-
Obroty silnika
Witam. Mam pytanie do posiadaczy motoru 2.4jtd cf3 140km. Jakie macie obroty powiedzmy około 200km/h? Wczoraj udało mi się zrobić traske i trochę depnać i przy 190 miałem około 4.5-4.8tys i według mnie za wysokie. Dalej mi się nie udało bo drogi brak ale dalej chciała jechać miałem zapasu. Żadnych błędów nie ma, dynamicznie się jeździ ale czasem wydaje mi się jakby obroty były za wysokie.
-
-
Załóżmy, że u mnie jest więcej, gdzie zaglądać? Bo ostatnio chyba zaczynam szukać dziury w całym i naprawiać osprzęt który działa..
-
Faktycznie dziury szukasz :) Może zacznij od podłączenia kompa i sprawdzenia jakie faktycznie są obroty.
-
Z kompem mam taki problem, że na tylko łącznym zapłonie działa jak odpalę silnik to za duże opóźnienia, bawię się już 2 dzień i ogarnąć nie mogę..
-
Dobra udało się, obroty na obrotomierzu 1tyś na kompie 800+ na zimnym. Podczas jazdy też trochę przekłamuje czyli chyba ok :) Ma ktoś może jakaś tabelkę z prawidłowymi wartościami pracy silnika np ciśnienie paliwa egr?
-
Jak jezdzi dobrze, nie pali za duzo, nie kopci, nie przerywa, nie szarpie, nie zdycha. Po prostu lejesz i jedzie to zostaw to, zamknij internet, lej do baku i się relaksuj ;)
-
Haha może i tak trzeba :D Wiesz dlaczego tak przeżywam? Po kupnie jak wracałem trasa to mi zgasla z 2 razy (źle chyba znosiła zmianę właściciela) minęły 4 tygodnie chyba i ani razu nie zgasla a ja się doszukuje problemu. Trochę też na zimnym lubią se obroty pofalowac (małe odchylenia) i chcę wiedzieć czemu :D
-
I jest problem, sorry za odświeżenie tematu z góry. Wracam z roboty, 5 bieg 110 na blacie, kierunek wyprzedzam gaz w podłogę nagle obroty do do 4,5/5tyś i dalej okolo 120kmh, puściłem gaz obroty spadły do norm wartości wcisnąłem i rura normalnie szedł. Drugi raz mi tak się zdarzyło i wiecie trochę się przestraszyłem bo przy wyprzedzaniu.Teraz podpinam kompa na zegarze 3tyś obrtów na kompie 2 :D Co myślicie ?
-
Z tego co napisałeś że gaz w podłodze a obroty w górę bez efektu to sprzęgło się ślizgnęło .
-
Dobra Panowie jestem w szoku. Sprawdziłem obroty podczas jazdy i lepiej nie pytajcie... Przy 100 na zegarze okolo 3000 na kompie coś koło 2000-2300. Przy 140 na obrotomierzu coś koło 4000 na kompie 3000+.. Na jałowym dałem do 5,5tyś na kompie coś koło 4200..
Dodam, że bella ma zdjęta jakąś blokadę i kręci się na maxa nie odcina paliwa przy ponad 5tyś może ma to coś wspólnego ? Niby dobrze się zbiera ale wg mnie coś jest nie tak bo za duże obroty pokazuje zegar ale co robić pomóżcie ;/
Szczerze powiem, żeby na 1 do 40kmh rozbujać obroty muszą pod 5,5tyś tak samo na 2 od 40-80 coś koło 5 ale komp pokazuje o 1tyś mniejsze średnio.. Żeby to błąd wywalało a tak wróżenie z fusów, nie będę bawił się w wymianę połowy osprzętu..
Jak ktoś coś wie niech pisze, będziemy działać