witam !
pytanko jaka jest srednica seryjnych glosnikow (mam papierowki zwykle) bo chcialbym sobie 4 glosniki kupic tylko lepsze:)
jak cos to poradzcie jakie :) elo dzieki
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
Printable View
witam !
pytanko jaka jest srednica seryjnych glosnikow (mam papierowki zwykle) bo chcialbym sobie 4 glosniki kupic tylko lepsze:)
jak cos to poradzcie jakie :) elo dzieki
Komentarz dodany przez: robak#21
Proszę o podawanie prefixu przed tematem
165mm
polecam firmę MB Quart , model w zależności od tego ile chcesz wydać
witam
a tak po ludzku to 17" a z tyłu w podszybiu 6x9"
Osobiście też bym proponował MB Quart ewentualnie Hertz lub coś z Infinity tudzież JBL. Szkoły i opinie o tych głośnikach są czasem zróżnicowane, ale nie znam osoby, która by je określiła jako złe... Pomijając jednak kwestię co założysz, to zastanów się nad wytłumieniem drzwi matami termicznymi (z masy bitumicznej lub z warstwą aluminium) np takie: APP - PROFESJONALNE MATY WYGŁUSZAJĄCE__PROMOCJA (597230587) - Aukcje internetowe Allegro
Taka operacja nie jest ani droga, ani skomplikowana i przy odrobinie chęci, pomocy opalarki i chwili czasu można uzyskać naprawdę rewelacyjne efekty (brak pogłosu od blachy, efekt pudła rezonansowego itd).
Jeśli masz sedana to jeszcze można się pobawić w ten sam sposób z półką tylną i nawet się nie obejrzysz, jak będziesz miał salę koncertową w aucie.
Poza tym nie kupuj raczej głośników dwu lub trójdrożnych w jednym. Lepiej zakupić komplet kickbass z wysokotonowymi i zwrotnicami w zestawie (każda z tych wymienionych przeze mnie i obserwatora firm ma to w swojej ofercie) np: HERTZ ESK 130 NOWE SKLEP , KURIER GRATIS (600352654) - Aukcje internetowe Allegro
lub: MB QUART ESA 216 165 mm BLUE CITY WAWA, WYPRZEDAŻ (606418147) - Aukcje internetowe Allegro
W razie konkretnych pytań pisz śmiało a postaram się pomóc.
nie drogo a dobrze polecam glosniki magnata a co do powyzszego posta na temat mat moge tylko powiedziec ze wydanie raz zwroci Ci sie jakoscia dzwieku i tego mozesz byc 100% pewien (oczywiscie w pozytywnym znaczeniu!) a sam montaz tych mat jest banalnie prosty wystarczy troche checi czasu i szuszarka zony/mamy/siostry :D
Dobry pomysł z tą wymianą głośników. Jak wyjąłem swoje to okazało się
nie tylko że są papierowe... ale również plastikowe :) co za piece of shit
Fabryczne głośniki się wyginają w rękach. Cokolwiek kupisz jak przekroczy to cenę 100zł
za 2 głośniki to będziesz zadowolony.
A ile takich mat trzeba kupic zeby starczylo na przednie i tylne drzwi?
Takie maty mają rozmiar zazwyczaj 25cm x 50cm lub 50x50 i powinno Ci wystarczyć po trzy kawałki wielkości 25x50cm na każde drzwi. Mniej więcej dwoma zatkasz wszelakie otwory w drzwiach a jedną z nich powinieneś przykleić do poszycia drzwi w środku żeby wyeliminować drgania blachy. Są też do tego specjalne pasty wygłuszające, ale myślę, że z matami zabawa wystarczy. Ja sam mam tak zrobione i przy 50 Hz puszczonych na głośniki w drzwiach nikt mi nie wierzy, że to tylko 4 głośniki 16,5 cm taki bass piękny i czysty bez drgań robią. Poza tym trzeba wtedy jeszcze uszczelnić montowanie głośników do drzwi, gdyż seryjnie mają one szpary między blachą a tapicerką i tamtędy ucieka ciśnienie akustyczne wytwarzane przez membranę. Ja to rozwiązałem specjalną gąbką polimerową stosowaną w budownictwie i transporcie szyb (nie ciągnie wilgoci, jest w miarę twarda ale też elastyczna) , ale można to też zrobić wycinając taki element ze styropianu.
W razie potrzeby mogę kiedyś zdjęcia zrobić.
Czyli jezeli kupie ok. 15 takich mat to powinno mi to wystarczyc?Czy cala "operacja" jest czasochlonna?Jakie glosniki zamontowac w przednich dzwiach a jakie w tylnich zeby to wszystko po wygluszeniu pieknie gralo?Belfer27 jesli nie sparawi Ci to problemu to wrzuc jakies fotki!!!
Jest już temat audio w 156 a tam to :
ShowYourSound.nl - Showcase ConQuestador156 - ConQuestador's KISS project
ShowYourSound.nl - Showcase overzicht
i jeszcze więcej :)
Zanim zabierzesz się do zakupów/montażu car audio przeczytaj FAQ Bartosza Nazara.
http://www.gdynia.mm.pl/~nazar/Polsk...oFAQ01beta.pdf
Głośniki montuje się tylko w przednich drzwiach - zestaw odseparowany dwu lub trójdrożny. Dlaczego? Bo muzyka jest w systemie stereo i głośniki z tylnych drzwi będą - mówiąc w skrócie - zakłócać te z przodu. Zasada ta nie dotyczy oczywiście głośnika niskotonowego (subwoofera).
Poprawne wytłumienie drzwi przednich to podstawa każdego car-audio.
Jeśli nie przewidujesz wzmacniacza w swojej konfiguracji to polecam zestaw głośników odseparowanych Helix Dark Blue (bardzo dużo osób je używa i bardzo sobie chwalą).
Jeśli będzie wzmacniacz to już wszystko zależy od preferencji/zasobów gotówki/rodzaju muzyki i jeszcze wielu innych rzeczy, tylko najlepiej żebyś wcześniej posłuchał zestawu, który zamierzasz kupić.
Przedstawione w tych linkach CAR-Audio wygląda na profesjonalnie przygotowane, ale ja podejrzewam, że nie masz pewnie ochoty tyle się z tym bawić a i koszty też by Ci wzrosły dość sporo. Przede wszystkim nie napisałeś, czy chcesz montować Subwoofer a to też jest ważny aspekt. Hammera propozycje są tutaj rozsądne ponieważ tył nie będzie odpowiedzialny za scenę odsłuchu , która się tworzy z przednich głośników (ważniejsza jest czystość dźwięku niż jego siła oraz dobre umiejscowienie sopranów dla lepszego efektu stereo oraz oczywiście zwrotnica, która odseparuje poszczególne częstotliwości itd) W kwestii tyłu to możesz też się z tym pobawić (ja np w miejsce popielniczek dałem również głośniki wysokotonowe, ale ja mam SW i automatycznie większą powierzchnie wnętrza do nagłośnienia, choć nie było to konieczne, ale efekt jest bardzo zadowalający a słuchało to kilka osób "z branży" więc nie jest to moje subiektywne odczucie)
Może napisz też jakie posiadasz radio i czy masz zamiar te głośniki podpinać bezpośrednio, czy po wzmacniaczu.
Pozdrawiam.
Co do glosniczkow, polecam morela model tempo6- idealnie spisuja sie z przodu. Zeby cos tam z tylu bzykalo,w tylne drzwi zostaly zalozone hertze. Glosniczki idą ze wzmacniacza radiowego (alpina 4x45w), a drzwi nie byly wygluszane.
Co do wygluszania, salon ktory mi to robil powiedzial ze w 156 nie potrzeba... i w sumie musze przyznac, ze naprawde gra pieknie :).
pzdr.
17 cali ?? hahahaha :D
hammer > montuje się też z tyłu i niczego nie zakłoca - procesor dźwięku :)
hertz do mb quart - nie porównywałbym tych firm ;)
---------- Post dodany o godzinie 21:26 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:23 ----------
i jeszcze podstawowa zasada CA - jeśli ma być też tył to powinny to być głośniki tego samego producenta o co najmniej bardzo zbliżonym brzmieniu (a najlepiej takim samym)
Do wytłumienia trzeba kupić taśme dekarską Soudal(tlumienie wewnątrz drzwi, a reszta na maty APP). Wyklejamy nią drzwi jest giętka i pokryta auminiową warstwą foli. Jak kolega wyżej napisał maty bitumiczne APP do zamknięcia otworów technologicznych i usztywnienia oraz zrobienia zamkniętej komory głośnika jak naprzykład kolumna w domu tyle, że bez bass reflexu. Dystanse do osadzenia głośników.
CA nie preferuje głośników w tylnych drzwiach czy podszybiu ale ja osobiście wole otoczyć się dzwiękiem wszystkich dostępnych częstotliwości. Nie chce sluchać z przodu wysokich i średnich tonów, a z tyłu basu...
*kilka informacji zaczerpnięte z forum RLKP, autor: Malczyk2000
Pozdrawiam
---------- Post dodany o godzinie 22:54 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:50 ----------
Aaa... 4 maty APP 50x100 cm powinny wystarczć - kawałek można dać za głośnik tak aby usztywnić top miejsce gdzie membrana przenośi największe drgania z głośnika na blache drzwi :)
Radio ktore posiadam to Sony CDX-GT424U czyli nie jest to demon!!!Zalezy mi aby dzwiek byl czysty,slucham roznej muzyki i szukam jakiegos fajnego zestawu ktory nie bedzie kosmicznie drogi!Czy radzicie wymieniac radio czy to obecne zostawic?Czy da sie wycisnac dobry dzwiek bez wzmacniacza (podlaczenie glosnikow np.Helix Dark Blue po samo radio )?Postanowilem cos zmienic w swoim audio bo obecnie oprocz radia wszystko mam fabryczne!
Pozdrawiam!
Siemka z tego co czytam opinie i porady to pod samo radio to najlepiej graja właśnie Helix Dark Blue 62.1, parę tygodniu temu pisałem podobny post na forum i tam właśnie doradzali te głośniki pod samo radio bez wzmacniacza ! Pozdrawiam !
No i oczywiście ale odniosłem wrażenie, że kolega nie chce budować jakiego demo cara car-audio czy innego "wypasu". To trochę nie ten "kaliber" dyskusji ;)
Helix Dark Blue spokojnie wystarczy pod samo radio. Gwarancją dobrej jakości jest - jak już wspomniałem - poprawne wygłuszenie drzwi i montaż głośników na dystansach MDF.
Do wygłuszenia możesz zastosować miękkie maty APP (twarde mogą popękać w zimie). Możesz też użyć Soudala. Do zatkania otworów technologicznych zastosuj najlepiej blachę aluminiową.
Powierzchnię przed przyklejeniem mat oczywiście dokładnie umyj i odtłuść, żeby nic ci się później nie odkleiło.
Trochę pracy musisz włożyć w to wygłuszenie ale uwierz, że nie będziesz zawiedziony efektem.
Oki,w przednie drzwi wsadze Helix Dark Blue 62.1 a co z tylnymi drzwiami?
Tył albo sobie odpuść, albo zamontuj ten sam zestaw, ale wtedy pasowało by jakiś wzmacniacz czterokanałowy ku temu.. Potem znów ktoś dojdzie do wniosku, że radio trochę zbyt banalne, jak do tego zestawu, że skoro wzmacniacz to kable pasuje wymienić itd (a to wszystko będzie racja...) i tak będziesz się motał z wyborem.
Więc na początek radzę się skupić na przednich drzwiach dokładnie z wytłumieniem włącznie a wtedy będziesz się zastanawiał czy Ci to wystarczy, czy też może iść dalej w modyfikacjach. To uchroni Cię moim zdaniem przed ewentualnie niepotrzebnymi kosztami, bo może się tak stać, że spodoba Ci się efekt tej przeróbki i pozostaniesz na tym poziomie.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt życzę.
Wielkie Dzieki!!!Po swietach biore sie do roboty...!!!Pozdrawiam i Zycze WESOLYCH SWIAT!!!
Marcino, a co mozna zrobic, przy zalozeniu:
gwizki zostaja, a wymieniam dol z przodu i z tylu, ew. tylne zamieniam na polkowe. NIC nie chce przerabiac, a przy tym ma byc tanio, ale bez lipy. I nie musi to byc nic super, moje zdanie o sluchaniu znasz. Po prostu te co mam, juz sie wyhustaly.
Ma grac poprawnie, tanio i bez dlubaniny. Propozycje jakies? Moze cos z blaupunkta? Robia na wymiar i pod fiatowskie kostki...
Bzdura.
Zapraszam do swojego samochodu- zobaczysz jak graja przednie glosniki + tylne w drzwiach. Dzieki temu ze mam glosniki w tylnych drzwiach to nie tylko slychac stereo (kanal lewy, prawy), ale oprocz tego zostala zbudowana przestrzen. Ustawisz tylko przednie i jest gorzej. Ale oczywisicie jak ktos ma wsadzac kiepskie glosniki na przod i tyl, to lepiej niech zainwestuje na przod :). Zasada jest taka by do przednich drzwi wsadzic bardzo dobre glosniki, do polki nic nie wsadzac (bo beda to slyszec tylko pasazerowie), a w tylne drzwi cos, co bedzie ustepowac przednim, ale nie bedzie tez kompletna kaszana (stad u mnie hertze) :).
pzdr.
A czy latwo zdemontowac "boczki" drzwi (chce je wygluszyc) bo nigdy tego nie robilem???
Fun starts @ 3000!
Tam masz krok po kroku ze zdjęciami opis rozbiórki wprawdzie w celu wyjęcia klamki ale główne miejsca mocowań śrub masz zaznaczone. Jak już odkręcisz śruby to tylko kołki zostają w tapicerce więc ściągniesz ją podważając od dołu najlepiej. W razie uszkodzenia lub luźnych kołków z ich zakupem nie ma problemu bo to typowy produkt Fiata więc kupisz prawie wszędzie. Natomiast w kwestii oklejania matami najlepiej napisz do mnie na gg.
Pozdrawiam.
dobrze, że nie hiperprzestrzeń...
Zwykle staram się nie angażować w jałowe dyskusje, tym bardziej, że moim skromnym zdaniem na temat car-audio mam jeszcze dość blade pojęcie ale jak widzę co po niektórzy to nawet podstaw nie liznęli i wprowadzają innych w błąd.
Skoro taka konfiguracja dźwiękowa ci się podoba to OK, mnie nic do tego ale nie utrwalaj złych nawyków u początkujących car-audiofili ;)
Żeby zbudować poprawne brzmienie wielogłośnikowe jest potrzebny, jak to już napisał obserwator737 - procesor dźwięku + strojenie całości w profesjonalnym zakładzie car-audio.
Do tyłu wsadzać "coś co będzie ustępować przednim"(?!?) No to jest już nawet nielogiczne...
Kolego danloo23: zainwestuj w porządne wygłuszenie (maty), zamontuj odseparowany zestaw porządnych głośników z przodu (średniotonowe na dystansach z MDFu) i na pewno będziesz zadowolony.
przód i tył powinny być tego samego producenta możliwie jak najbliższe sobie modelowo i brzmieniowo a najlepiej aby system przedni był identyczny jak system na tyle
procesor - da się ustawić i bez pro zakładu CA ale przyznaję że jest z tym trochę zabawy i nie trwa to 20 minut :)
Moze i masz jakies pojecie, a ja mam sluch i slysze roznice- widac to nas rozni :).
Nie bede odpowiadac na reszte Twych zaczepek, bo chyba forum nie sluzy do brandzlowania powietrza :)
Napisze tak: bylem w podobnej sytuacji, jak osoba ktora zalozyla ten wątek. Szukala w miare dobrego zestawu, bez wydawania walizki pieniedzy (stad nie zaglebiajmy sie w procesory dzwieku, etc).
Pojechalem do zakladu CA, gdzie mialem okazje przesluchac pare zestawow glosnikow. Helixy nie graly tak jak chcialem, a zeby hifonicsy zagraly musialbym zainwestowac we wzmacniacz (odpada).
Bardzo sposobal mi sie zestawik Morel Tempo 6. Zostal zalozony w przednie drzwi i naprawde bez zadnych podkladek z mdf, bez zadnych mat gra to bardzo fajnie. Dynamika jest wporzadku, wysokie i niskie tony- ot, czesto chodze do samochodu by posluchac muzyczki- kazdy rodzaj zagra ladnie- a jaka fajna jest glebia w operach :).
No tak. Ale jak z przodu glosniczki zostaly zalozone, to zabraklo czegos. Wlasnie dlatego wsadzilem w tylne drzwi hertze (dsk jak sie nie myle) i wreszcie bylem spelniony :). Wiadomo, ze dla profesjonalisty bedzie to bania, bo do profesjonalnego zestawu brakuje wielu elementow- jak wyzej ktos wspomnial- wygluszania drzwi, procesorow, wzmaczniaczy, tub.
Ale jak wczesniej wspomnialem- nie taki byl zamiar. Mialo grac ladnie i... gra :).
A czy komus przestrzen dzwieku, scena, nic nie mowia i woli sie nabijac- jego sprawa. Ja wole cos zaproponowac, niz krytykowac :P.
pzdr.
---------- Post dodany o godzinie 09:25 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 09:23 ----------
Ok, ale jesli dzwiek ma plynac przede wszystkim z przodu, to po co kupowac kolejny drogi zestaw w tylne drzwi?
pzdr.
zaszalej i kup wzmacniacz 5.1 i jakies dvd :D
Te orginalne glosniki moze nie wygladaja najlepiej, ale tak wygladaja glosniki seryjne w wiekszosci samochodach a nie graja tak zle porownywalem je z paroma modelami w oklicy 150-200zl i graly nawet lepiej od nie ktorych oczywiscie pod radio.
Motywy były dwa:
1. paskudnie trzeszczaca, piszczaca, stukajaca tapicerka drzwi w moim egzemplarzu. Dodam, ze mam zboczenie na tym punkcie i kazdy "nienaturalny" dzwiek w samochodzie przyprawia mnie o dreszcze. Uwazam, ze w alfie cala tapicerka poczawszy od deski rozdzielczej przez boczki na drzwiach po tylkna klape nie jest super zrobiona i wydaje rozne dziwne dzwieki, tym bardziej w nadwoziu kombi z szyberdachem, ktore samo w sobie nie jest mistrzem sztytwnosci.
2. papierzaki, ktore moim oczom sie ukazaly po zdjeciu maskownic glosnikow. Stwierdzilem, ze one z takim magnesem i papierowa membrana nie moga dobrze grac, a poniewaz na rynku jest masa roznosci za niewielkie pieniadze, ktore wydaja niezle dzwieki (w ocenie amatora), wybralem zachwalane Helix DB 62.1
przygotowania:
1. maty bitumiczne miekkie sztuk 15 (poszlo w efekcie 14)
2. izolacja elektryczna parciana "z meszkiem"
3. nagrzewnica do koszulek termokurczliwych
4. przewody glosnikowe 1,5 mm
5. peszle
6. zapasowe spinki / zatrzaski "by FAP"
8. skrawki pianki do montarzu paneli podlogowych
manual:
Zdjecie tapicerki to sprawa banalnie prosta, pare srub przy klamce i uchwycie do zamykania drzwi i zatrzaski nie stanowily problemu. Pamietac nalezy o wykreceniu fabrycznego glosnika, poniewaz pod nim tapicerka jest do profili drzwiowych przykrecona dodatkowo wkretami. Pod boczkami ukazala sie biala "oslona" wykonanana z pianki jak pod panele podlogowe, sluzy zapewnie ochronie przeciw wilgoci. Jest mocowana na niezly klej, ktory zostaje na profilach metalowych drzwi... trudno, nie bawilem sie w skrupulatne skrobanie. Na boczkach od wewnetrznej strony tak jak sie spodziewalem nie ma totalnie nic, odrobina styropianu, ktory sluzy do... no wlasnie nie wiem do czego, moze co nieco dystansuje boczek od samych drzwi. Na zewnetrznym poszyciu drzwi jak sie okazalo juz fabrycznie jedna "mata" byla. Po wyczyszczeniu rozpuszczalnikiem poszycia zewnetrznego drzwi (od srodka oczywiscie) nakleilem jeszcze jedna - pasek nad i pod fabryczną. Nastepnie wszystkie otwory na profilach zakleilem rowniez matami - 2,5 szt mi na to poszlo. Pierwotnie chcialem dystanse z mdf zamontowac, takie uniwersalne okragle, ale po zbadaniu konstrukcji fabrycznego mocowania glosnikow poddalem sie - za duzo wycinania, i stracilbym jeden z uchwytów do mocowania spinki i boczka. Sczelnie caly element wzmocnilem matami (sa bardzo plastyczne po rozgrzaniu, wiec staralem sie jak najbardziej precyzyjnie je dopasowac). Na cala powierzchnie boczka nakleilem w sumie 3,5 maty (przeowdu, sruby i inne elementy pod matami, tylko ciegna od klamki w peszel włozylem). Boczek dzieki temu stal sie zdecydowanie sztywniejszy i solidniejszy.
Sama instalacja zwrotnicy i przewodow to juz kosmetyka w porownaniu z kombinacjami z matami. Przewody fabryczne sa dosc solidnej srednicy wiec je zostawilem, miedzy zwrotnica a wooferem dalem tylko grubszy przewod niz producent glosnikow przewidzial. Przewody podkleilem do tapicerki aby nie ganialy po wolnych przestrzeniach i owinalem tasma izolacyjna "z meszkiem" aby nie stukaly o maty. Problemem byly tweetery, nie podoba mi sie, ze wystaja z miejsc fabrycznych jak "wylupiaste oczy owada", ale bez ciecia tych plastikow przy fabrycznych otworach (przy klamkach) nie ma innej mozliwosci montarzu. Moze w przyszlosci cos tu wykombinuje jeszcze...
Ranty boczkow tez okleilem izolacja aby w miejscu styku z drzwiami nie "skrzeczaly". Rowniez element do zamykania drzwi (ten na ktorym jest zestaw przyciskow od sterownia szybami) rowniez przed instalacja owinalem miekka pianka do montarzu paneli podlogowych i wcisnalem "na wcisk" przed skreceniem - siedza sztywno, ze az nie drgna ;).
efekt:
wow... ja jestem zachwycony :) motyw 1. zaspokojony, chociaz tu i tam jeszcze jakies niedozwolone dzwieki tapicerki da sie wydobyc, ale w porownaniu z fabrycznym montarzem... zdecydowanie korzystniej. Nic nie skrzypi, jeczy, trzeszczy... jest OK.
motyw 2. dziwiek glosnikow. Poczatkowo bylem nieco zawiedziony, bas... niby jest ale niezbyt gleboki, wysokie... niby sa ale brak efektu "cyk cyk" ;)) OK, trudno pomyslalem. Okazalo sie, ze oczywiscie material odsluchowy, czyli marny zasieg radia i RMF byl przyczyna oraz... nowy i niewygrzany caly zestaw. Podczas powrotu do w-wy i paru godzinach "cykania i basowania" z kazdym kilometrem bylo... coraz lepiej. Teraz po kilku godzinach grania okazuje sie, ze te glosniki przy dobym materiale odsluchowym... naprawde ladnie graja a bas jest gleboki jakby byl sub w bagazniku. Obawialem sie braku mdf, ale... okazuje sie, ze jak na moje potrzeby jest wysmienicie. Tylne glosniki pozostaly fabryczne, na razie nie czuje potrzeby ich wymiany, granie przodu buduje ladna scene.
To tyle wrazen. Pozdrawiam i sluze poradami w razie potrzeby innych uzytkownikow.
Czy orientuje się ktoś jaka jest maksymalna głebokość montażowa głośników?
Witam ponownie!
Jak wczesniej pisalem,postanowilem troszke ulepszyc dzwiek w moim autku i w zwiazku z tym kupilem maty wygluszajace oraz te glosniczki:HELIX Dark Blue 62.1+ Dystanse MDF GRATIS!!! Sklep (619736650) - Aukcje internetowe Allegro poniewaz sa polecane pod samo radio(obecnie mam fabryczne papierowe)!Dzisiaj rozebralem boczki drzwi,dokladnie wszystko wyczyscilem (odtluscilem) i przykleilem maty!Nastepnie wywalilem stare glosniki i wstawilem Helixy i cos jest nie tak???Mialo byc lepiej a jest gorzej,dzwiek jest duzo gorszy niz fabryka dala!Nie wiem co jest nie tak,przeciez powinno byc duzo lepiej!!!Jeszcze nie zalozylem dystansow bo braklo mi czasu (narazie zrobilem lewe drzwi)ale wydaje mi sie ze nawet bez tych dystansow powinna byc roznica???Chlopaki co jest nie tak:(???
a jakimi przewodami idzie sygnał do helixów ?? może fabrycznymi AR ?? jesli tak to masz już część odpowiedzi :)
zasilane czym - radiem czy wzmakiem ?
zwrotnice poprawnie podłączone ?? polaryzacja nie zamieniona gdzieś ??
Przewody sa niestety fabryczne i moze to jest problem?Jesli tak to na jakie je wymienic?Wzmacniacza narazie nie podlaczalem bo duzo osob chwalilo dzwiek tych glosniczkow na samym radiu (nie wiem czy to prawda)!Zwrotnice chyba dobrze podlaczone (jutro jeszcze dokladnie sprawdze)!Pierwszy raz robilem cos takiego wiec moze gdzies popelnilem blad?
a jak podłączyłeś tweetery przy uzyciu fabrycznych przewodów ??
1 sprawdź połączenia , tweeter nie może być podłączony przewodem z instalacji auta (chyba że uciąłeś fabryczny przewód od tweetera i wpiąłeś w zwrotnicę)
2 jak nie pomoże - zmień przewody
Wydaje mi sie ze problem moze tkwic w kablach!Wymienie je tylko jakie kupic i gdzie (moze Allegro)?Aha i jeszcze jedno pytanko,gdzie kupic zatrzaski do boczkow w drzwiach-tylko w ASO?
POZDRAWIAM!!!
przewodów na razie ne wymieniaj!sprawdź jeszcze raz wszystkie połączenia.być może gdzieś zamieniłeś + z - ,to jest najczęstszy problem braku basu w samochodzie.u mnie przód gra na fabrycznych przewodach (system MB QUART + wzmacniacz) i jest całkiem przyzwoicie.