Witam
Proszę o poradę, tak jak w temacie, jak wymienić, oraz ile wlać, stan mam pod kreską, a nie mam ochoty wymieniać skrzyni.
Printable View
Witam
Proszę o poradę, tak jak w temacie, jak wymienić, oraz ile wlać, stan mam pod kreską, a nie mam ochoty wymieniać skrzyni.
Po prostu dolać - producent nie przewiduje wymiany. A jak koniecznie chcesz wymieniać to nic prostrzego odkręć korek spustowy i po problemie, a ile wlać - przecież w JTD masz bagnet i nim się kieruj (a wchodzi ok 2l).
dokladnie jak Maciek156 mowi - wyciągnij bagnet i zapomoca smarownicy z odpowiednio długim węzykiem wlej brakujaca ilosc oleju - max 2 litry
Zadam teraz pytanie z serii głupich :-) jak się sprawdza poziom oleju w skrzyni ?
Biorąc pod uwagę, że już wyżej pisano wyraźnie o bagnecie do sprawdzania oleju w skrzyni w JTD to rzeczywiście pytaniem nie błysnąłeś. Ale mogłeś mieć zły dzień i tego nie zauważyłeś więc szukaj go po prawej stronie w komorze poniżej zbiornika na płyn hamulcowy. Kolor powinien być żółty o ile nie jest mocno zabrudzony. Pozdrawiam.
dziś zamierzam wymienić, możecie mi orientacyjnie napisać ile oleju wchodzi pomiędzy minimum i maximium? oraz co w przypadku przekroczenia maxa?
To żadna bzdura, tylko ekologia - fabryczny olej wystarcza na całe "życie techniczne skrzyni"
Podlacze sie pod temat... Jakich kluczy potrzebuje do wymiany oleju w TSie?
Też szukam informacji jaki klucz i na stronie (link) znalazłem że jest to imbus nr 12 tylko nie wiem czy to akurat dla TS, dopiero się przymierzam do sprawdzenia i wymiany oleju w skrzyni, więc jeszcze nie zaglądałem pod auto żeby to sprawdzić
Klub Alfa Romeo - 156: Wymiana łożyska podpory półosi
zgadza się co do klucza,jednak dostęp do korka spustowego jest bardzo ograniczony.
nawet najprostsza wersja tego klucza w kształcie litery L nie podejdzie.:(
ja zrobiłem to w ten sposób...
wykonałem sobie odpowiedni klucz,wziołem płaski klucz np.nr 17 i przyspawałem do niego praktycznie sam łepek sruby na klucz 12 i gotowe.;)
tak to powiedzcie mi ktory korek jest do wlewu oleju? bo z przodu skrzyni sa dw jeden nizej i drugi wyzej, nalałem do pełna tego nizsszego, ale cos mało weszło, wiec ktory to ma byc?
Teoretyczni olej wystarcza n całe życie autka Ale gwarantuje Że jeżeli go wymienisz to naprawdę skrzynia chodzi lżej. Po drugie przy 250 tyś jest już bardzo przepracowany. Osobiście zalecam wymianę. Co prawda to nie automat ale tak jak mówię olej w skrzyni traci swoje parametry - na dodatek strasznie śmierdzi :blink:
Jak śmierdzi to znaczy że zamiast oleju masz tam wlany jakis wynalazek
Tak nigdy nie miałem... - 20 lat pracuję jako inżynier mechanik. Śmierdzieć to może stary olej mineralny w którym bakterie beztlenowe się namnożyły, a nie nowoczesny syntetyczny
Wiesz Maćku, inna sprawa że to co dla nas jest normalnym zapachem oleju dla kogo innego może być smrodem, nie które syntetyki pachną specyficznie i to normalne dla mechanika a pierwszy lepszy Kowalski powie że śmierdzi i dlatego nie każdy powinien pazury pod maskę wpychać ...
Nie chce zakladac nowego tematu skoro tutaj jest o tym zaczeta dyskusja. Mianowicie, czy moglby mi ktos wytlumaczyc "lopatologicznie" jak wymienic olej w skrzyni w 166 2.0TS? Czy da sie to zrobic w warunkach garazowych? I czy tam jest jakis bagnet do sprawdzania oleju? Jesli tak to gdzie?
W czym? W skrzyni? To potrzebujesz tzw. klucze imbusowe (sześciokątne) wystarczy spojrzec pod podwozie i to widac.
Pamiętam, że w 1.6TS musiałem skrócic długosc tego klucza, aby wejsc z nim między skrzynie i belke zawieszenia.
Jak już gadacie o olejach, to dlaczego wymieniacei olej w silniku co 10tkm, a nie tak jak nakazuje producent, następnie w niektórych autach producent przewiduje wymiane oleju co 30tkm, a użytkownicy wymieniają wczesniej? producent przez to próbuje wcisnąc przyszłemu nabywcy, że rzadziej musi wymieniac płyny,a co za tym idzie? Tańsza eksploatacja... przez okres gwarancji:)
A ja mam natomiast napisane we włoskiej książce wymiana oleju w skrzyni co 120tkm lub co 5lat. Nie oszukujmy się olej też się starzeje i traci własciwosci smarne. Nieraz jak po kilku latach jak wymieniam oleje w skrzyniach (w różnych autach) to wylatują z nim różne opiłki.
między zespołem napędowym z silnikiem 2,0 w AR 156 a AR 166 nie ma chyba kolosalnych różnic więc z powodzeniem możesz zastosować sposoby opisane w tym temacie.
jak najbardziej możesz wymienić olej w warunkach garażowych jesli takowy posiada kanał.
rolę "bagnetu" pełni korek umieszczony na ścianie skrzyni od strony chłodnicy.to nim wlewasz olej za pomocą specjalnej strzykawy do momentu aż zacznie się wylewać.wtedy olej jest na właściwym poziomie.
w ts bagnetu nie ma,
bez problemu sobie poradzisz potrzebujesz tylko klucze imbusowe i sporą strzykawkę
śruba spustowa jest bardzo dobrze widoczna i łatwo ją znaleźć a wlew jest troszke wyżej
najlepiej mieć kanał ale z podnośnikiem też dasz radę
potrzebujesz ok 2 l oleju i najlepiej kupić tutelle zc75 lub tutellę matrix
raz zalałem jakiś wynalazek chyba TYTAN albo coś w tym stylu niby drogi olej i przez 2 tygodnie prawie zajechałem synchronizatory po zmianie na tutela MATRIX problemy znikły
Biorę się jutro za wymianę oleju w skrzyni i stąd pytanie: czy uszczelniać czymś korki spustowe?? Czy po prostu wkręcić? Jeśli tak to co proponujecie?
Wystarczy jak je tylko dobrze dokręcisz. Nigdy nie stosowałem żadnego dodatkowego uszczelnienia i zawsze były szczelne. To samo tyczy się silnika.
ja w swoim JTD nigdy nie wymieniałem skoro tego nie wymaga tzn że nie trzeba, skrzynia biegów to nie silnik gdzie spaliny zanieczyszczają olej, skrzynia jest szczelna więc olej też nie ulega szybkiej degradacji, można to zrobić ale po co? Moja alfa ma przejechane 210Tyś km i nigdy olej w skrzyni nie był wymieniany a biegi chodzą leciutko nie wyskakują etc... ;) więc niech każdy robi jak chce. Dolewa się oleju w ten sposób http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...iegow_jtd.html nie zapomnij żeby wykręcić obydwa korki http://www.forum.alfaholicy.org/atta...-obraz584z.jpg
Korki oba wykręcone. Dobrałem się w końcu do bagnetu i się okazało, że stan jest poniżej minimum. Postanowiłem więc wymienić żeby wiedzieć, co mam :)
Nie wiem tylko skąd niski poziom oleju - pod autem nigdy niebyło choćby plamki a i skrzynia sucha. Może po prostu ktoś wcześniej zalał za mało, albo przez kilka lat go trochę jednak wypocił czy coś...
może było coś robione i nikt nie dolał, albo ktoś wymienił i oszczędził ;D ja po moim przebiegu nie mam ubytku
Mi wymiana sie przydała biegi wchodza jak w masełko, nawet przy zimniej skrzyni.
Ja zalałem motulem 300 gear 75&90
Potwierdzam nie ma bagnetu w T.S ile ja sie go naszukał ;/
jaka najlepiej charkterystyke powinien miec olej do skrzyni w jtd 16V??? 75w-80 czy jednak 75w-90 i na czym polega roznica, na pracy przy zimnej skrzyni?
W instrukcji masz napisane 75W-80. A różnica chyba żadna.
a co do bagnetu w JTD to da się to zrobić od góry? Ja od spodu sprawdzałem i dostęp nie był najlepszy.
Da radę od góry. Ja sobie poradziłem tak że poszedłem do apteki kupiłem największą strzykawę jaka była, do tego cewnik (albo jakiś wężyk kup) i od góry wlewałem.
Wlewasz górnym otworem i to ten wlew wyznacza maksymalny poziom oleju w skrzyni. Wchodzą 2 litry oleju.
W TSie ów bagnet do sprawdzenia stanu oleju w skrzyni jest równie sprytnie schowany co w JTD? Czy po prostu go nie ma i dla tego nie umiem go zlokalizować? :D
Heh jak mogłem przeoczyć ten wpis parę postów wyżej cytowany iż bagnetu w TSie nie ma. Przepraszam za zaśmiecanie.
w tsIE GO NIE MA
To też się poprawiłem i nie trzeba od razu krzyczeć.
Ale jeszcze raz przeprosze co by uber offtopu nie robić.
Przepraszam nie zauważyłem posty do wywalenia :)
Czy w v6 jest bagnet do sprawdzania poziomu?