Witam koledzy w mojej alfie sprzęgło bierze już przy samej podłodze prymieżam się do wymiany doradzcie co kupić czy valeo czy może coś tańszego a sprawdzonego ?
Printable View
Witam koledzy w mojej alfie sprzęgło bierze już przy samej podłodze prymieżam się do wymiany doradzcie co kupić czy valeo czy może coś tańszego a sprawdzonego ?
ile kosztuje taka wymiana u mechanika ?
kilka stow zapewne
Valeo jest droższe od reszty ale są to w miarę wypróbowane zestawy. Cena wymiany sprzęgła wygląda różnie. W poprzednim 156 1,8 kolega wymienił mi za 300 zł ale to kolega... Myślę, że w Twoim rejonie taniej niż za 450-500 nikt nie zrobi.
Ja wymienialem ostatnio więc tak sprzęgło docisk tarcza z valeo 470 zl lozysko centralne- luk 365 zl pompa sprzęgła-Sachs 106 zl. Wymień też za kołem zamachowym simering wału korbowego od strony sprzęgła on kosztuje 100 zł Ale teraz Może nie lać z niego a za chwilę może zacząć i wtedy znowu będzie trzeba rwac skrzynie koszt wyjecia skrzyni to 400-500 zł nie wymieniaj oleju w skrzyni bo jest pokryta teflonem który z użytkowania wpadł już do oleju jak wlejesz Nowy to nie będzie teflonu i może zacząć trzaskac. Koszt wymiany simeringu 60-80 zł. Polecam hurtownie części Inter cars w Sosnowcu wysyłają części i ro-car w Sosnowcu ta jest lepsza tańsza i podchodzi bardziej ludzko do klienta
a ma ktoś może założone sprzęgło z Statim lub "SRL" coś takiego http://allegro.pl/sprzeglo-alfa-rome...697851388.html
Jak masz pieniądze to lepiej kup Valeo.
Jak nie masz to zawsze możesz później kupić Valeo :-)
wszyscy tylko valeo ale może ktoś ma założone inne dlatego pytam bo nie mam zamiaru wciskać kasy bo gdzies za 2 lata go i tak sprzedam a już dość kasy włożyłem a na allegro jest dużo innych i tańszych dlatego jeśli ktoś na takim jeździ to chciałbym wiedzieć jaka jest różnica i długo to wytrzyma
A nie pomyślałeś, że nikomu nie chce się ryzykować i wkładać zamiennik może 150 zł tańszy ale o niewiadomej renomie? Jak chciałeś przeczytać, żeby montować najtańszy zestaw, to niestety nie wyszło... Klasyczne podejście. Założyć byle co a niech się inni potem martwią. Tylko nie bierzesz pod uwagę, że w ciągu tych 2 lat może Tobie się rozlecieć i będziesz następny zestaw w plecy plus kilka stów za ponowną wymianę.
Kupiłem 147 padło sprzęglo po wyciagnieciu tarczy był biały napis alfa 147 01 to ja mam alfe z 2004 a ktoś wsadził sprzęgło starsze niż samochod i uzywke. Tacy ludzie powinni sami poczuć jak to jest.
- - - Updated - - -
Nie chcesz valeo kup luka albo sachsa
Masz jeszcze SACHS firmę tylko że nie bardzo wiem jak jest cenowo ale też dobra firma i raczej ceny nie są tak wysokie i kolega belfer ma racje bo jeżeli chcesz taniej to możesz tylko później drugi raz dokladać
sama tarcza nieznanej firmy powinna wytrzymać ale docisk polecam montować tylko znanych marek. Zakładałem zestaw LUK i wysprzęglik wytrzymał tylko 25 kkm. Drugi zestaw założyłem firmy SACHS (co ciekawe pudełku tarcza była firmy VALEO).
Coś pokombinowałem w edycji.
W każdym razie - luk, valeo, sachs - na pewno będzie ok.
W 2,5V6 oryg wymieniałem po poprzedniku przy 90tys km. Ma kolejne 90tys i ma się dobrze - LUK.
W 1.6 dopiero co sprzedanej miałem fabryczne wciąż (189tys km) i miało się dobrze i pewnie spoooro pociągnie jeszcze (a kilka razy przypaliłem na początku na półsprzęgle). Ile ta Twoja 147 z wymienionym na używkę miała przejechane?