Witam serdecznie mam taki problem kiedy jadę 120 km/h kierownica bije i to samo jest jak zaczynam hamować robi się to samo koła biją i kierownica ma drgania i dosyć mocne.???Od czego zacząć
Printable View
Witam serdecznie mam taki problem kiedy jadę 120 km/h kierownica bije i to samo jest jak zaczynam hamować robi się to samo koła biją i kierownica ma drgania i dosyć mocne.???Od czego zacząć
yyyy
tarcze ham. ?
I to jest przez tarcze jak jadę 120 to mi bije kierownica ??? Jak hamuje to taki sam objaw.
Wyważyć koła spróbuj
Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka
krzywe koła najprędzej
Możliwe też ze opona któraś jeat wyząbkowana i tez mogą być drgania na kierownicy ;)
opony,felgi sprawdzone?
łożysko podporowe prawej półosi?
przy hamowaniu zawsze trzęsie? jeśli tarcze krzywe to trzęsie nawet przy hamowaniu z niskich predkosci
Mialam tak we wczesniejszym samochodzie i po wywazeniu kol przeszło
Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka
Dzięki może zacznę od wyważenia kół .Pozdrawiam
To co opisujesz to mogą być dwa różne objawy:
1. Jak jedziesz to (w/g prawdopodobiństwa)
a) wyważenie kół
b) krzywe koła (felgi, zdeformowana opona)
c) łożysko podory półosi (ale je raczej dość słychać jak już jest tak wyje...ne że powoduje bicie)
d) łożyska kół (mało prawdopodobne, czułbyś raczej już przy niższej prędkości)
2. Jak hamujesz -
a) krzywe tarcze hamulcowe (jedź powoli i delikatnie dociskaj hamulec - sprawdź czy masz pulsowanie na pedale hamulca)
b) albo po prostu biją tak samo jak jedziesz tylko, że zwalniasz
miałem podobne objawy w focusie, wyważałem koła, przekładałem na zimówki, nawet wymieniłem opony( swoją drogą nadawały się do wymiany) i na końcu okazało się że przegub wewnętrzny szlag trafił. Po wymianie przegubu wszystko się uspokoiło.
Przegub wewnetrzny tylko jak przyspieszasz, na luzie nie bedzie
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
takie gdybanie...
sprawdzenie kół na wyważarce kosztuje 40zł?
Sprawdzenie bicia tarcz hamulcowych kosztuje 20zł?
Jak nie tarcze i nie koła to wtedy trzeba się dalej zastanawiać
Dzięki wszystkim.Po długim weekendzie pojade do gumiarza.Pozdrawiam
tylko wybierz dobry warsztat zdobrą wyważarką żeby nie przytrafił ci się numer jaki mi zafundowali oponiarze z bożej łaski-czyli założyli złe ciężarki ,tarły o zaciski a do tego żle wyważyli i opony biły właśnie przy szybkości około120km/gdz .Podstawa dobry warsztat i nowa maszyna a nie rupieć z przed 20-lat.
Dzisiaj na 15:00 jadę wyważyć. Jeszcze dwie przednie felgi mam uwalone cało od oleju :/ qrwa pojechałem na kanał zdaję mi się że poszła chłodniczka oleju.
Hm, felgi mozesz miec tez pochlapane smarem z przegubów zew
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...016/05/244.jpg
Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka