Witam,
Przymierzam się do zmiany kierownicy na drewnianą w moim Spiderze 97r. Czy ktoś z Was przerabiał temat i wie z których modeli Alfy pasują kierownice? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Printable View
Witam,
Przymierzam się do zmiany kierownicy na drewnianą w moim Spiderze 97r. Czy ktoś z Was przerabiał temat i wie z których modeli Alfy pasują kierownice? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam.
Ph1, to chyba alfa 164, pozostałe to 166 przed liftem.
Chyba ? :-)
Wyglądem tak, ale ponoć jakieś mocowanie tam się nie zgadza i jednak nie pasuje plug&play.
Drewniana w Spiderze i 166 wyglądają tak samo.
Kierownice ze 166 założysz bez problemu, ale pojawia się mała przerwa pomiędzy kierownicą, a plastykiem który przykrywa przełączniki przy kierownicy.
A taśmy poduszki w 166 i GTV/Spider są takie same? Czy poduszki są zamienne?
Mam kierownicę ze 166, poduszkę i taśmę ze spidera, taśma ze 166 jest taka sama, tylko ma inną wtyczkę
a ze 164 pasuje Plug & Play?
ja dostałem ze 156 i...Leży, nie mam kiedy sprawdzić czy pasuje:D
Podepnę się pod temat.
Czy trójramienna kierownica z GTV pasuje do Spidera w miejsce czteroramiennej?
Chodzi mi o przełożenie plug&play.
Pozdrawiam.
- Rafał
pasuje oprócz poduszki :)
jakiś ściągacz się przyda bo walenie młotkiem średnio daje efekt, choć ostatecznie przy braku innych opcji pomogło :)
oczywiście aku odpiąć i poczekać min. 10 min. żeby błędu nie wywaliło
uważaj żeby taśmy nie przekręcić i jak odkręcisz blaszki w środku nie kręć kierownicą. Uwaga na bolec blokujący taśmę przy zakładaniu nowej kiery, po tylu latach plastik zrobił się łamliwy.
Ja połamałem dwie taśmy przy montażu:P
A skad wziac jakąś oryginalna sportową kierownice skórzaną ktora bedzie padowala do tego modelu? Ktos cos wie? Bo oryginalna jest troche duza.. W sumie wie ktos dlaczego kiedys robiono tak duze kierownice?
Jeśli ma być oryginalna to chyba wybór jest nieco ograniczony, albo czteroramienna, albo nowsza trójramienna. Widziałem też spidera z kierownicą z 156, ale przewody od poduszki nie pasują i trzeba rzeźbić.
Mnie przeszkadza ta czteroramienna, a udało się kupić trójramienną, więc zrobię przekładkę, ale póki co pojechała do ponownego obszycia skórą.
Pozdrawiam.
- Rafał
A nie bylo jakichs innych sportowych kierownic ktpre za dopłatą mozna bylo kupic w salonie? Albo jakies z limitowanej edycji?
W katalogu akcesoriów są np. drewniane kierownice, ale kształt / rozmiar się nie zmienia.
Zresztą moim zdaniem rozmiar kierownicy jest optymalny i pasuje do okresu z jakiego jest auto - ale to oczywiście kwestia gustu.
Jeżeli komuś nie odpowiada seria, to jest sporo firm które przerabiają kierownice na bardziej "sportowe" - pogrubione, spłaszczone u dołu, obszyte alcantara etc. Co kto lubi :)
Była też kierownica z wersji limitowanych np. Motus.
Masz moze zdjecie tej kiery?
Niewiele sie różni od oryginalnej.
Wizualnie nie, ale w dłoni leży zdecydowanie lepiej, jest grubsza :)
A masz taką?:) Jak masz to sprzedaj mi:)
Nie mogę, wyjechała z autem razem z fabryki :)
A wyjezdzaly z ta kierownicą Spidery z 96r??
Były tylko w wersjach limitowanych z 2002r., ew. w ph3 była podobna drewniana.
Witam, udało mi się stosunkowo niedrogo zdobyć drewniana kierownice do 916, o ile drewniany wieniec jest w świetnym stanie, o tyle cześć skórzana wymaga ponownego obszycia. Przerabiał to ktoś może? Czy to dla firm obszywających kierownice jakiś problem czy rutynowa robota?
https://www.forum.alfaholicy.org/ima.../2019/11/3.jpg
Nikt nie przerabial tematu? Na razie "spece" z ktorymi sie kontaktowalem nie specjalnie chca sie podjac obszycia takiej kiery.
Jakby co, to tak to wyglada po renowacji.
https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/12/146.jpg
Czyli ktoś się w końcu podjął?
Świetna jest, do Twojej koncepcji idealna, bo u mnie by się nie sprawdziła:)
Pozdrawiam.
Rafał
Ile kosztowała Cię renowacja i gdzie robiłeś?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Podjął się gość w Opolu, cena 300zl.
Wyszło bardzo fajnie.
Wyglada świetnie, na foto warte ceny:)
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Może ktoś ma na sprzedaż taka i drewnianą gałkę zmiany biegów odsprzedać albo ktoś wie jak zrobić taką ze zwykłej, mam trochę czarnego dębu i chciałbym go użyć.
Załącznik 283991
Ebay