Ostatnio zauważyłem że poci mi się chłodnica oleju, w okolicach dolnego przyłącza. Czy ktoś przerabiał temat regeneracji takiej chłodnicy (spawanie, lutowanie etc.)? Zamienników niestety brak a nie bardzo uśmiecha mi się wydawać na nową 1300zł.
Printable View
Ostatnio zauważyłem że poci mi się chłodnica oleju, w okolicach dolnego przyłącza. Czy ktoś przerabiał temat regeneracji takiej chłodnicy (spawanie, lutowanie etc.)? Zamienników niestety brak a nie bardzo uśmiecha mi się wydawać na nową 1300zł.
Też mi ciekła przy dolnym przyłączu, sprawa wygląda tak ze końcówka jest aluminiowa a chłodnica z jakiegos innego materiału i jest poprostu nie do zregenerowania. Pozostaje Ci zakup nowej, ja dorwałem nową za 250zl ;)
Jak wyżej. Nic ze starą nie zrobisz. Ja też brałem nową.
Kolego ja dałem do zaspawania i wszystko OK
Normalnie gość mi zespawał i zapłaciłem chyba 100zł , a to duża oszczędność w relacji do nowej
A gdzie jeśli można wiedzieć kupiłeś nową chłodnicę oleju do 2.4 za 250zł? Zamienników nie ma a wszędzie gdzie znalazłem oryginał ceny zaczynają się od 1300.Cytat:
Też mi ciekła przy dolnym przyłączu, sprawa wygląda tak ze końcówka jest aluminiowa a chłodnica z jakiegos innego materiału i jest poprostu nie do zregenerowania. Pozostaje Ci zakup nowej, ja dorwałem nową za 250zl http://www.forum.alfaholicy.org/images/smilies/wink.png
No właśnie ciekawy też jestem gdzie można zakupić za 250zł??? Bo ja jak chciałem zakupic i pytałem tu i tam, to wszystko ponad 1000zł
Na giełdzie z częściami w Poznaniu, od jakiegoś stoiska z chłodnicami, których tam jest wiele. Dostałem gwarancje na nią. Nie wiem jakiej jest produkcji, ale była nowa ;) stargowana z 400
Wymontuj podrzuć do warsztatu zajmującego się regeneracją chłodnic i Ci powiedzą czy da rade uszczelnić. Mi dość sporo kapała przy wysokich obrotach, wymontowałem zawiozłem zapłaciłem 40zł i po problemie :) Nówka oryginał najtaniej jak znalazłem to 1100zł.
Ja spawałem swoją 3 razy, i nic to nie dało.
Kupiłem ori w serwisie za 1050zł .
Jeśli chcesz dorabiać to ktoś musi mieć pojęcie, bo jest tam już spore ciśnienie oleju...
Nowej nie kupisz za 400 raczej tylko uzywka a te moga byc w stanje podobnym albo gorszym... Temat niewdzieczny w 2.4 to tylko kwestia czasu kiedy te chlodniczki zacznaja przepuszczac olej.
witam, a próbował ktos podmienić original na jakas uniwersalna?
Jak ci sie rozszczelniła, to daj do spawania i jeszcze na koniec niech to miejsce klejem zakleją lub żywicą i będzie OK
Ja u siebie założyłem tą http://www.woboteam.pl/uklad-chlodze...niebieska.html
i musiałem zakuć przewody nowe pod nią i jest wszystko ok nawet auto lepiej pracuje
Witam. Czy wystarczy zrzucić tylko zderzak przedni żeby wymienić chłodnicę oleju razem z dwoma przewodami? Pluje mi olejem a jedyny wyciek jaki zauważyłem i zapocenie jest w okolicach dolnego łączenia wąż>chłodnica. Górny wąż suchy. Jestem teraz za granicą i wolał bym sam to wymienić bo makaroniarze kasują jak za woły. Aso krzykneło mi 1300 eu za części + robociznę a inny mechanik 1100-1250. Ja znalazłem nową chłodnicę z wężami za 450eu. Jakby nie patrzeć 500-600 eu zostanie w kieszeni.
Sprawa ma się tak jestem w miarę ogarnięty i dość dobrze radzę sobie z narzędziami. Za nim za coś się zabiorę wolę się upewnić co trzeba zrobić i czy będzie to trudne. Mechanikiem nie jestem. Zderzak i dolną pokrywę silnika i lampy już kiedyś demontowałem nic trudnego. Cieknie mi i poci się przy dolnym łączeniu węża z chłodnicą. To może być uszkodzona uszczelka, przewód albo chłodnica. Znalazłem według mnie za dość przystępną cenę razem 380 euro nową oryginalną chłodnicę wraz z dwoma przewodami ( numer 1,2,3 na diagramie). Jako że nie mam zamiaru już nigdy tam zaglądać zdecydowałem się aby wymienić te trzy rzeczy. Czyli do tego pewnie będę musiał wymontować pas przedni ten górny. Tylko co później? Czy podołam i nie czekają mnie jakieś niespodzianki. Odłączę szybko jeden stary przewód i ładnie ścieknie olej do wiaderka. Potem wymontuję resztę i zamontuję wszystkie nowe części. Zaleję olej i skontroluję jego stan na bagnecie a za nim złożę resztę odpalę auto na kilka minut żeby sprawdzić czy układ jest szczelny. Wszystko niby wydaje się proste ale nigdy tego nie robiłem i mam pewne obawy żeby nic nie spieprzyć :)
Załącznik 275414
Załącznik 275415
witaj
Wysłałem ci info na priv
Pozdr
Witam.
Czy ktoś w ogóle próbował spawać tą chłodnicę w typowym miejscu czyli za dolnym wejściem węża? (zaznaczone na foto) Nie wiem czy w ogóle znajdę chętnego na pospawanie w tym miejscu, ale może warto próbować. Jak nie to będę zamawiać nową.
Załącznik 276412
Też kupowałem ori. Żadnego druciarstwa nie cierpię.
Dobre pospawanie to jeszcze nie druciarstwo. Druciarstwo to wywalenie chłodnicy i dospawanie w jej miejsce rurki długości 15cm tak by zamknąć obieg - tak, widziałem to w jednej 9-tce...
U mnie zaczęło się od przecieku na wężu doprowadzającym olej do chłodnicy - przewód pojechał do zakładu, w którym robią hydraulikę siłową, zakuty na nowo, z nowym odcinkiem elastycznym, ale po zamontowaniu okazało się, że zaczęło cieknąć również z chłodnicy - ta prawdopodobnie już była tam bardzo zmęczona i ruszenie węży spowodowało jej rozszczelnienie (może i lepiej, bo jeśli by nie puściła od razu, to pewnie za kilka chwil i tak by się rozszczelniła). Dwa zakłady próbowały to spawać, ale bezskutecznie - wybór był prosty, ASO i nowa ori chłodnica.
https://turboworks.pl/product-pol-35...10x50-M22.html
Ja montowałem taką. Zamontowania w sierpniu 2019 i żadnych problemów. Nowa oryginalna wg. mnie zdecydowanie za droga (nie mam pojęcia co tam "tyle" kosztuje żeby taką zaporową cenę dawać). Ta spełnia swoje zadanie za 10-15% procent ceny oryginału.
u mnie nie było z tym problemów. Przewody zakute w ten sam dzień.
Witam a jeśli by się ominęło ta chłodniczke jazda koło komina oczywiście do puki się nowej nie kupi.
Można i nic się nie stanie przy normalnej jeździe.
Witam czy przez chłodnice oleju w 2.4 jtdm leci też płyn chłodniczy żeby wspomagać jej chłodzenie czy tylko sam olej?
jesli jest wejscie i wyjscie tylko , to raczej płyn tam nie chodzi, ole chłodzi ped powietrza