Witam. Mam taki problem, borykam sie z wypadajacym zaplonem na cylindrze nr 1. Problem dalej wystepuje mimo wymiany wszystkich swiec i cewki zaplonowej na tym cylindrze. Jakies pomysly?
Printable View
Witam. Mam taki problem, borykam sie z wypadajacym zaplonem na cylindrze nr 1. Problem dalej wystepuje mimo wymiany wszystkich swiec i cewki zaplonowej na tym cylindrze. Jakies pomysly?
Ktoś coś? Temat dosyć palący.
To zalezy co wpływa na wypadanie zapłonu, brak iskry czy brak paliwa.
Zmniejszyć przerwę na świecy lub wymienic wtryskiwacz
Błędy jakie mam to P0300 oraz P0301 co mówi o ogólnym wypadniu zapłonu i wypadaniu zapłonu na cylindrze nr.1 - czyli mówisz aby trochę "dać luzu" świecy?
Zmniejszyć przerwę miedzy elektrodami
To miałem właśnie na myśli. Jutro wykręcę i zobaczę. Jakby ktoś miał jeszcze jakieś pomysły to będę wdzięczny. Generalnie powiem, że na starych świecach ten problem też był...
Generalnie jak by nie było iskry świeca powinna byc zalana, musisz uważniej przyjrzeć się w czym jest problem braku iskry czy paliwa
Ustaw poprawnie rozrząd i będzie po problemie bo jak mniemam cewki masz sprawne.
Generalnie teraz zapalił mi się na stałe błąd P0201 - błąd wtryskiwacza cylinder nr 1. Auto pracuje jakby na 5 cylindrów, szarpie, nie ma mocy, przerywa.
Po wymianie wtrysku jest jeszcze gorzej. Wtrysk używany. Szarpie, totalnie nierówno pracuje, faluje obrotami i komputer dalej pokazuje błąd wtrysku nr 1
Trzeba sprawdzić czy jest sygnał z komputera na wtryskiwacz jeśli go nie ma to wtrysk nie będzie podawał paliwa na cylinder
Powiem tak : odpiąłem wtyczkę i na włączonym zapłonie wziąłem i zmierzyłem. Pokazuje magiczne : 0.00
Następnie sprawdziłem błędy po podłączeniu wtyczki i pokazuje P0201. Ok, więc idąc tym tropem ( błąd wcześniej pojawiał się tylko po odpaleniu ) odpiąłem wtyczkę od wtrysku na cylindrze nr 4 . Przekręcam zapłon i o to mam błędy P0201 ( 1 cyl ) i P0204 ( 4 cyl ) ...
Podsumowując... Śmie twierdzić że na wtyczkę nie dociera sygnał. Przy odłączeniu którejkolwiek wtyczki komputer od razu wali błędem. Błąd stale za to zostaje na cylindrze nr 1.
Możesz jeszcze zdemontować baranka nad 1wszym wtryskiem i do wtrysku podpiąć bateryjkę 9V, wtedy zobaczysz czy ładnie rozpyla i ostatecznie będziesz mógł posądzić wiązkę. Masz gaz?
Baranki mam ściągnięte w tym momencie pierwszy trzy. Gaz jest, ale awaryjne odpalenie na gazie jest niemożliwe. Dopiero jak się zagrzeje. A póki co to auto jest rozebrane i chcę sprawdzić tą wiązkę. Może wypróbuje ten patent z bateryjką 9V..
To sprawdź bateryjką, jak jest LPG to masz przerabianą wiązkę do wtryskiwaczy - jeden kabelek jest przecięty i sygnał idzie przez komputer od gazu. Mogło coś się uszkodzić w sterowniku LPG.
Najlepiej dojdź to tego rozciętego miejsca i odczep kabelki idące do sterownika LPG i zmierz czy opór jest w okolicach 0 omów.
Nawet jeśli opór jest mały, a na teście z bateryjką wtrysk ładnie rozpyla, to sugerowałbym tymczasowo przerobić wiązkę do tego wtryskiwacza na oryginał - połączyć rozcięty przewód.
Też przerabiałem ten temat i niestety sterowniki LPG czasem padają...
Z tym że sterownik LPG u mnie już był robiony... Już raz padł... Czyżby padł drugi raz?
A co to za sterownik?
Wiesz no może ma za ciepło czy coś - pewnie masz CF3 więc pod maską jest niezły skwar...
Z obserwacji wiem, że wiązka od komputera silnika jest dość porządnie zrobiona i ciężko żeby coś tam się popsuło, gdyby padło w komputerze silnika to by nie działało ani na benzynie ani na gazie, jak jest u Ciebie?
Może uszkodziło się to połączenie o którym mówiłem na poziomie wiązki...
Na gazie auto jeździło normalnie, czasami na niskich obrotach tylko przyszarpało, ale wtryski już mogłby zgubić z lekka mapę.
Gaz mam ogólnie LandiRenzo, więc sterownik będzie pewnie od tego - jaki dokładnie? Zabij a nie wiem. Ściągne kolektor to będę szukał wcięcia.
No to jeśli na gazie jeździ dobrze, to przyczyną może być:
-Wtryskiwacz PB
-Wiązka do wtryskiwacza PB za miejscem, gdzie jest wpięty sterownik gazu (bo do sterownika LPG dochodzi prawidłowy sygnał)
-Sterownik LPG
Generalnie sterownik LPG wie że ma wtryskiwać gaz, bo dochodzi do niego sygnał wysyłany do wtrysku PB, oczywiście podczas pracy na gazie odłączany jest wtryskiwacz PB, chyba zwykle przekaźnikiem w sterowniku LPG, a że przekaźnik to element mechaniczny to zdarzają się problemy :D Gdzie masz sterownik gazu zamontowany?
Sterownik gazu mam zamontowany tuż koło akumulatora. Stojąc przed autem jest on przed akumulatorem.
No to niby nie ma tak ciepło :D Mój wisi na grodzi póki co bo wiązka za krótka.
Sprawdź to co pisałem wcześniej to będziemy dalej kombinować :)
Sprawdzę jak tylko robotę skończe dziś. Zacznę od testu z bateryjką, potem ściągam kolektor i szukam wiązki :)
Raport sytuacyjny :
Wtryskiwacz działa poprawnie - po spięciu go na krótko z baterią 9V bardzo ładnie pyli za każdym razem.
Rzecz następna : Zmierzyłem napięcie na wtyczce od wtrysku i pokazywało magiczne 0.1V i nie rosło tylko zaraz spadło do 0V. Więc uciąłem wtyczkę żeby zmierzyć napięcie na gołych kablach. I tam ku mojemu zdziwieniu urosło aż do 1.4V po czym odpuściłem test i stwierdziłem że to wtyczka jest winna. Więc załatwiłem wtyczkę od zapasowej listwy, przytulowałem mierzę i co? I znów 0.1V
Kolektora nie zdążyłem już zdjąć bo ciemno i nic nie widać dosłownie. Już mi ręce opadają...
To jak masz LPG to wymień przekażnik bo to on kradnie prąd z sygnału wtryskiwacza
O którym przekaźniku mowa przyjacielu? I co może dać w tym momencie jego wymiana ?
Wiesz co, napięciami się nie sugeruj, bo przecież wtryskiwacz dostaje impulsy które mają kilka milisekund, więc miernik raczej będzie wariować i pokazywać uśrednioną wartość.
Co do przekaźnika to znajduje się w sterowniku od gazu, gdyby sterownik okazał się winny możesz z tym pokombinować albo dać do elektronika, koszt w porównaniu do sterownika niewielki :)
Generalnie na ten moment musisz zdjąć kolektor i dostać się do miejsca w którym jest do wiązki benzynowej wpięty sterownik gazu.
Ucinasz kabelki idące do sterownika LPG i mierzysz opór, powinien być możliwie bliski 0, na pewno pomiędzy tymi dwoma przewodami powinno być przejście.
Jeśli przejścia nie ma, to winna wiązka LPG/sterownik LPG -> prawdopodobnie przekaźnik w sterowniku, który odłącza zasilanie wtryskiwacza benzynowego w momencie przejścia na zasilanie LPG.
Problem rozwiązany.... :)
Winny : wiązka od komputera gazu była uszkodzona, przez co świrował komputer od gazu. Wczoraj juz nawet nie chciał się przełączyć na LPG. Powodem tego było też nie dołączanie pierwszego cylindra - częściowy brak komunikacji. Problem rozwikłany a koszt nowej wiązki do komputera oraz wtyczki - 40zł :)
No to super :) Najlepszy możliwy scenariusz, niestety gaziarze zwykle się nie przykładają do jakości wiązek...
Trzeba było od razu szukać przyczyny w gazowni:D
No a ja wymieniłem cewkę, wtrysk, świece... Eh eh :D