Witam. Powie mi ktoś jak najszybciej i najlepiej dostać się do filtra powietrza i go wymienić? :)
Printable View
Witam. Powie mi ktoś jak najszybciej i najlepiej dostać się do filtra powietrza i go wymienić? :)
Gdy miałem JTD,to filtr powietrza wymieniałem od spodu, po zdemontowaniu osłony silnika. Miejsca i tak było mało, ale po odpięciu zatrzasków obudowy filtra dawało się jakoś wyjąć stary filtr i wcisnąć nowy przez powstałą wąską szczelinę. Podobno niektórzy wymieniają od góry, ale z moimi wielkimi łapskami nawet nie próbowałem.
Jakie narzędzia potrzebuje?
Do zdjęcia osłony klucz nasadowy "10" i torx nie pamiętam jaki. Do zatrzasków obudowy filtra wystarczą ręce.
Wysłane z mojego Tornado 348 przy użyciu Tapatalka
Dziękuję bardzo za pomoc. :)
Hm nie wiem jak ludzie wymieniają filtr przez ta szpare, mi się ta sztuka nie udała. Ja zawsze wyciągam puche na zewnątrz.
Tak najprościej
https://youtu.be/afeKFWRPaEM
Tylko ze to jest ze 156 w 147 jest inaczej
Też mi się wydaje, że jest inaczej.
Dobrze Ci się wydaje. Dojście do filtra jest od dołu jak ktoś wyżej wspomniał. To jest film ze 156
Ale mimo wszystko od góry też uda mi się, jeśli mam giętkie dłonie? :D
Ja bym w to nie wierzył, ale... Czekam na filmik jak tego dokonasz :)
U mnie przy wymianie zawsze idzie duuuzo epitetów na inżyniera który to projektował. Miejsca mało, filtr duży... Wygodniej jest wyjąć cała puszkę
Też mam problem z wymianą tego filtra. Od dołu, nawet po zrzuceniu rury turbo-ic, po rozpięciu zatrzasków z obudowy udaje się ją odchylić nieznacznie, powstaje bardzo mała szczelina, ok 1cm.
Wiedzmaak - jak wyjmujesz całą puchę?
Ja ją zawsze wyciągałem na zewnątrz i wtedy pięknie wszystko dało się zrobić. :-) szczególnie jak już wyciągnąłeś rurę turbo ic to zostaje odkręcić przepływke (jak dobrze pamiętam) i szarpać to do góry. Masz pewność ze nic nie polamiesz. Sama pycha trzyma się od dołu na dwóch gumowych kolkach wystatczy szarpnac i do tego są dwie śruby przy przepylwce.
Wysłane z mojego HTC 10 evo przy użyciu Tapatalka
A całość wychodzi od dołu? Bo od góry są te bezpieczniki chyba i nie ma jak wyjąć. Dobrze mówię?
Czołem, ja wymieniam od spodu, dodatkowo aby zwiększyć sobie miejsce na wyciągnięcie i wsadzenie filtra z puchy odkręcam śruby belki pod chłodnicą oczywiście nie całkiem, tylko popuszczam. Belkę ciągnę na dół, a puchę pcham do góry aby wyszła mi z gumowych mocowań, w ten sposób zyskuje miejsce na większe rozchylenie klapy puchy i bez problemu wymieniam filtr.
oliman, dzięki za podanie też Twojego sposobu