Koledzy w niedzielę sprawdziłem osiągi mojej alfy .Nie ja jechałem lecz syn max 210 co osiągneliśmy.Przy okazji chciałem się zapytać jak wymontować przedni kierunkowskaz ponieważ jest zaparowany.
Printable View
Koledzy w niedzielę sprawdziłem osiągi mojej alfy .Nie ja jechałem lecz syn max 210 co osiągneliśmy.Przy okazji chciałem się zapytać jak wymontować przedni kierunkowskaz ponieważ jest zaparowany.
Jaka afa diesel, benzyna 1.8/2.0 ?
Rozumiem, ze chciałbyś się spytać czy twoja alfa osiągając 210km/h nie jest przypadkiem za wolna od innych GT ?
Ja np. inaczej patrze na osiągi, prędkość max to jedno, a drugie zas czas jaki potrzebujesz aby osiagnac zamierzaną prędkość i własnie ten drugi czynnik jest dla mnie ważniejszy od pierwszego.
alfa 1,9 jtd. Nie uważam żeby była wolniejsza od innych po prostu osiągnęła to co podaje instrukcja .Syn to sprawdzał i niewiem w jakim czasie to osiągnął chociaż siedziałem obok.Jedynie powiedział że jego WV 2.0 tdi zbiera się szybciej
Ile kucyków ma ten pastuch ?
Druga sprawa jest to, ze silnik 2,0 pastucha nie jest tak dobry jak 1,9 JTD - alr to tylko tak na marginesie.:)
Pewnie mu się wydaje że się jego TDI szybciej zbiera bo go głośniej słychać xD
Porównaj nie tylko moc ale moment obrotowy. Pomijając mechanikę przełożeń, masę pojazdu, to szybsze "zbieranie się", to głównie moment obrotowy i jego charakterystyka. Moment obrotowy jest wartością wynikającą wprost z budowy silnika.
Załącznik 197075
Bardzo skracając temat i nie nudząc fizyką, wzorami itp., to gdy moment obrotowy osiąga najwyższą wartość, to silnik najefektywniej pracuje (najefektywniej przetwarza energię) i najlepiej przyspiesza. Jeśli maksimum jest osiągane wysoko, to samochód osiągnie wyższą prędkość. Jeśli wcześniej (z niższych obrotów), to będzie bardziej dynamiczny. Jeśli maks momentu jest w szerszym zakresie (dłużej wypłaszczony), to samochód robi się dynamiczniejszy. Budowa silników JTD i TDI jest inna, a więc i charakterystyka momentu oraz wartości uzyskiwane są inne. Inne są też przepływy mediów (mieszanka, spaliny), inny współczynnik Cx, opory tarcia itd. Temat dość skomplikowany. Dwa samochody, o tej samej mocy mogą mieć zupełnie inne wartości momentu obrotowego. I to on wyróżnia co jest "lepsze" dla użytkownika. Ale ludzie... jak to dobrze ujął Enzo Ferrari "Moc sprzedaje samochody. Moment obrotowy wygrywa wyścigi".