Witam chciałbym się dowiedziec dzieki jakim modyfikacjom mozna uzyskac ladny dzwiek silnika jak i wydechu. ostatnio wymienialem caly wydech od katalizatora, i ten dzwiek teraz jest taki metaliczny ;) Pozdrawiam
Printable View
Witam chciałbym się dowiedziec dzieki jakim modyfikacjom mozna uzyskac ladny dzwiek silnika jak i wydechu. ostatnio wymienialem caly wydech od katalizatora, i ten dzwiek teraz jest taki metaliczny ;) Pozdrawiam
Gdybys napisal jaki masz silnik to mozna by bylo cos wiecej, mozesz zamontowac inny filtr powietrza( sa zwolennicy i przeciwnicy), dalej mozesz wywalic katalizator i wstawic strumienice, no a tlumik koncowy to nie wiem jaki kupiles, metaliczny dzwiek wydechy moze sie brac od tego ze nie masz wkladki takiej z siatki i robi sie rezonans pustej rury
Silnik to 2.0, nie posiadam zadnej sportowej koncowki wydechu jest własnie normalna koncowka, i zamontowana tylko taka nakladka ozdobna. A mozna ta siatke samemu wmontowac? A o filtrze to rozumiem o stozek chodzi? Czy np taki lepszy normalny filtr tez poprawi troche dzwiek?
Poczytaj, takie dłubaniny zmieniają dzwięk silnika, kwestia filtra została tu zgłębiona:
http://www.forum.alfaholicy.org/tuni..._stozkowy.html
http://www.forum.alfaholicy.org/145_...ja_dolotu.html
Ok to na temat filtra juz troche wiem, ale co z wydechem. Jak moge pozbyc sie tego metalicznego dzwieku z mojego wydechu? Zostaje tylko zmiana koncowki?
ja mam oryginalny wydech i ok 3500obr tez wystepuje taki metaliczny dzwiek...
No TSiki tak pracują. Mozna próbowaz z tłumikiem końcowym cos kombinować. Ja zastanawiam sie nad tym ale to dopiero jak mi sie ten mój posypie.
Pytanie jaki wyciągnąłby fajny dźwięk z silnika, taki zeby przy normalnej jeździe nie przeszkadzał ale przy małym przeciągnięciu rasowo burczał sobie...
Sprawa trudna jak dla mnie.
Pzdr
a w takim razie ciekawi mnie co z dieslem ?? bo tak koledzy o benzynach rozmawiaja :P ja mam u siebie sportowy wydech no i dzwiek auta jest troche inny wiadomo z przodu tyr tyr tyr tyr jest nie do sciagniecia bo w koncu dieselek :) ale co np stozek ?? buczy fest ?? :D kto mial?? :P w benzynie wiem jak chodzi :D
stożek z dolotem na dzień dobry i sam sie zdziwisze jak bella zacznei mruczec :)
zmiana dzwieku? hmm.. wywalenie latalizatora, wiekszy przekruj rur i tlumik koncowy sportowy na pewno bedzie inaczej :D
A co sądzicie o jakims tłumiku końcowym ładnei brzmiacym do 156 1.9 16V JTD ???? ( o ile w ogole takie są do diesli ) Pewnie bede robil program za niedługo i pomyslalem sobie ze moze poprawic by jej troszke dzwięk wydechu?
i co z tego że ciśnienie ucieknie? troche mozna poluźnić wydech zawsze.
---------- Post dodany o godzinie 11:55 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 11:54 ----------
jeżeli w jtd chcesz usłyszeć różnicę to trzeba założyć przelot na 1/2/3 tłumikach przelotowych.
akurat w TSie poluźnienie wydechu doda mocy napewno.
co do jtd to najlepiej wszystkie zmiany zakończyć zrobieniem programu. Wycięcie kata to w zasadzie podstawa przy jakichkolwiek prostych/budżetowych modach.
witam!!!myślę o kupnie takiego tłumika:
http://www.ulter.com.pl/index.php?show=shop&f=1&m=2&s=4
ma ktoś może z was taki tłumiczek w swojej belli??
jeśli tak,to jaki ma dźwięk??
jesli chodzi o tlumiki ultera to znam ta firme i uwazam ze bedziesz zadowolony z niego, z tego co widzailem/slyszalem to bedziesz miec mily pomruk a nie zadne dzwieki uciazliwe
andro34, chcesz kupować ten tłumik na stronce Ultera czy masz dostęp w bardziej atrakcyjnej cenie?
raczej na stronie producenta,nie mam niestety innych dość.
według mnie oferta ultera jest w miarę rozsądna.to firma o uznanej renomie i z tradycjami,nie spotkałem się z jakąś wiochą która by wyszła od nich.
napewno konstrukcja tego tłumika była przemyślana i przetestowana,skoro jest dedykowany do AR156.
jeszcze poczekam trochę i chyba go sobie zafunduję.
ostatnimi czasy intuicja mnie nie zawodzi co do trafności zakupów dla mojej alfiny...hi,hi
pozdrawiam!!!
u mnie tak to wygląda i brzmi naprawdę dobrze. przydał by się jeszcze rasowy tłumik :)
http://images37.fotosik.pl/127/371762d3012c831bm.jpg
YouTube - Alfa Romeo 147 with Ulter exhaust tu macie Alfe z ulterem ;) tak jak mowilem lekki pomruk a nie "urwanie glowy"
andro34: pytam, bo orientowałem się ostatnio o ten tłumik i mógłbym Ci go sprzedać w cenie poniżej 500zł na pewno. Tak, więc jak widać cena na stronie producenta jest nieco zawyżona.
Dowiedziałem się również, że wymaga ingerecji mechanicznej w tylny zderzak ;)
drodzy koledzy ten metaliczny dźwięk powstaje gdy rozprężamy wydech ( wydłubanie katalizatora ,strumienica) jeżeli chcecie się go pozbyć i uzyskać fajny niski pomruk polecam zakupić albo zwężkę venturiego albo jej podróbkę z Płuciennika koszt do 150 pln a znika ten męczący rezonans a co do klangu ciekawego polecam kompletne wydechy supersprinta jest akurat promocja w inter carsie caly np do 155 2.0 ts ok750 pln :)
Zgadza się w 100%... Jeździłęm przez rok i wkurzałem się dlaczego moja Alfka tak przy wdepnięciu dzwoni...w końcu powiedziałem basta, pojechałem do tłumikarza wymieniłem złącze elastyczne + wstawiłem katalizator w zamian za strumienice i jak makiem zasiał, cisza jak w klasie "S" :)
Tak na marginesie odradzam wszelkie strumienice, tłumiki rozprężające, nic kompletnie nie daja a powoduja problemy, głośno, moze uszkodzic silnik a o przeglądzie nie wspominam...Montujcie chłopaki seryjne wydechy lub jesli przerabiacie cokolwiek to kompleksowo z przestrzeganiem wszelkich zasad (pojemność układu wydechowego musi byc zachowana, bo tak było to liczone przez projektatnów układu)...
Cały wydech za 750 zł? Podejrzanie tanio, oststnio widziałem sama końcówke do 2.0TS za 1000 zł, cały wydech idzie w tysiące złotych. Albo super promo albo jakiś "shit"...
Pzdr
apropo stożka... panowie nie wciskajcie koledze pseudo tuningu... jesli masz LPG stożek moze poprawic Ci osiagi ale jesli masz tylko benzynke to tylko bedziesz niszczyl sobie silnik zanieczyszczeniami... a dzwieku i tak to nie poprawi. ja bym proponowal usunac srodkowy tlumik lub kupic nowy ostatni
jeśli chcesz mieć głośny rasowy dzwięk (bo ulter nalezy do tych cichszych) to polecam mugen. Sam taki miałem w hondzie. Nadaje charakterku :D http://www.allegro.pl/item756002004_...ass_turbo.html
nie o taki koncowy tlumik mi chodzilo :P no ale jak kto nie ma kasy to i moze wcisnac mugena :D z tym ze one chodza dosc "tandetnie" jak na moje ucho :)
A co polecilibyście w 159 1.9 jtdm 8, program na 152KM, już nie ma katalizatora :) tylko ciągle mało troche tego ładnego dzwięku który zagłuszył by terkotanie z pod maski ;) kiedyś słyszałem o patencie założenia do niej wydechu od 2.4 z dwiema rurami tylko czy jest sens ? stosował ktoś coś takiego u siebie ? :) pozdr.
Pawle ...... minęło 5 lat :D
Ja mam co prawda 2.0 ale to tylko rozkręcone 1.9. Wydech robiłem na dwie strony, wywalone tłumiki końcowe i chodzi jak burza, dpf-a nie mam :p
A jest znaczna różnica w porównaniu z jednym tłumikiem ? w dźwięku i mocy ? :)