Witam posiada kos instrukcje jak odkręcić zderzak przedni oraz zdjąć lampę ?:confused::confused::confused:
Printable View
Witam posiada kos instrukcje jak odkręcić zderzak przedni oraz zdjąć lampę ?:confused::confused::confused:
Przy demontażu zderzaka niektórzy polecają zacząć od ściągnięcia kół, ja osobiście robię to bez.
Od dołu zderzak łączy się z osłoną na, o ile dobrze pamiętam, 3 śrubach. Od góry masz 4 śrubki, wszystkie na TORX (chyba 25).
Do tego musisz odkręcić i odciągnąć "te takie włochate cuś" w nadkolu. Po włożeniu ręki znajdziesz jeszcze 2 śrubki po każdej ze stron.
Po odkręceniu wszystkich zderzak powinien odpaść :P
Lampa wisi na trzech śrubkach. ;)
PS. Gdy odkręcasz zderzak z lewej strony to skręć koła w prawo, analogicznie przy drugiej stronie. ;)
chyba torx 30;)
górne śruby na pasie przednim odkręć na końcu - wygodniej
do osłony jest 5 torxów - bo jeszcze dwa na końcach zderzaka
żeby nie odpadł to podłóż sobie kocyk i jako ostatnie odkręć te 4 torxy na pasie
zostaje do rozłączenia elektryka kierunków i ewentualnie spryski o ile masz
Sory, dawno temu odkręcałem ;P
te śruby 4 i 5 od spodu to w sumie mało kto ma ;)
Na pewno zobaczę ile mam śrubek :) dziękuje za pomoc a propo spryskow to mam tylko dziury w zderzaku bo ktoś założył od nowszej gt . Czy jak kupie spryski da radę zamontować czy jakieś przeróbki
zaslepki kup:))spryskiwacze to powiedzmy niepotrzebne :))
spryski są drogie, myślę że z 3 stówki za jeden używany
same maskownice jak kupisz to będzie wyglądało ok a nie wydasz dużo
jakbyś chciał robic instalację to masz do wymiany zbiornik płynu na taki z miejscami
na dwie pompki, dokupić drugą pompkę i ją podłączyć elektrycznie (to mógłbyś zrobić podłączając
pod pompkę od szyb z przekaźnikiem z opóźnieniem czasowym), przewody wzmocnione żeby nie puchły od cisnienia
same spryski do zderzaka to już prosta sprawa - śrubki i tyle
sprysk to 3 części - spryskiwacz, łącznik między spryskiwaczem a maskownicą zewnętrzną i sama maskownica
...nie tyle od nowszej co lepiej wyposażonej, to kwestia wyposażenia a nie rocznika, miałem spryski w poprzedniej GT z 2004 roku
To nie pozostaje mi nic innego jak zaślepki kupić. Macie jakieś namiary ? Na allegro po 70 zł sztuka
ciezko :/ mnie juz 2 razy zapierdzielili same zaslepki i jezdze obecnie na swoich customach :D
Potwierdzę tylko , że w montaż spryskiwaczy się nie baw. Używki od 350pln (okazje) w górę (średnio 500pln/szt.) a potem skończysz jak ja
z odłączoną wtyczką na silniczku żeby nie wywalało 5 litrów płynu za każdym razem jak zachcesz mieć szybę spryskaną :P\
Co do zaślepek to szukałem jednej dla siebie i wygląda na to, że to towar deficytowy i nowe z allegro to najtańsze i jedyne sensownie
dostępne rozwiązanie.
http://allegro.pl/alfa-romeo-gt-klap...800715280.html
http://allegro.pl/alfa-romeo-gt-klap...675283707.html
Uważaj żeby nie poukręcać śrub mocujących zderzak do pasa przedniego. U mnie w 156 były tak "zespawane" z blachą pasa, że nie było na nie siły. Z pośpiechu pozbyłem się tak dwóch śrub. Najlepiej za wczasu potraktować je solidnie WD40 i zaopatrzyć się w mocnego torx'a. Na przyszłość możesz je jeszcze umazać smarem przed skręceniem spowrotem. I nie dokręcaj tych śrub za mocno bo plastik zderzaka z dużym prawdopodobieństwem popęka Ci w tych miejscach.
Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka
zaślepki z ASO przychodzą goły czarny plastik, nie ma opcji w kolor, kupowałem w listopadzie, sztuka detal 87zł po rabacie 59zł