Witam mam pytanie:) Mam Alfe 145 2.0 QV w standardzie stoji na alu 15'. Jestem wlasnie przed zakupem innych felg 15' lub 16' i na co mam patrzec oprocz rozstawu 4x98? Co to jest to "ET"
i np. Rozmiar: 16x7J. Wiem,ze mam chyba ET35. Dzieki. Pzdr
Printable View
Witam mam pytanie:) Mam Alfe 145 2.0 QV w standardzie stoji na alu 15'. Jestem wlasnie przed zakupem innych felg 15' lub 16' i na co mam patrzec oprocz rozstawu 4x98? Co to jest to "ET"
i np. Rozmiar: 16x7J. Wiem,ze mam chyba ET35. Dzieki. Pzdr
Nie wiem czy nowe felgi, planujesz do opon letnich czy zimowych, jednak jeśli nawet tylko na lato i tak proponuję felgę max. 15". Weź pod uwagę stan naszych dróg i to, że AR145 ma dość twarde zawieszenie.
ET to wymiar informujący o przesunięciu felgi wzdłóż osi. Im mniejsze ET tym felga będzie więcej wystawać poza obrys samochodu. Przykładowo - masz teraz felgi ET35, jeśli założyłbyś felgi ET25 rozstaw kół na obu osiach zwiększyłby się o 20 mm (2x10mm).
7J to szerokość felgi w calach oraz oznaczenie kształtu brzegu felgi. Myśle, że szerokość felgi nie wymaga komentarza co do kształtów brzegu felgi więcej znajdziesz tutaj:
http://mojevolvo.pl/wiki/Kształty_i_..._obręczy_felg
Wielkie dzieki koledzy !!! Pozdrawiam
przy 15 szerkosci 7'' i et35 bedzie tarlo.
ja mam 16 cali 7,5 cala szerokie i et 35 i nic nie trze :)
to ja nie wiem co z moimi jest nie tak :) moje sa tak ze jak tyl siadzie to rantem blotnika dotyka skraju opony i trze wtedy
to wytnij nadokola troche powinno pomoc jak tylko kawalekiem
czy 16'' 7,5 przy et 25 będą tarły? Jeżeli tak czy da się to jakoś zniwelować? Jakie opony letnie powinienem do nich kupić? 205/45 r16 czy 195?
upp...
nie będą za szerokie? W sensie czy nie będę wystawać za obrys auta? I czemu 40 jeżeli wielkość koła przy 45 mm będzie o kilka mm mniejsza niż przy 195/55 r 15?
Takie byly w 145 LE500. Srednica kola wzgledem fabrycznych opon 195/50R15 zwieksza sie zaledwie o 2.4 mm.
le500 jaką miały szerokość? 7,5? jakie et? Nie chcę by felgi mi obcierały od wewnętrznej strony przy max skręcie ani przy max załadowaniu.
Tam byly Zender Le Mans 16" 4x98, wystarczy znalezc parametry tych felg. Dla 145 ET wynosi chyba 37.
Nic nie poradzisz. Zakładając dystans, jeszcze bardziej zmniejszasz ET, czyli wysuwasz koło na zewnątrz.
Podnieś auto z tyłu, podstaw kobyłke, zdejm koło, załóż felgę, lewarkiem podnieś lekko wahacz do góry razem z felgą i ocenisz wizualnie jak to wygląda w praktyce.
a montował ktoś felgę 16" et 25? Bo wyliczając z tego kalkulatora http://www.felgi.pl/narzedzia/m/321/kalkulator_et.htmlx
wychodzi różnica 23mm w wystawaniu na zewnątrz względem 15'', et 35 i szerokości 6,5 - które są na allegro wystawione dla 145.
Opony wolałbym węższe kupić 195/45 r 16 lub 205/45 r16.
......
witam a ja na lato posiadam 17 szerokosc 8 cali i ET 35 i nic nie trze
dzięki za info, a sądzisz, że jeszcze 4 mm na zewnątrz by się pomieściły w nadkolu? Bo wyliczyłem, że moje by o tyle wystawały więcej niż twoje.
hmm nie mam pojecia choc mysle ze moze ale nei powiem ci u mnei jest bardzo mała przerwa i o 4 mm mogły by przy dobicu obcierac
ktoś ma podobne rozmiarowo felgi?
korzystając z okazji podłączę sie pod temat.obecnie mam felgi 15' na oponach 195/55/15 i obnizone zawieszenie(eibach) o obecnych felgach nic nie wiem tzn jakie mają ET i jakie są szerokie wiadome jest tylko ze przy wiekszym obciązeniu na tył obcierają o nadkola.z przodu wszystko gra. pytanie jest takie. jeżdzi ktoś na obniżonym zawieszeniu i wiekszych felgach np. 16-17 calowych,bo na wiosnę chciałbym założyć albo 16 albo 17 i musiałbym znac i ET i szerokość tych felgi tak by juz nic nie obcierało.z góry dzięki
szerokokapciowi mogą powiedzieć jakie mają fele, które nie obcierają?
Zender 215/40/16" 7,5" et40 nie obciera.
Obniżony, eibach -30mm
Z tyłu prześwit między oponą, a nadkolem to ok. 2 - 2,5 palca:)
hmmm a przy obciążenia nie obciera? dla ścisłości ja mówię o odległości na bok nie w górę...