PANOWIE potrzebna pomoc,moja 156 jest gotowa do sprzedaży,powiedzcie na co patrzeć w 159,mam wybrankę ale---mały przebieg,znów się boje,był ktoś i oglądał taka alfe http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ypLmF.html
Printable View
PANOWIE potrzebna pomoc,moja 156 jest gotowa do sprzedaży,powiedzcie na co patrzeć w 159,mam wybrankę ale---mały przebieg,znów się boje,był ktoś i oglądał taka alfe http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6ypLmF.html
Piękna sztuka. Faktycznie przebieg niski, co nie oznacza, że fałszywy. Myślę, że bez porządnych oględzin z fachowcem nie ma sensu ryzykować. Poproś o nr nadwozia. W serwisie powinni Ci udzielić informacji na temat historii tego auta. To chyba coś kosztuje, ale będziesz wiedział na czym stoisz.
Masz racje ,auto z Włoch,niski przebieg trochę mnie martwi,156 kocham do dziś,razem 9 lat ,trochę wpakowałem w ta moja miłość,ale niunia jak ta lala,156 kupiłem z małym przebiegiem, zaczęło się od rozrządu ,wariatorów itd.powiedz jak to wyglada 159 ,jadę do niego z kablem ,facet twierdzi ze daje sobie rękę uciąć, za nia
Nie ma tempomatu a w opcjach jest.
W 2015 pod tym numerem był Hubert z Raciborza i sprzedawał A4 B6.
Tą sprzedaje Paweł z Raciborza - bracia? ;)
No i Racibórz ma blachy SRC a nie STA (Tarnowskie Góry)
ja mam 159 z 2006 roku też sprowadzoną z włoch bodajże w 2010 lub 2011 i sory ale nie wierze w ten przebieg :D myślę, że zamiast 1 jest 2 na początku...tylko, że przebieg totalnie o niczym nie świadczy, możesz mieć zajechaną sztukę nawet przy 90 tys. albo żylete przy 250 tys. - zależy od tego jak poprzednicy o nią dbali i ile utopili w niej kabony :) moja ma obecnie 292 tys. a zap***la jak szalona :) liczę na to, że w tym przypadku bedziesz miał szczescie i okaże się zadbaną sztuka, potem to już sie tylko z niej cieszyc ;) Powodzenia !
Auto z Włoch - przebieg MOŻE (ale nie musi) być prawdziwy.
Na pewno lakierowany przód.
Ksenon samoróbka (na dodatek licha)
To tak na pierwszy rzut oka.
swierzak7 masz racje ,sulek po czym wnosisz lakier ze z du..,z przodu
- - - Updated - - -
podam vin ZAR 93900007115763,MONCITA W BANI KOCHANI
A to nie wiem jaki lakier jest. Nie znam się na tym :)
Ale spójrz tutaj:
Załącznik 203214
Za scudetto tylko czerń. W tym pokazywanym przez Ciebie biało jak na Syberii :)
Bo za scudeto widać biały plastik a powinien być czarny nie zależnie od koloru nadwozia, to raz. A dwa to moim zdaniem ten wzór tapicerki był dostępny dopiero od 2009r. Chodzi mi o wzór przeszyć na fotelach.
http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#0932b2bf29
Tak powinny być przeszyte fotele w tym roczniku. Niby nic a jednak z jakiegoś powodu ktoś wymieniał fotele.
sulek,mylisz sie,obejrzyj to i pomysl ;;;;;
Mylę się w tym, że jest biało jak na tyłku albinosa czy w tym, że powinno być czarno?
Piękna sztuka kolego. Tylko pozazdrościć. Też kupiłem w zeszłym roku belle która została sprowadzona z Włoch w 2013r. Jestem drugi właścicielem w Polsce. W moim przypadku na 99% przebieg jest prawdziwy. Z drugiej strony kogo stać na paliwo w V6 i ok. 14l/100km. hehehe:D. Jak kupowałem miała ok. 97tys.km. Zawsze jest ryzyko. I zawsze to powtarzam. Ale jak na diesla to rzeczywiście mało o ale nóż widelec może prawdziwy. Kolego sprawdź VIN w profesjonalnych firmach które się tym zajmują to nie jest drogie a informacje są cenne...
Sprawdzam vin.i tak pojadę,zobaczę i szczelne świt focie, a co,kto biednemu zabroni, teraz powaga na co patrzeć,i gdzie tam sie obd2,wciska,;;;
Moja bella również jest sprowadzonaz Włoch. Na 98% nie sprawdzisz historii swojego auta w bazie aso. Polecił bym Ci się zapytać sprzedającego z jakiej części Włoch została sprowadzona, albo najlepiej poprosił o skan włoskiego dowodu.
Kolego jest temat porady przy zakupie, tam znajdziesz najwiecej informacji na co zwracać uwagę. Kwestia vinu, też jest do ogarnięcia na forum w odpowiednim temacie.
Pozdrawiam
masz link do Obd http://www.outilsobdfacile.com/locat...%20Romeo-Brera
jak połaczysz sie się z EDC to możesz tam podejrzeć przebieg faktyczny
No właśnie i taka postawa mi się podoba hehe:D. Na poważnie to złącze OBD znajduje się po lewej stronie kierownicy (tam gdzie kasuje się tymczasowy przebieg, trzeba otworzyć pokrywkę). Tam gdzie są bezpieczniki. A na co uważać hmmmm w 156 trzeba było uważać na zawieszenie i rozrząd ( też miałem i mam i wiem coś o tym), a tu zupełnie inna technologia. Szczerze nie wiem nigdy nie miałem diesla może: stan turbiny (słyszałem że naprawa drogo, EGRy, filtr cząstek stałych itd.).
przekładnia kierownicza, Skrzynia Biegów m32 czy nie wyyyyje
Stanowczo odradzam ten egzemplarz. Auto jezdzilo jako zastepcze po Raciborzu (autozafree.pl). Przebieg 114.000 km, a srodek wyglada na 300.000.
Wg. sprzedającego ostatnio mialo wymienioną turbosprężarkę (przy tym przebiegu...??).
Ja to bym przede wszystkim sprawdził stan klap wirowych, zwłaszcza jeżeli siedzi tam plastikowy kolektor.
Ja proponuję podejść na chłodno do tematu:
Potencjalne wydatki:
- skrzynia M32 - często szwankują i hałasują - wystarczy poczytać na forum
- turbina
- auto z Dieslem więc w przyszłości mogą wystąpić problemy z DPF
- jeśli nigdy nie były wymieniane, to komplet wahaczy i td....
- kolektor z klapami wirowymi (usunięcie tego to koszt ok 800 PLN)
Trochę jeszcze można by wymienić... W zasadzie masz powyżej punkty zaczepienia przy negocjacji.
Co do auta:
Jak na oczy nie zobaczysz to się nie dowiesz...
Generalnie w 159 wnętrze auta (kierownica, gałka zmiany biegów fotele...) nie powinny nosić śladów przetarć do ok 160-180 tys km...
Jak w każdym aucie: bierzesz czujnik i sprawdzasz każdy element w kilku miejscach, albo najlepiej jak zrobi to ktoś kto się zna - zawsze istnieje szansa że np. ktoś wspawał ćwiartkę...
Reflektory - przyjrzyj się uważnie znakom homologacyjnym i td... czasem można zobaczyć że jeden jest inny drugi inny
Szyby - czy są z tego samego rocznika i td.
Najważniejsze: nie napalaj się. Ty chcesz kupić, ktoś chce sprzedać. Grunt to dogadać się na cenę jaką rzeczywiście warte jest auto, wtedy obie strony są zadowolone.
Obejrzyj auto na spokojnie i w pierwszej kolejności odpowiedz sobie "CZY" chcesz je kupić a nie "za ile". Jeśli będziesz chciał, to dopiero dalej ciągnij temat ceny. Czasem lepiej jest odpuścić niż kupić skarbonkę do której wkoło będziesz dokładał.
EDIT:
Aha, mając ELM i oprogramowanie MES możesz odczytać w tych autach przebieg z komputera i co ważne, zobaczyć czy pamięć nie była flashowana. Jeśli była to w zasadzie może być tam wpisany przebieg np. 2745 km... tyle samo ta informacja o przebiegu będzie warta.
Dobra rada.
Zostań przy 156 i poczekaj na nowy model.
Proszę bardzo:
- data flashowania - w zakładce Info (F2) ______________ Info --> "ECU programming date"
- ilość flashowania - w zakładce Parameters (F4) __________ Parameters ---> "Number of programmings"
Załącznik 203253Załącznik 203254
1. biały zderzak za scudetto i brak naklejek "giugiaro design" na błotnikach, więc raczej przód lakierowany, bo nie widzę powodu aby je zdejmować.
2. prawdopodobnie lakierowane całe boki, bo nie ma naklejek ochronnych na tylnych błotnikach i drzwiach (na dole)
3. środek to jakaś rzeźba na grubo. Nie kojarzę takiego połączenia kolorystycznego to raz, a dwa, że fotele są na 100% z polifta
Coś jest na rzeczy - kiera bez sterowania, ale fotele z regulacją - nie widziałem takiej kombinacji a wiele 159 oglądałem.
Masz wpisane programowanie w 2003 roku . Co to oznacza? Rozumiem, że wgranie nowego softu w serwisie też jest programowaniem...
Dlaczego debatujecie nad tym środkiem? Przecież te fotele jak toś już wspomniał są poliftowe czyli niefabryczne.
Dobra Alfa w takim kolorze nie stałaby 10 minut za tę cenę.
To tylko zdjęcia z programu MES - TRYB SYMULACJI
Chodziło o wskazanie miejsca w oprogramowaniu gdzie można odczytać te parametry.
Ja mam 2.4 jtdm, więc nie trudno się domyślić. :)
Generalnie jednak jeśli masz auto z 2007 roku a flashowanie było w 2009 to wiadomo, że ktoś się tego dotykał już po wyjeździe z fabryki.
O ile mi wiadomo, "tak" - wgranie ponownie oprogramowania w serwisie też nabije licznik i nadpiszę datę flashowania. Jednak jeśli ktoś robił to w serwisie to na 100% ma na to albo fakturę, albo może poprosić o kopię tego dokumentu i udowodnić, że zrobiono to w serwisie, a nie np. zakładzie tuningowym, albo u specjalisty od korekty liczników.
PS. zdjęcia są moje, zrobiłem printscreeny.
w swojej tbi robilem update softu bo byly poprawku dla ecu i wlasnie data, wersja i number of programmings sie zmieniky. gdyby ktos kombinowal z przebiegiem zapisanym w ecu to nie wiem czy sie zmieniaja te wartosci.
km w ecu sa pare % mniejsza wartoscia niz na liczniku, to tak ma byc
- - - Updated - - -
te fotele wg mojego rozeznania to mniej wiecej od 2009 roku sie pojawily (chodzi o krotsza czesc pod udami i przeszycia na bokach)
Czyli nowy soft w silniku robiony przez tunera też zostanie odnotowany i może być odczytany jako grzebanie przy liczniku.
A na ile mocny jest wpis mówiący o przebiegu od montażu DPF?
Zależy w którą stronę. Dodać możesz przebieg, za pomocą MES. Wtedy się nie zmienia, odejmować się nie da (z menu MES) - czyli trzeba wgrać soft który ma przebieg mniejszy, lub zmodyfikować ten parametr inaczej niż dopuszcza producent, jestem przekonany, że zostanie po tym ślad, albo w dacie, albo w liczbie flashowań (to drugie w szczególności).
"Z głowy" piszę, ale wieczorem sprawdzę o co mi chodzi. Jest pod koniec parametrów silnika. :)
"Odometer at last DPF replacement" - parametr który w zamyśle miał wskazywać ile km przejechano od zmiany filtra cząstek stałych (producent przewidział taką sytuację)
Jeśli DPF nie został usunięty i nic nie było kombinowane, to wartość powinna być bliska wartości przebiegu.
Trzeba patrzeć na ogół parametrów - wspomniane już data flashowania, ilość programowań, Odometer at last programming (przebieg przy ostatnim programowaniu), i wspomniany już Odometer at last DPF replacement
Zrobiliśmy trochę OT, ale myślę że to co uda się ustalić powinniśmy zamieścić we wspólnym temacie o poradach przed zakupem, lub czymś takim.
Bardzo fajny temat, myślałem, że wiem sporo ale sobie wiedzę poszerzam :)
Właśnie sczytałem z ECU takie wartości
1 programowanie 01.2007 (2006 rok produkcja) przy przebiegu 2045, DPF replacement 136990, a przebieg na liczniku 139770
Wszystko ładnie pięknie gdyby nie to, że moje wnętrze wygląda gorzej niż u kuzyna który ma 324 tys. Pod maską mam pewex, ale to wnętrze....
Czesto alfy w bialym kolorze we wloszech jeżdżą jako taksówki :-)
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Tutaj jest pewna nieścisłość w nazewnictwie. Ten parametr to wartość przebiegu w momencie ostatniego wypalania (regeneracji) filtra. W autach z wyciętym DPF wartość parametru po tej operacji się zatrzymuje, ponieważ procedura regeneracji filtra się już nie uruchamia. Przynajmniej tak było w kilku przypadkach, które spotkałem.
a co przebieg przy ostatniej wymianie DPF jest większy od przebiegu auta ? :)