Drodzy koledzy szukam fachowca od alf z opola lub okolic, musze wymienic kolektor wydechowy...a to nie łatwa sprawa w selespeedzie oraz rozrząd..
doradźcie gdzie
Printable View
Drodzy koledzy szukam fachowca od alf z opola lub okolic, musze wymienic kolektor wydechowy...a to nie łatwa sprawa w selespeedzie oraz rozrząd..
doradźcie gdzie
W Opolu niestety nie pomogę, natomiast we Wrocławiu u chłopaków na Paprotnej - bardzo solidni i znają się na rzeczy
W Opolu pomogą, są w prawdzie 2 serwisy Fiata, ale na Oleskiej nie byłem, tzn. byłem ale ceny mnie wystraszyły.
Polecam "Auto-Service" Henryk Lukoszek, Opole, ul. Mehla 26 A
Ja tam byłem już w sprawie mojego SeleSpeed'a i tam jest jeden taki mechanik, Artur, tylko jego polecam.
On jest specjalistą od skrzyń i nie tylko, moja Alfę robił i zrobił super.
Poproś tylko o wycenę, bo ostatnio coś się tam działo z cenami ;)
Jest zresztą wątek: http://www.forum.alfaholicy.org/malo...okolicach.html
Jak wybierzesz mechanika to opisz w nim czy jesteś zadowolony.
Moze dolacze sie do pytania :)Chcialem zapytac gdzie serwisujecie swoje Alfunie w Opolu???Chodzi mi o wymiane filtrow ,oleju, zawieche itd.Pytam z ciekawosci. Warto miec mechanika, ktory juz grzebal kiedys w alfach. Po za aso oczywiscie, bo to juz ostatecznosc :)Pozdrawiam
No więc jeżeli chodzi o jakieś drobiazgi, to olej wymieniam na Luboszyckiej
w GLOCAR, tam przy wiadukcie. Od lat tam wymieniam, jest tanio ale patrz
im na ręce żeby praktykanta Ci nie dali.
Jakieś drobiazgi (hamulce itd.) to ElTrans na Oleskiej, serwis dolny sieci QService (nie ASO Hyundai, ale na tym
samym terenie). Tam jest taki dobry mechanik starej daty. Robi powoli ale bardzo
dokładnie. Marcin mu na imię.
A rzeczy trudniejsze to tylko ASO.
Jakby coś to na PW pytaj.
ok dzieki olej rok temu wymienialem dokladnie tez na luboszyckiej i troche za duzo mi nalali musialem jechac jeszcze raz :)Mam ja aod roku to narazie co musze zrobic to pipka w koncu zamontowac bo tamte nie dzialaja i swiece zarowe wymienic mam od zimy blad sys swiec zarowych :)Pozdrawiam
Czesc!! Bylem dzisiaj ,ze swoja piekna w warsztacie "Silesia" na Oleskiej 133 w Opolu. Chcialem podpiac ja pod kompa.Mozna sie u nich potargowac ja zaplacilem 70 zeta.Przy okazji, wymienili mi pioro z tylu w wycieraczce bo nie mialem. Pioro z Punto .Klakson, bo nie mialem sygnalu, a wozilem nowy z tylu
w bagazniku, zaroweczka jedna z tylu rejestracji ...Ogledziny podwozia ,nadwozia, test na placu ...+ mila i szybka obsluga. Skasowali mnie na 150 zeta.Dostalem paragonik, kiedy, co z jakim przebiegiem, wykaz bledow itd.Wiec szybko i sprawnie to tez najwazniejsze. Jestem zadowolony z Alfy bo nie ma zadnych powazniejszych bledow.Mozna przyjechac ze swoimi czesciami i zaplacic karta platnicza.Wiec z serwisu jestem zadowolony.Szef serwisu sam wszystko sprawdza razem z mechanikami , nazywa sie Tomasz Tatuch...to narazie tyle bo pierwszy raz z Alfa bylem w Serwisie Fiata.Jak narazie same pozytywy.
- napinacz
- rolka
- pasek wałków balansowych
- napinacz paska balansowego
- pompa wody
- wariator
cena tych czesci to 1100zł ( orginały !!! nie zamienniki) wydaje mi sie że jak na orginały to dobra cena. W sieci mozna kupic czesci za 950zł ( jak by chcieć przyciąć koszty)
robocizna 200zł ( nie zależne czy sam dajesz części czy oni daja)
gwarancja chyba rok lub jakis limit kilometrów ale to jak cześci są od nich...
Generalnie miła obsługa i jeden mechanik z dużym pojeciem o Alfach ...
W Auto Tim na Oleskiej za robocizne chcą do 400zł , co do części to róznie ( po jakims rabacie miało mnie to wyniesc okolo 1000zł tak mi powiedziano)
Zdam relacje jak bede po wymianie:)
Tak, tak, oni są ok i tani. Pisałem o nich tutaj:
http://www.forum.alfaholicy.org/malo...okolicach.html
Robiłem u nich zawsze Hondę i nigdy nie było problemów.
Ale mojej 166 się wystraszyli... i dali do zrozumienia żebym gdzieś indziej pojechał.
PS: Ktoś niepotrzebnie temat zdublował, zamiast w powyższym kontynuować.
Polecam "Auto-Service" Henryk Lukoszek, Opole, ul. Mehla 26 A
Potwierdzam, w zeszłym tygodniu byłem parę dni w Opolu u rodzinki i niespodziewanie wyskoczył mi wyjazd do Szczecina. W związku z tym, że dość dawno byłem na przeglądzie zdecydowałem się podjechać do w/w serwisu na całościowe sprawdzenie belli. Po ok. pół godziny autko było do odbioru. Za podpięcie pod komputer, sprawdzenie hamulców, zawieszenia etc. zapłaciłem ku mojemu zdziwieniu z rabatem 110 zł i parę gorszy :).
I to się nazywa ASO ?:) Bardzo miłe zaskoczenie i podejrzewam, że stanę się stałym klientem Pana Henryka
a może ktoś kojarzy sprawdzony serwis w okolicy Kędzierzyna? który poradzi sobie z wymianą rozrządu?
Ja swój rozrząd robiłem u mechanika kolo Intermarche w Koźlu (Józef Augustyniak). Zrobił rok temu i narazie jest ok ;) Dobry mechanik jest też na osiedlu domków koło pkp w Koźlu (Ziółkowski). Tam jednak z Alfą jeszcze nie byłem i cieżko mi powiedzieć. Nie wiem czy czasem kolega z forum (Roben) nie ma też warsztatu w Zdzieszowicach, ale to juz musisz pytać się go osobiście. Byłem u niego rok temu na komputerze.
u Pana Ziółkowskiego byliśmy, boxery robił ale do 156 nie ma krzywek. Dzięki za cynk o Robenie i panu AUgustyniaku - jutro zostawiamy auto w serwisie koło myjni w Koźlu i jesli cos się (odpukać) nie uda to będziemy wiedzieli, do kogo lecieć po poprawki ;)
Ostatnio wymieniałem rozrząd w Krasiejowie KARTEL jestem bardzo zadowolony z obsługi i z efektu. Silniczek chodzi równiutko , po wymianie wariata chodzi jak benzyna:) koniec z klak klak klak :)
odebraliśmy auto z warsztatu przy myjni w Koźlu (Pan Brzoza) - właściciel pracował kiedyś w serwisie Fiata i serwisował Alfy
wymieniony rozrząd z pompą wody, olej i filtr (na naszych częsciach), pełna diagnostyka komputerowa, zlikwidowanie błędu kontrolki poduszki, wymiana postojówek i oświetlenia tablic (na częściach warsztatu), sprawdzenie przepustnicy i silnika krokowego - usługa ekspresowa, kilka godzin bez auta - za całość 650 zł brutto i trzymiesięczna gwarancja, na razie jesteśmy bardzo zadowoleni :)
Co do części zamiennych to chłopcy z Niemodlińskiej mają co jakiś czas Alfę do rozbiórki,
co miesiąc jakaś alfa się pojawia, teraz mają 147, 166 i resztki z dwóch 156:
CAR SHOP MARONI F.H.U
45-864 opole
ul.Niemodlińska 79
tel.515-071-850
Wziąłem już od nich kilka rzeczy, szef jest fanem motoryzacji i można się potargować,
mają jakieś znajomości z chłopakami z MAZDA CLUB. No i ceny są normalne a nie "opolskie".
Naprawdę polecam.
Są na allegro ale nie ma tam pełnej oferty:
http://allegro.pl/show_user.php?uid=7874998
Witam. Polecam napewno ASO Fiata Auto-Tim Janeczko w Opolu.Jak raz
u nich wyladowalem ,tak juz zostalem chyba stalym klientem.Ceny
i robocizna mile mnie zaskoczykly na plus.Nie odbiegaja od cen zamiennikow i robocizny w innych serwisach (przynajmniej te czesci ktore ja wymienialem :) ).A jakosc i szybkosc diagnostyki i wymiany bardzo szybka.A przede wszystkim odczowalna roznica w prowadzeniu auta na org. czesciach.Jesli chodzi o koszta wymiany to zawsze mnie mile zaskakiwali tak abym mial ochote jeszcze wrocic :D.Tak powinno byc w kazdym ASO.
Wydaje mi sie ze to indywidualnie cena zalezy przedewszystkim czy jest sie tam pierwszy czy kolejny raz i czy czesci kupuje sie u nich.Ja np przy wymianie oleju i filtra oleju sie potargowalem i za wymianke zaplacilem 8 zeta+ 30 za oryginalny filtr oleju.
Olej Selenia WR cena jak wszedzie.Na necie taniej pewnie ale trzeba doliczyc koszty wysylki i robocizne wyjdzie na to samo albo drozej.
Filtr Powietrza- 70.00
Filtr paliwa -122,00
Czujnik wody w filtrze paliwa-60,00
paraflu 1l koncentrat -33,00
W sumie 2 filtry + czujnik+paraflu+zaroweczka przy rejestracji wyszlo mi 460 zeta.Najwazniejsze, ze wymieniaja to co trzeba i jestem spokojny ze bedzie szybko i dobrze.Nie mam czasu na szukanie czesci ani na zostawianie auta na dluzej jak poltorej godziny :) Wszystkie czesci nowe i oryginalne.Dla mnie to jest najwazniejsze.Niedawno zostawilem samochod w innym warsztacie w Opolu ze swiecami zarowymi do wymiany i chcieli mnie naciagnac na 3 tys.(Ukrecili gwint)I pare innych rzeczy,mowili ktore wyszly z czasem ze nei mieli racji.Wole troszke doplacic i miec swiety spokuj.Wczesniej mialem filtry z Filtrona nie byly zle.Ale po zalozeniu oryginalnych filtrow auta nie poznalem.Szczegolnie teraz jak jest mroz .Pozdro
dziwne nikt nie pisze tutaj o serwisie SILESIA na bodajże oleskiej...
no prosze!!! ja byłem wymienic przewody wn czesci + robocizna niecale 1000 zl ale po wszelkich negocjacjach bo powiedziałem ze tyle nie zaplace zeszli do niecalych 500 a i pan stwierdzil ze jest do wymiany uszczelka pod pokrywa zaworow ale jest ryzyko ze sie zerwa sruby i bedzie trzeba cala nowa obudowe wymienic!!! jak dla mnie to masakra nie polecam tych partaczy nikomu, raz ze potwornie drogo to jeszcze komplenie nie profesjonalnie
a tak swoja droga to jak do tej pory to kazdy serwis u mnie za liczyl jakas wtope, np ostatni wymieniajac linke hamulca recznego przeprowadzil ja przez sprezyne od zawieszenia :) rozbawilo mnie to do lez :)
Skoro dziwne to napisze, że wiecej tam samochodu mojego nie zobaczą.
Alfka stoi teraz po stłuczce w ASO u Janeczki. Dodatkowe Malowanie juz prywatnie wyniesie mnie mniej niż w nieautoryziowanym serwisie. Zawsze u nich zostawiam Alfe, a jeżdziłem juz po paru mechanikach w Opolu.
mam pytanie.czy orjentujecie się gdzie w Opolu lub okolicy odnawiają felgi aluminiowe?
Nie mam pojęcia, ale jak znajdziesz to daj znać, też mi się przyda.
To ja też się przyczepie do tematu.
Okolice Zabrza/Katowic, jakis zaufany i warty odwiedzenia "serwis" ktory podejmie sie wymiany rozrzadu, olejów (czyli rzeczy do zrobienia po zakupie auta)?
Pozdrawiam
a ja mam pytanie :) jako że ja do opola dojeżdżam na studia i nie wiem gdzie sa jakieś pochowane jeszcze sklepy pytanie do tubylców:) gdzie w opolu dorobie kluczyk z immo ????:)
słyszłem ze na krapkowickiej koło niskiego, waskiego wiaduktu. w budynku wolno stojacym (reklamy widoczne z drogi)
ale wydaje mi sie ze tanio nie dorobisz klucza
Ja po raz drugi polecam gorąco serwis "Auto-Service" Henryk Lukoszek, Opole, ul. Mehla 26 A
dorobili się strony internetowej: http://www.fiatlukoszek.pl/
Po już chyba 2 latach bezproblemowej jazdy pojawił się u mnie problem, Alfa gasła przy podjeżdżaniu
do skrzyżowania. Czasami, nie zawsze, z klimą włączoną częściej. Problem okazał się nietrywialny,
brak dziur w dolocie, przepustnica ze zintegrowanym krokowcem działa bez zarzutu, parametry ok
a gaśnie :) chłopcy 1.5 tygodnia walczyli i znaleźli :) zaworek na odmie :) Do czego zmierzam,
problem był trudny, komp nic nie pokazywał, wymienianie części nie pomagało ale się nie
poddali, nie boją się trudnych sytuacji. Czy dany serwis jest dobry rozpoznaje się po tym,
jak się zachowują pracownicy jak są problemy, a nie jak się olej czy opony wymienia.
Oni walczyli długo, inny serwis chciałby się mnie pozbyć jak najszybciej. Polecam.
Tylko warto jest z kierownikiem, ze Staszkiem rozmawiać, tam jest jeszcze jeden Pan
do obsługi klientów, szkoda na niego nerwów... postkomunistyczny relikt czasów petentów a nie klientów...
o ile wiem p. Lukoszek zostal "pozbawiony" autoryzacji Alfy. ja osobiscie rowniez mam niemile wrazenia z wizyty u nich. podobnie z silesia na oleskiej, wczesniej byli na ozimskiej.
teraz w ASO u p. janeczki robili mi rozrzad w 156 2.5 V6, robili 3 dni, w sumie bylem zly ze tak dlugo ale zrobili dobrze, w kilku opolskich serwisach nikt nie chcial sie tego podjac, wymowki byly rozne..
kol. OO__V__OO: felgi alu regeneruja w latexie, za sztuke biora 120zl, ale kolo ZUS (ul wroclawska i skret w prawo zaraz za przystankiem pks) biora polowe z tego.
do zobaczenia na drodze ;)
A znacie jakiś dobry (i jak na Polaka przystało) tani serwis klimatyzacji w Opolu lub najbliższych okolicach?
nie wiem czy to jeszcze aktualne ale zadzwon zapytaj:
http://www.sweetdeal.pl/deal/Opole/other/4274/99-zł-zamiast-220-zł-za-sprawdzenie-szczelności-i-napełnienie-klimatyzacji-oraz-sprawdzenie-stanu-zawieszenia-w-twoim-samochodzie-w-auto-serwisie-bartex-w-opolu
Hmm... zobaczymy co z tego będzie :) Dzięki za info.
O Pietia następny kolega z Opola ciekawe czy czynnie będzie sie udzielał na spotach i sprawach organizacyjnych:).Tam co robilismy hamulce robia tez klime
Ja uderzam do tego z linka od Darka. Więcej nie piszę by nie zapeszyć :D
Ja jak klimę, to polecam gościa z Boguszowic. Nie tylko napełnia, ale jak trzeba, to dorabia tez przewody, zakuwa itd. Więc kompleksowe usługi to tam. A jak tylko napełnienie, czy tam dezynfekcja, to właśnie na Niemodlińskiej w Auto-Delic robie wszystko i nie narzekam ;) Wiele rzeczy już tam zrobiłem ( nie tylko dlatego,że jest to zakład na przeciwko mnie ;] ) i nie narzekam.
---------- Post added at 21:55 ---------- Previous post was at 21:54 ----------
A kolega Darek. S kiedyś na Niemodlińskiej mi odmachał ;)
No i co Pietia, dokgadałeś się? Bo w sumie bym też przegląd klimy zrobił. Działać działa, ale zadbać zawsze można :)
Jakby się nas kilku zebrało to cena realna do osiągnięcia ponownie?
Ozzy tak dogadałem się wstępnie dzięki znajomością ze studiów. Jutro dzwonię i mam nadzieję, że tego samego dnia będę mógł podjechać.
---------- Post added at 21:40 ---------- Previous post was at 21:39 ----------
Przy okazji. Ozzy może podjedziesz w poniedziałek na spot?