Jak w temacie. Jak olej polecacie do silnka i jaki do skrzyni? Myślałem nad Valvoline...
Printable View
Jak w temacie. Jak olej polecacie do silnka i jaki do skrzyni? Myślałem nad Valvoline...
motul power 15w50, skrzynia z LSD ?
Najpierw sprawdź czy dużo tego oleju będzie silnik wpieprzał ;-) Do katowania - motul 15w50 300v, ale jego trzeba często zmieniać lub jakiś syntetyk 10w60. Do umiarkowanego katowania 5w50. Nie polecam valvoline, bo to podrabiana kaszana. Oczywiście dobry i nie najtańszy olej tylko w przypadku jak nie spala tego w tempie 1l/1000km (bo wtedy i tak już nic z takiego silnika bez remontu nie będzie ;-)). Skrzynia w 1.8 nie ma szpery więc wystarczy olej z instrukcji/naklejki na klapie bagażnika.
Na naklejce jest ze do silnika 10w40... a do skrzyni ma być gl4 czy gl5? Czytałem trochę i jedni piszą tak a inni nie. Jak sprawdzić czy ma lsd? Raz jak miałem tył na lewarku z jednej strony, wbity bieg, chciałem przekręcić kołem to prawie z lewarka spadła bo koło które było na ziemi "pociagnelo"?
Wysłane z mojego HTC Desire 320 przy użyciu Tapatalka
Ta do TS zalałem właśnie Motula 4100 power 15w-50 ale głównie dlatego, że pompa oleju już chyba poza tolerancją i mam dość niskie ciśnienie na gorącym oleju, na poprzednim silniku było lepiej nawet na 10w-40 więc też wystarczy o ile nie kręcisz bączków przez pół godziny.
Do skrzyni GL-5 ja mam Amsoil SVG 75w90 o ile dobrze pamiętam.
Co do tego Valvolina niby podrabianego to jakieś bajki są. Kumpel wozi oleje tej firmy na ADRach z Holandii do PL. Potem kiedyś oglądaliśmy bańke Valvoline na stacji benzynowej i jest na 100% identyczna jak to co on wozi z Holandii. Bajki bajeczki...
_em a ty nie remontowałeś swojego TSa tylko wrzóciłeś inny?
Ja valvo używam od 10 lat (V1R racing) i jestem bardzo zadowolony. Ale praktycznie zawsze biorę z jednego źródła, po normalnych a nie magicznych cenach. Do skrzyni - 75W80 lub 75W90. Problemem przy doborze oleju jest przede wszystkim konstrukcja samej skrzyni a raczej synchronizatorów + typ przekładni głównej (hipoidalna) + obecność/nieobecność szpery i oczywiście faktu, że "jeden olej" musi to wszystko przesmarować. Jedynym produktem wobec którego jest konensus, że jest odpowiedni do transaxla to olej RedLine 75W90 NS (non-slip) zarówno do skrzyń z oraz bez szpery. Zastosowanie dodatku do lsd, albo oleju typowo do lsd poskutkuje tym że szybko się pożegnasz z synchronizatorami i wszystko będzie zgrzytać aż miło.
Panowie chcecie nie podrabiany olej ja swoją AR156 eksploatowałem na Orlenie 10W60 (przez 100 tyś km) i było okey. (a kręciłem toto do odcinki ~7200 obr/min nie raz)
Jakie przebiegi mają te silniki? Tyle co widziałem 8V w nowszych konstrukcjach czyli 155/164 żaden nigdy nie miał problemu z ciśnieniem oleju.
Jeśli o mnie pytasz, ponoć ten który kupiłem miał niecałe 200k zrobione, na zimnym trzyma 6bar, na gorącym (powiedzmy olej 80 stopni) na wolnych wskazówka spada praktycznie do 0, ale kontrolka się nie zapala, na obrotach bywa że jest 3bar przy 4 tysiącach i proporcjonalnie mniej od 1200 obr.
Czyżby były tak zajechane? U mnie na poprzednim wszystko w normie, z założenia powinien mieć koło 300k bo na pewno był kręcony :) i nigdy nie miała poniżej 2bar. Obecny ma coś koło 120-130k, zimny przekracza 7bar, ciepły nie schodzi poniżej 2,2-2,5bar wg wskazań tego czegoś na desce co ma być wskaźnikiem ciśnienia :)
Najlepiej wepnij się z manometrem normalnym bo wiesz że na desce mogą być głupoty.
To pewnie nie wiesz że te czujniki cisnienia oleju na wskaznik często pokazują zaniżone wartości ciśnienia bo to co napisałeś jest faktycznie dla beki. Czujnik ciśnienia pokazuje zero a mimo to kontrolka się nie zapala o to rzeczywistosć starych czujników i ich prawidłowy pomiar
- - - Updated - - -
No tu może być odwrotnie wg. manuala na rozgrzanym silniku cisnienie powinno zawierać się około 1bara na zimnym 5-6bar sprawdz też u siebie te ciśnienie:D
W zime zabraknie ci skali do pomiaru cisnienia:D
Panewki korbowodowe były wymieniane, a główne nie nosiły znaczących oznak zużycia, stąd podejrzewam pompę. Do czujnika jest marny dostęp, ale będę musiał spróbować podmienić na jakiś pewny i zobaczyć czy się zmienią wskazania. Ktoś kiedyś powiedział, że to nie ciśnienie się liczy tylko przepływ oleju (ilość) i ma to sens, poza tym skoro silnik jeszcze się nie zatarł pomimo 2000 km od poskładania, a ostrej jazdy było w tym trochę to chyba tragedii nie ma :-). Wg warsztatówki do TS na gorącym ciśnienie na wonnych obrotach nie powinno spaść poniżej 0,5 (na tyle też powinna zadziałać kontrolka) a na maksymalnych obrotach minimum to 3,5.
Temat niskiego ciśnienia jest zdecydowanie do obserwacji i sprawdzenia, mam inny czujnik do kontrolki, mogę załatwić inny czujnik do wskaźnika, pożyjemy zobaczymy.
Ktoś wie gdzie najtaniej u nas kupić ten Rdline 75w90 NS? Amerykanie wychwalają go pod niebiosa.
Andrzej, wiem że wysokie ciśnienie też szkodzi, nie mam tylko czasu pomierzyć manometrem a jak napisałem wskazania tego na desce są w przybliżeniu :) Po rozgrzaniu na pełnym ogniu trzyma się w granicach 4,5-5 z tego co pamiętam a że silnik nie dotykany to też uważam że wszystko jest OK.
Pokaż mi, w którym miejscu pisałem każdemu żeby rozkręcał silnik i robił remont.
...Nie pokażesz, bo nie pisałem. Zwyczajnie zastanawiałem się na forum nad przyczyną niskiego ciśnienia a w związku z tym, że kolega napisał co i jak z panewkami - nie widzę sensu aby kontynuować polemikę.
Proszę:
http://motorsport.2brally.pl/pl/75w90ns.html
http://motorsportoils.pl/towar.478.o...90ns.094l.html
Pierwszy sklep znam, drugiego nie. Do skrzyni wchodzi 2,5 kg, więc trzeba zamówić 3 butle tak czy siak/