Przestał działać prawy kierunkowskaz ktoś wie jaka może być przyczyna? Oczywiście żarówki i bezpiecznik ok z góry dziękuję za info.
Printable View
Przestał działać prawy kierunkowskaz ktoś wie jaka może być przyczyna? Oczywiście żarówki i bezpiecznik ok z góry dziękuję za info.
Mialem podobnie,ze tylko jeden czasami sie wylaczal. Wlaczylem awaryjne i poruszalem chwile manetka od kierunkow i juz chyba z pol roku tego nie mialem,ale staram sie nie uzywac awaryjnych ;p
Parzi ok dobry sposób :) tylko trzeba by znaleść przyczynę usterki ktoś ma jakiś pomysł?
Wiem,wiem ale niestety narazie nie znalazlem
sprawdz przekaznik u mnie tez sie tak dzieje i jak walne w przekaznik to dziala
niemal na pewno kostka przekaźnika, prawodopodobnie masz na nim zimny lód. Pukanie może pomóc ale problem z czasem wróci. Najlepiej wymontować kostkę, przejrzeć, zlikwidować zimny lód. Polecam jednak mechanika, on powinien wziąć za to góra 20 do 30 złotych. Oczywiscie, mechanik co zna alfy:)
Czy ta kostka przekaznika znajduje sie przy bezpiecznikach? A jesli to jej wina to dlaczego lewy kierunkowskaz działa a prawy nie. I co to ten ,, zimny lod,,
zimnego loda to koledze może zaserwować kelnerka w kawiarni a tu chodzi o zimny lut - czyli lutowanie ale problem nie leży w tym - jakiś czas temu rozebrałem ten przełącznik i problem tkwi w blaszce która jest przesuwana manetką kierunkowskazu w prawo i w lewo i zwiera odpowiednie pola miedziane na płytce drukowanej.
w miarę zużycia płytki miedziane i owa blaszka się wycierają i jest coraz gorszy styk.
Ja podratowałem trochę w ten sposób że przelutowałem płytki miejscami prawa-lewa tak aby pola miedzi które pracują były świeże a blaszkę która zwiera przeszlifowałem na bardzo delikatnym papierze ściernym- całość póki co działa jak nowa od miesiąca
jj82 musze sprawdzić twoją metode bo u mnie samo czyszczenie styków pomogło ale tylko na kilka dni
Przelutowalem styki i nadal nic:(przy okazji sprawdziłem kostkę która doprowadza prąd do przełącznika i okazało sie że nie ma prądu na prawym kierunku ( na lewym jest) czyżby był przetarty gdzieś przewód? Dodam że na zimnym silniku początkowo kierunki działają ok ale po pewnym czasie zaczynają sie problemy.
lut oczywiście:) zartowałem przecież. Mnie też kelnerki robią czasem loda, szczególnie jedna:))))) Ale, wracająć do tematu. Musisz chyba wymienić cały przełącznik zespolony. Można kupić na allegro, ja kupowałem rok temu za 110 złotych chyba, albo 90, nie pamiętam. Wpisz przełąćznik zespolony do ar145.
Pingwin dobre:) ale nie pisz tak bo jeszcze bana dostaniesz jak moderator źle to skojarzy:) póki co jutro jade do niemiec wiec dopiero po powrocie będę dalej drażył temat :) (mam nadzieję że bedzie działał i jakoś objade:))
Czy ktoś wie czy od innego auta pasuje taki przekaźnik ???
Witam,
Rowniez zawracam sie z prosba, jaki inny mozna zastosowac przekaznik od kierunkowskazow?? Nowy do kosztuje 230zl;// prosze o odp pozdrawiam