Cześć, od 2 dni nie mogę otwierać/zamykać samochodu z pilota, myślałem że to po prostu bateria, jednak po wymianie nic nie dało. Co może być powodem? Gdzie szukać winy?
Printable View
Cześć, od 2 dni nie mogę otwierać/zamykać samochodu z pilota, myślałem że to po prostu bateria, jednak po wymianie nic nie dało. Co może być powodem? Gdzie szukać winy?
Temat nie raz poruszany na forum. Użyj szukajki. Napewno znajdziesz rozwiązanie.
szukałem, ale do GT nie znalazłem. Pisali, żeby sprawdzić czy się dioda świeci itp, niestety w moim nie ma diody :)
GT i 147 to ta sama historia. Rozbierz pilota i zobaczysz diodę.
Mógł się pilot rozkodowac albo się uszkodzić. Do zaprogramowania pilota potrzebujesz karty kodowej j elm'a. Jak masz drugi pilot zobacz czy ten działa.
rozkręciłem, ale diody nie widzę :/
Mam 2 pilot ale bez przycisków wiec nie zobaczę i teraz nie wiem czy jechać do jakiegos magika żeby sprawdził płytkę pilota czy jakos inaczej sie za to zabrac
Temat już wielokrotnie przerabiany na forum.
Dostałeś rade, by skorzystać z wyszukiwarki, ale tego nie zrobiłeś.
Tutaj masz podobną historię: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...l_dzialac.html
Tak jak ktoś tam napisał, sprawdź, czy bateria ma kontakt z obwodem elektrycznym kluczyka. Być może to błahostka, bo zakodowanie kluczyka to już kilka stówek.
jak ma karte kodową to piwo dla kolegi z lapkiem i kablem za kodowanie
:-)
A jak nie ma karty kodowej to do ASO zostawić 250 albo do innego magika :)
U mnie siadł niedawno. Rozebrałem go, sprawdziłem i wiedziałem że działa... sam tego nie sprawdzisz, chyba że masz coś wspólnego z elektroniką. Przyczyną tego że przestał działać mógł być upadek pilota itd. Tam jest tzw. kod kroczący czyli jak coś się stanie to kod wysłany z pilota jest inny niż był zaprogramowany. W takiej sytuacji trzeba podpiąć interfejs, odpalić FES/MES i zaprogramować pilota- 5 minut roboty. Jedynym problemem jest karta kodowa. Jeśli jej nie masz to kod uzyskasz w ASO albo u gości którzy dorabiają klucze itd. Ceny jakie śpiewają za wyciągnięcie kodu są różne (ja ze względu na brak zaufania do tego typu instytucji zdecydowałem się zasponsorować ASO).
Daruj sobie sprawdzanie pilota jeśli masz interfejs (jeśli nie masz to zamów bo i tak się przyda). Od razu poszukaj karty kodowej albo zdobądź kod- to Cię nie ominie. Szansa, że padł pilot jest naprawdę niewielka (tam naprawdę jest niewiele elementów które mogłyby ulec uszkodzeniu).
Pozdr.
Dziękuję za pomoc. Mam kabel ten niebieski, na mobilnej nie wiem jak zdjęcia wstawić bo nie widzę opcji ale raczej wiadomo o jakim mówię. Nada się? Co do programu to raczej nie problem. Dziś chyba będę kombinować podepne kompa i zobaczę co tam jest
Musisz mieć ELM327 z CAN na pokładzie bo będzie trzeba połaczyć się z Body Computerem, Nie wiem czy jest niebieski czy czarny.
Jak już się połączysz to wchodzisz do sekcji: nadwozie -> body computer marelli -> regulacje i wybierasz programowanie pilotow
Pozdr.
fakt, sprawdziłem mój się nie łączy z bcm, więc muszę poszukać kogoś, może jakiś znajomy ma ten ELM327.
Panowie, wracając teraz do domu, podchodząc od tyłu do samochodu nacisnąłem przycisk na pilocie i zauważyłem że zapaliły mi się bardzo słabo, na dosłownie 2s, żarówki od podświetlenia rejestracji. Mam zamontowane jakieś ledy (o ile to jakaś różnica). Więc jakiś sygnał odbiera. Teraz sobie przypominam, że gdy wcześniej zamykałem/otwierałem samochód z kluczyka, to był efekt jakbym zamknął go z pilota (kierunki itp na kilka sekund się zapalały), czy się myle? Bo teraz nic się nie dzieje. Może problem leży gdzie indziej niż w kodowaniu kluczyka? Może jakiś bezpiecznik czy coś? Jak myślicie?
Szkoda, że nie masz interfejsu, bo można by było się upewnić czy na pewno odbiera sygnał.
jakiś sygnal musi być, inaczej lampki by się nie zapalały, przynajmniej tak mi się wydaje. Reaguje na każdy przycisk:
https://www.youtube.com/watch?v=j5TZ...ature=youtu.be
Sprawdzilem bezpiecznik (38?) i jest ok
Ciekawa usterka :d
Da się otworzyć tylną klapę z przycisku w samochodzie?
ledami to bym sie nie sugerował
sam wywaliłem toto po zakupie gt bo świeciły jak chciały i kiedy chciały
nie, nie ma ani dźwięku otwierania zamka, ani kierunki nie migają. W sumie nic się nie dzieje oprócz tych lampek, których gdyby nie noc bym też nie zauważył :D
Mógłbyś mi sprawdzić, czy jak zamykasz samochód z kluczyka, to czy kierunki migają tak jak przy użyciu pilota?
Nic nie mruga z kluczyka. Na czuja szukał bym usterki w okolicach tego przełącznika szyb od strony kierowcy. Co ciekawe po jego wyciagnieciu przestają działać centralne i otwieranie bagażnika, zapewne przez tamtą wiazke idą czujniki otwarcia itd. Masz gdzieś w okolicy drugie gt?
Sprawdziłem, na oko wygląda ok przelącznik. z 2 GT jest kiepsko, w mieście jeździ jeszcze aby 2 seria, ale to jakas starsza babka, więc nawet nie zagadam :D Poszukam interfejsu i dopiero zacznę test. Jak podepnę kompa to bedę wiedział czy pilot dziala, czy mimo wszystko bede musiał go zaprogramować?
Tak będziesz wiedział czy działa. Wyciągnij tak na wszelki wypadek ten moduł z przyciskami, odepnij wtyczki, posprawdzaj czy kable nie przerwane i wsadź ponownie- nic nie kosztuje a może na ślepo trafisz :D
Pozdr.
A ja podczepię się do tematu. Ile kosztuje wyrobienie nowego kluczyka z programowaniem bo posiadam w domu tylko jeden ?
3 tyg temu pytałem w aso o karte kodowa do zakodowania pilota bo przestał działać zaspiewali 300 zł za kod a kodowanie 120 zł nowy kluczyk pewnie z 600 jak nic ,w mojej GT jak podłącze mes pokazuje jak by był wcisniety przycisk otwierania klapy bagażnika ale rozebrałem pilot i styk działa , bateria nowa albo sie rozprogramował albo uszkodzona płytka pilota ale zeby to sprawdzic potrzebny kod .
Miałem ten sam motyw co Ty- rozprogramował się pilot, a komp pokazuje ostatni naciśnięty przycisk. W ASO 250 zł, chyba że wytargasz zniżkę. Zaprogramujesz sam w 10 minut mając interfejs.
Pozdr.
niestety nie mogę znaleźć kabla wśród znajomych, wiec myślę nad kupnem:
http://allegro.pl/kb3a-kabel-interfe...405213478.html
coś takiego wystarczy?
Osobiście polecam od PMFactory z allegro. Cena praktycznie taka sama, ale przerabiają pod grupę fiata gratis.
Też polecam PMfactory- działa kilka lat. Przy zakupie zaznaczasz, że chcesz do Fiata i robią przeróbkę.
Pozdr.
Dziś doczytałem, że ta karta kodowa (zwał jak zwał), jest unikalna do każdego samochodu. Co do kabla i programu nie ma problemu, to przed zakupem takiej karty jednak chciałbym mieć pewność na 100% że to będzie to :/
Orientujecie sie ile aktualnie kosztuje? Doszedłem do danych z 2010 roku wiec mogą być trochę przestarzale?
w ASO sam kod chyba 230zł.
elektronicy już 100-200zł może nawet z programowaniem.
właśnie dzwoniłem w granicach 265zł wyrobienie karty, więc trochę aktualnie mi szkoda wydać, gdzie nie mam pewności, czy to jest to
jeszcze jedno pytanie. Mam kabel, mam program, podłączyłem się do bcm, ale jak teraz sprawdzić czy działa, czy nie działa pilot? O jakiej opcji pisałeś @drago256?
jutro lece do aso po kod interfejs mam Viakena V2 ,sprawdzałem dziś pilot czy wysyła sygnał i na każdym guziku działał to chyba bedzie rozprogramowane ps z 300 zł zbiłęm na 245 haha promocja
czekaj z tym kodem. Jeśli sprawdziłeś w interfejsie to znaczy, że kod wysyła prawidłowy.
Łączycie się z body computer marelli i tam w parametrach macie podgląd przycisków.
Załącznik 209905
Pozdr.
byłem u typa co dorabia klucze miał tam takie urządzenie co jak naciśniesz na guzik na pilocie kazdy po kolei to powina sie zapalić dioda na tym urządzeniu to chodzi o cos w stylu ze pilot wysyła sygnał o danej częstotliwości a urządzonko to odbiera Byłem w serwisie ostateczna cena za kod to 230 zł wydrukowany na kartce haha ale zaprogramowałem na nowo pilot MES i zyje wszystko chodzi ok .
- - - Updated - - -
właśnie w Body pokazywało wcisniety guzik klapy tył jakiś czas temu i jak kilka razy naciskałem na przycisk otwieranie bagażnika na pilocie to przes sekunde pokazwyłao przycisk zwolniony i wskakiwało samo na wcisniety ,przed jechaniem do serwisu kukałem w body i juz nic nie było wcisniete ale tez zero reakcji no ale na szczescie po super cenie jak za taki kawałek papieru i zakodowaniu na nowo wszystko wróciło do normy i działa
czyli mam to samo co Ty chyba @1.9 JTD
Załącznik 209942
pokazują się jeszcze 2 błędy, ale to pewnie od pilota
Bo to pamięta ostatni stan.
dokładnie masz to samo co u mnie zaprogramuj na nowo pilot i powinno dziłać bez problemu .Gośc w serwisie powiedział ze w tych modelach te piloty lubią sie rozprogramować np z okazji piątku nie wiem czy tak jest czy tylko bajerował
w mojej sie rozkodował jakoś w środku tygodnia :-)