Witam. Mam pytanie skierowane do właścicieli GT z silnikiem 2.0JTS. Czy wasze silniki również biorą olej? Jeśli tak to ile i jakie mogą być tego przyczyny?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Printable View
Witam. Mam pytanie skierowane do właścicieli GT z silnikiem 2.0JTS. Czy wasze silniki również biorą olej? Jeśli tak to ile i jakie mogą być tego przyczyny?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Cytując z instrukcji obsługi: "Maksymalne zużycie oleju silnikowego wynikające z pomiarów wynosi 400 gramów na 1000 km." Ma na to wpływ styl jazdy i warunki atmosferyczne w jakich eksploatujemy pojazd.
Jeżeli tyle Ci faktycznie weźmie to jest bardzo dobry wynik tak naprawdę :) Ogólnie większość silników z bezpośrednim wtryskiem lubi olej (jedne mniej ,drugie więcej) Sam borykałem się z tym problemem i nie mogłem przez to spać) Teraz nie głowie się ile go weźmie tylko jaki olej zalać ,żeby wzięło go mniej. Sam dolewam literek ale to na 2000km gdzieś. Jak zacznę lać olej jak do dwusówa to będę się martwić. A Ty nic się nie przejmuj tylko ciesz się autem :)
Szczerze ,wszystko zależy co mam na sklepie :) Był Castrol wcześniej, teraz mam zalany Shell (oczywiście tylko 10w60). Za 2 tys mam wymianę i noszę się z zamiarem wlania Liqui Moly, albo zostanę przy Shellu ...Natomiast myślę ,że zmiana marki niewiele da, ale zobaczymy ;)
Dam znać czy coś się poprawiło .
A tak na marginesie...próbował ktoś 5w50 do JTS,a?
ten Catrol to słaby pomysł, robi czarny syf w silniku...
w GT 2.0JTS na Mobil 1 spalanie oleju 0,5l/1000km, po zmianie na Selenia Racing 10W60 spadło do 0,1-0,15l/1000km, polecam wydać parę zł więcej na dedykowany olej
Czyli Selenia to nie taki zły pomysł...Spróbujemy zobaczymy ;) Masz jakiś pewny punkt zakupu? Mozna tylko to kupić po 2l ?
JTS sprzedałem w 2009 roku, teraz mam JTD
Selenie kupowałem albo w ASO albo w Autosklep24.pl
Dzisiaj po szkoleniu i konsultacjach ,ze "specjalistami" wybór padł na 5w50. Zaleję jutro i powiem jak jest. W sumie auta nie katuje i wspólnie stwierdziliśmy ,że będzie to tzw mniejsze zło. Problem może pojawić się podczas upałów i ostrego upalania... Będzie problem to się wymieni. Tylko pytanko..jestem w stanie jakoś spradzić temp. oleju np diagiem?
Selenię krytykują niemal wszyscy mechanicy, możesz zobaczyć w moim wątku głowicę po seleni. Olej wymieniałam co 5kkm, czasem max co 10kkm. Przed remontem brała tyle, że z kolektora wylali praktycznie świeży olej. Skąd tyle szlamu było? W sumie nie wiem, mechanik mi mówił, że gdyby nie 10W60 ten silnik pewnie by wyglądał inaczej. Nie mam zdania. Po prostu postanowiłam spróbować z shellem. Póki co tam szlamu nie było. Mam ją faktycznie 7 lat. Coś zawsze było z tym jałowym. Bywało lepiej czasem, ale… Jechałam lub testowałam na jałowym 5 innych JTSów, w tym 2 GT, żaden nie miał takich pultnięć na jałowym. Nawet ten ostatni egzemplarz z uwalonym wtryskiem, bez obciążenia pracował równo. Ale oczywiście, udało mi się rozpuścić silnik.
używałem SR bo jego zużycie było znikome, przyznaję że wnętrze silnika za mojej kadencji widywałem tylko przez korek wlewu
przy okazji wymian lub korekt stanu do max
Ja zalał bym LIQUI MOLY Synthoil Race Tech GT1 10W-60 lub SHELL HELIX ULTRA RACING 10W60 i nie zawracał sobie głowy Selenią.
Jeśli ma być coś naprawdę dobrego, to wtedy Millers Oils CFS lub coś z Penrite Racing.
Pierwsze 500 km zrobione na 5w50 i mogę powiedzieć ,że różnice są niewielkie (albo tylko mi się wydaje) Pierwsze co zauważyłem to auto wydaje mi się jakieś takie żwawsze zwłaszcza z niskich obrotów.Silnik pracuje jakby ciszej..zwłaszcza zauważam to po nocce na mrozie. Co do spalania oleju...po tym przebiegu dalej idealnie Max na bagnecie...Mam nadzieję że to się nie zmieni;) Dam sprawozdanie po 2000
Ja polecam Motul X-Power (10W60 oczywiście), dwóch znajomych bardzo chwali ten olej.
Ja do mojej leje Castrola 10w40, mogę dolać 10w60? warto ?
ok, rozumiem, zrobie dolewke 10w60 i po sprawie
dolewkę:confused: chyba wymianę powinieneś...
opozycjonista mam do Ciebie pytanie, jaki olej ty teraz lejesz do swojej GT 1.9 ?
Dotychczas lałem castrola 10w40. Ale co ja tu sie dowiaduje, ze taki olej to do golfa można lać :D
pomimo że fabrycznie nie mam filtra cząstek stałych leję olej spełniający wymagania dla takiego silnika z filtrem
Motul 8100 X-clean C3
dlaczego tak?
- znacznie zredukowane wytrącanie zanieczyszczeń z tego oleju
- skoro mój samochód rocznik 2008 nie miał fabrycznie dpf a inne egzemplarze mogły mieć (zależnie od rynku) olej ten na pewno mu nie zaszkodzi
bo to przecież ten sam silnik
wymieniam co 10kkm
obiegowe opinie są takie że diesel w mieście na krótkich odcinkach = zawalony EGR
jeżdżę w 95% w mieście na krótkich odcinkach, dużo korków i świateł, powinienem mieć zawalony EGR
swój EGR zdejmowałem trzy razy, zawsze z ciekawości
pierwszy raz po zakupie auta stan licznika 26kkm - czysto, czarny osad na ściankach do starcia palcem, założyłem blaszkę 90%
kolejne sprawdzenie po ok 30kkm czyli powiedzmy 55-60kkm na liczniku - nadal minimalny osad
i ostatnie sprawdzenie niedawno przy 80kkm na liczniku - może pół milimetra osadu na ściankach
moja teoria jest taka że olej ze znacznie zredukowanym wytrącaniem się zanieczyszczeń sprawia że EGR jest czysty (przy okazji ogólnie silnik jest czystszy)
niedawno nawet wrzucałem zdjęcia z ostatniej kontroli EGR >
po demontażu wyglądał tak :
http://www.forum.alfaholicy.org/zala...line_iii-1.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/zala...line_iii-2.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/zala...line_iii-3.jpg
opozycjonista wielkie dzięki, wiec przy najblizszej wymianie zmieniam na Motula
pozdrawiam
Pablo, najważniejsze aby na bagnecie było mokro...:)
widzę że nadaremno podwieszony jest temat o olejach, qrcze ile można o tym pisać!!!!!!!!
http://www.forum.alfaholicy.org/gt/3...olecacie_.html
pzd.
george.
@Pablo. - kolega pytał jaki leję konkretnie olej także moja odpowiedź jak najbardziej na miejscu, masz rację że
może być innej marki dla dpf, ja leję Motul a jeśli kolega chce taki sam to czemu nie :)
@MdCyt - i słusznie, to dobry olej :)
żeby nie być gołosłownym - na chwilę przed wymianą ;)
Załącznik 195643
odświeżę trochę temat, ten motul to 1040 ?
Dokładnie taki jak jest w podpisie diesel.
Moja ma przejechane 210 tys to chyba 5w40
5w30/5w40 to półsyntetyki ?
Bo wszyscy w koło doradzali mi abym zalał półsyntetyk i tak wcześniej robiłem,kupowałem z castrola, ale jeśli mówisz ze syntetyk 5w40 będzie najlepszy to i tak zrobie