Tak po prostu przestała działać .Od czego zaczać?
Printable View
Tak po prostu przestała działać .Od czego zaczać?
Też miałem na początku z nią problem, bo nie pracowała - jednak słyszałem rytmiczne cykanie w okolicach silniczka. Okazało się, że troche się zastała, posmarowałem sworzeń, trochę pomogłem, bo dało się wyczuć, że silniczek ciągnie i działa do dziś.
Co się dzieje, gdy włączysz wycieraczkę - słyszysz coś czy cisza?
Jak na razie słyszę tylko dziurawy tłumik... ;) Dzięki za odp, jutro sprawdze! :)
Słyszałem u siebie takie charakterystyczne cykanie odpowiadające pracy wycieraczki - doszedłem więc do wniosku, że z elektroniką musi być wszystko OK więc popróbowałem i się udało. Mam nadzieje, że dasz radę to naprawić.
Co do wydechu ja też jestem jeszcze przed, muszę jednak zrobić wcześniej kilka innych ważniejszych rzeczy (m.in. maglownicę). Myślałem, że zamontowałeś już ten wydech z POLMOSTROWA - daj znać, jak wygląda po zamontowaniu i jak go słychać.
No muszę przyznać, że masz dobrą pamięć! :) Tłumik leży od zimy w piwnicy, samochód jest w ciągłym użyciu i i nie mam czasu się tym zająć. I tak pójdzie do mechaniora bo nie mam warsztatu. Nie wiem co warte są te blachy, ale kolega założył Polmostrowa do Fiesty i jest zadowolony. Maglownica też czeka, kupiona na alegro za 160 pln, nie wiem jak wyszedłem na tym zakupie facet zarzekał się że jest okej. Zawsze można kupić nówkę pokazały się w sieci za 1050. :/
jesli wlaczysz wycieraczke i slychac tykanie silnika to najprawdopodobniej zaklinowal sie mechanizm zebaty...
wykrec silniczek, zdejmij biala plastikowa pokrywe mechanizmu (4 imbusy), wyczysc z nadmiaru smaru (co jak co ale wlosi go nie oszczedzaja:D), popsikaj wd40 i poskladaj:) powinno pomoc...
u mnie bylo tyle smaru ze silniczek nie mial sily krecic, chyba smar juz stracil swoje wlasciwosci po 10 latach:) teraz smiga az milo na wd40;)
Niestety noramalna przypadłość praktycznie wszystkich samochodów z rodziny Fiata,do której należymy.
Pod tym adresem: FiatPunto.Org jest instrukcja w jaki sposób zreanimować silniczek napędowy tylnej wycieraczki i zaoszczędzić parę stówek. Opis dotyczy Punto Mk I, jednak sprawdzi się również w przypadku 145. Mamy dokładnie ten sam napęd wycieraczki i co ciekawsze wycieraczkę też praktycznie taką samą. Z doświadczenia powiem, że po wykonaniu podobnej konserwacji w moim byłym puntolocie, silniczek śmigał aż do sprzedaży, lekko licząc sześć lat ;)
więc dzisiaj sprawdziłem i słychać cykanie... dobrze że to tył więc rzecz drugoplanowa... ;)
Dzięki wszystkim za odp ! :)
Ja mialem tak,ze raz dzialala,a raz nie. Okazalo sie ze ta kostka z tylu przy silniczku zle kontaktowala.
Witam
Własnie przestala mi dzialac tylnia wycieraczka :( slysze cykanie wiec musze wykrecic silniczek tylko jak sie do niego dostac ? :)
Na początku nic nie wykręcaj - spryskaj płynem tylnią szybę, włącz wycieraczkę, idź do tyłu i "pomóż" jej troche. Zobacz, czy da się wyczuć, że pracuje. Jeśli tak spryskaj sworzeń na którym jest przykręcona WD-40. Jeśli to nie pomoże, aby dobrać się do silniczka musisz zdemontować plastikową zabudowę tylniej klapy.
Ja się podepnę pod temat bo mój problem jest niedaleki od tylnej wycieraczki :) chodzi mianowicie o spryskiwanie tylnej szyby, które działa razem ze spryskiwaniem przedniej, z tym, że "rozbryzg" jest bardzo kiepski. Może wiecie gdzie może leżeć przyczyna zanim zabiore się za to?!
Zgadza się - i tak działały do pewnego momentu :) dlatego pytam czy może ktoś wie gdzie może tkwić przyczyna. A druga sprawa to bardzo słaba siła spryskiwania.
Jak jest dokładnie - czy mam rozumieć, że jak włączysz natrysk na przednią lub tylnią szybę do włączają się oba spryskiwacze? Czy obie wycieraczki również pracują, jak włączysz natrysk? Może manetka szwankuje?
Co do ciśnienia spryskiwania - przyczyn moze być kilka m.in. uszkodzona pompka, uciśnięty wężyk lub jego nieszczelność (sprawdź czy Ci się gdzieś do środka nie leje) oraz niedrożne dysze (spróbuj je udrożnić igłą lub szpilką).
Ad 1. Jak chcę spryskać przednią szybę to załącza się również spryskiwacz tylnej. Wszystko inne jest w porządku.
Ad 2. Nie zauważyłem nigdzie w środku śladów więc przewody są raczej całe. Gdzie znajduje się pompka? Może warto od niej zacząć.
Niskie ciśnienie może być spowodowane tym, że płyn leci jednocześnie ze wszystkich dysz a nie z jednej lub dwóch. Pompka jest najprawdopodobniej w zbiorniczku.
Czy tylnia wycieraczka pracuje gdy włączysz natrysk na przednią szybę?
dziś udało mi się naprawić tylną wycieraczke wg w/w zaleceń. dzieki
co do spryskiwaczy tylnej szyby. jak się je włącza, skoro działa osobno niż przód ? i czy mają wspólny zbiorniczek wlewu płynu ?
Tak to jest wspólny zbiorniczek , ja tez naprawiałem ten silniczek on sprawia wrażenie jak by nie miał siły podniesć wycieraczki , rozebrałem czyściłem ze smaru i rozruszałem mechanizm po 2 tygodniach znów to samo trzeba pomóc reką ruszyc wyciaraczkę i po paru cyklach znów działała na jakiś czas .
a ja silnik od swojej wycieraczki wymontowalem, rozebralem, przesmarowalem i niestety nic to nie dalo. Zuzyte sa plastikowe czesci. Na szczescie za 100 zl kupilem na szrocie nowa. Wprawdzie od Alfy z 94 roku ale wydaje sie byc ok. W weekend bede montowal