Witam mam następujący błąd p0238. Postanowiłem dlatego kupić nowy zawór turbiny pierburg a błąd dalej wyskakuje. Wężyki mam nowe a turbo po regeneracji
Printable View
Witam mam następujący błąd p0238. Postanowiłem dlatego kupić nowy zawór turbiny pierburg a błąd dalej wyskakuje. Wężyki mam nowe a turbo po regeneracji
Może regenerujący nie przyłożył się do swojej pracy :)
Jesteś w stanie pokazać jak wygląda doładowanie w logach?
Oczywiście że jestem tylko powiedz mi co mam zaznaczyć w multiecuscan. I jak mam zrobić pomiar na jakich biegach
obroty, dawka paliwa, ciśnienie mierzone i docelowe, pozycja overboost'a.
4b
1500-4500
dzisiaj zrobilem pomiar na 4 biegu od 1500 do 3500 bo wtedy wywalilo blad na desce.... Juz nie mam pojecia co jest nie tak. Nowe wezyki turbina po regeneracji nowy zawor overboost.Załącznik 211927Załącznik 211928Załącznik 211929Załącznik 211930Załącznik 211931Załącznik 211932
Logi się zapisuje w .csv bo wtedy mogę sam je przeanalizować (rysunku są mało widoczne)
Zaraz Ci dam przepraszam za kłopot
- - - Updated - - -
http://www.wyslij-plik.pl/pokaz/918816---o8qy.html
Ktoś pomoże?
Chętnie by człowiek spojrzał ale na obrazkach G widać, a na tym serwerze do pobierania plików ChGW jak pobrać.
Zaznacz tylko doładowanie mierzone i żądane. Na 4tym biegu od gdzieś 1800 do 3500-4000 z pedałem w podłodze. Tyle danych na razie wystarczy i spakowane rarem albo zip spokojnie się tutaj da przesłać. Albo wyślij mi emailem.
Ktoś jeszcze coś pomoże? Kolega @sdero zasugerował że mam turbine źle zregenerowana i zbyt mała dawkę paliwa
@sdero raczej się nie myli :)
Wysłane z mojego SM-A500FU
A turbinki po regeneracji są często ustawione tak ,żeby przetrwała gwarancje.
Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka
Nie tylko ja to tutaj zasugerowałem ;)
Nie pozostaje nic innego jak oddać i walczyć z warsztatem
Odłącz przepływkę i zrób logi jeszcze raz.
Przepływomierz mam nowy więc nie wiem co to da. Bo wcześniej odłączylem stary i wyszło że zakończył żywot. zakupiłem nowy i jest znacznie lepiej. Tylko teraz ta turbina nie współgra
Odkopię temat.. występuje u mnie ten sam problem - turbo po regeneracji, przepływka wymieniona, a przy mocnym depnięciu na 3 lub 4 biegu (okolice 4tys obrotów) czasem wyskakuje p0238.
Nie znalazłem żadnych prawidłowości, czasem mogę przejechać 30 km bez problemu, a czasem praktycznie od razu wyleci błąd.
Zastanawiam się czy to nie wina map sensor'a - pół roku temu przy dokładnie tym samym błędzie (przed regeneracją) pomogło jego czyszczenie, teraz wyczyściłem i nie pomogło, być może należałoby kupić nowy? Zamieszczam logi, może jakaś dobra duszyczka zajrzy i coś poradzi :)
Logi: https://www.dropbox.com/s/n6c612p0f2...boost.csv?dl=0
Załącznik 226923
Najpewniej sterowanie zmienną geometrią. Do sprawdzenia overboost, przewody podciśnieniowe oraz kierownice zmiennej geometrii.
W takim razie nie ma co i zgłaszam turbo na gwarancji, bo teoretycznie mieli się tym wszystkim zająć + wymieniali jakieś przewody/wężyki.
Jeszcze dodatkowe pytanie - jeden z wtrysków prawdopodobnie będzie nadawał się do regeneracji, czy może to mieć jakikolwiek wpływ na występowanie tego przeładowania? Z tego co wyczytałem nie, aczkolwiek nie chcę dać się łatwo spłowić dlatego wolę się upewnić..