Napisał
bulu1899
jeszcze chcę podzielić się z Wami (może się to komuś przyda) tym, że chyba dobrze też podczas wymiany tej obudowy chłodnicy egr zaopatrzyć się w uszczelkę bagnetu - w ASO AR kosztuje ona 14zeta...
otóż, zresztą tak jak wyczytałem tutaj już wcześniej przed przystąpieniem a raczej diagnozowaniem mojej usterki/wycieku, podczas wymiany tej chłodnicy trzeba przesunąć bagnet do sprawdzania poziomu oleju... ma on uszczelkę, którą warto od razu wymienić skoro się nim ruszało (niestety odkręcić trzeba kolektor) bo wiadomo jak to uszczelka może ona stracić swoją sprężystość przez lata... ;)
u mnie było tak, że po wymianie tej obudowy egr zaczęły się plamy olejowe w garażu - ciężko było zdiagnozować skąd to leci bo po wymyciu wszystkiego wszędzie okazywało się suchutko :)
odpalając u mechanika na wolnych obrotach nie pojawiał się ten wyciek a podczas jazdy już zupełnie inaczej to wyglądało ;)
także tym co spotka ich wymiana obudowy chłodnicy egr radzę aby pokierowali swojego mechanika jeszcze w stronę tej uszczelki - koszt niewielki i niechciany i niepotrzebny kłopot z głowy!
pozdrawiam,