-
pedał sprzegla
Witam
Mam problem ze sprzęgłem w 1.9jtd chodzi o to że ostatnio pedał trochę opadł jest krótszy skok i przy wciskaniu coś skrzypi trzeszczy zauważyłem tez ze jak wyciągnę pedał do góry i przepompuje to jest przez jakiś czas wszystko ładnie .
Czy to może być wyprzęgnik ?
Prosił bym o szybką odpowiedz ponieważ samochód właśnie stoi rozebrany i jest wymieniane koło dwumasowe z kompletem sprzęgła .
Pozdrawiam .
-
Obstawiałbym pompę sprzęgła , ale wysprzeglik tez może byc winowajca .
Ja u siebie z podobnymi objawami wymieniałem już 3 pompy , teraz czekam na przesłanie czwartej bo znowu padła ...
-
o jakiej pompie mówisz ?
gdzie ona się znajduje ?
czy da się ja wymienić bez problemu samemu w garażu ?
-
wysprzęglik na 98%, jestem ciekaw czy masz go w skrzyni czy na skrzyni.
jak na skrzyni to opanujesz to bez większego problemu.
-
na skrzyni.
W JTD nie występował chyba w skrzyni
-
Jeszcze możesz mieć rozwaloną samą sprężynę pod pedałem sprzęgła.
-
Wymieniaj tą pompę obligatoryjnie przy wymianie sprzęgła bo pózniej jest masakra.
-
Ale o jaką pompę chodzi ?
-
Pompę sprzęgła pod pedałem - one jest zamocowana z tego co pamiętam od strony silnika więc jak skrzyni nie ma to jest wygodny dostęp. W tej pompie wybija się oczko do mocowania do pedałem sprzęgła i wtedy pompa nie osiąga pełnego skoku. Ja za pompę płaciłem coś koło 150 zł za nową.
-
a można jakiś link jak to wygląda ?
-
Mniej więcej każda pompa wygląda tak samo.
https://www.google.pl/search?q=pompa...w=1280&bih=918
Albo pompa, albo wysprzęglik, ale obstawiał bym to pierwsze. Jeżeli wysprzęglik masz w skrzyni, wymień go również, bo jeżeli szlak trafił jeden element to poleci kolejny.
-
wysprzęglik będzie na skrzyni, koszt nie powalający Brembo,TRW ok. 75zł, także można go profilaktycznie zamienić, bez kosztów roboty, a często będzie widać czy jest zużyty. Markowa pompa to ok. 130zł. Rok temu te elementy wymieniłem i po ok. 20tys. km pompa bodajże TRW znowu zaczyna blokować pedał po jego zwolnieniu przy końcu i po chwili pedał sam odskakuje do końca. Przed wymianą musiałem już pomagać nogą od spodu. Także trwałość tego markowego elementu słaba. Zwłaszcza, że skrzypi prawie od początku, jakby miała ileś lat. Może ją zareklamuje... .