Gdzieś się kiedyś przewinęło, ale nie mogę znaleźć.
Kiedy wprowadzili zmiany konstrukcyjne w klapach, gwarantujące ich dłuższą żywotność?
Nie pokrywało się to mniej więcej z liftem?
Printable View
Gdzieś się kiedyś przewinęło, ale nie mogę znaleźć.
Kiedy wprowadzili zmiany konstrukcyjne w klapach, gwarantujące ich dłuższą żywotność?
Nie pokrywało się to mniej więcej z liftem?
Przepraszam, o jakie klapy chodzi? Klapy wirowe? Czy maskę i klapę bagażnika?
No wirowe.
W roku 2007, nie było to równoznaczne z liftem.
Czyli sierpień 2008 ma już na pewno nowy typ?
Na 99.9% powinien być nowy typ.
Kiedyś czytałem jakieś opracowanie, raczej nie wzięte z d..., że zmieniona została konstrukcja i materiał na taki, o większej wytrzymałości.
Jakieś konkrety? Miał to ktoś na stole? Badał, sprawdzał?
Naprawde potrzebne Ci sa mocne argumenty? To poszukaj w tym dziale masz dwa bardzo obszerne watki na temat klap, a tam dziesiątki przypadków urwanych klapek. Koledzy wyżej napisali, niezależnie od wersji klapy sa awaryjne i poprawienie na niewiele sie zdało wręcz przeciwnie. Dopiero w 2.0 Jtdm zrobili to lepiej bo narazie problemów brak ale to pewnie tez do czasu.
Tak, wiele osób zbadało na własnych samochodach, że klapy "poprawione" urywają się i wpadają do cylindra niszcząc głowicę, cylindry, tłoki, wtryski oraz turbosprężarkę. Na tym forum takie przypadki liczone są już w dziesiątkach.
Za to kolektory przedliftowe mają taką konstrukcję, że tracą szczelność i przez osie klap ucieka ciśnienie doładowania. Wiele osób zbadało na własnych samochodach, że jest to bezpośrednia przyczyna nadmiernego zapychania DPF, a także pękania głowic (z powodu podwyższonego EGT wynikającego z niedoboru powietrza w cylindrze i nadmiaru paliwa) – to akurat moja interpretacja, być może idąca za daleko.
Nie są to badania, która moglibyśmy opublikować w Nature, ale mi to wystarcza, żeby wyciągnąć wnioski i zalecać usuwanie klap w każdym silniku JTDm, a także żeby sprawdzać klapy podczas zakupu samochodu.
W tym poprawionym kolektorze klapki są zgrzewane do osi! U mnie na szczęście urwana klapka stanęła w syfie w kanale dolotowym do cylindra, a druga była na skraju urwania się. To był najwyższy czas na interwencję.
Taki to jest poprawiony kolektor. Nieszczelność w starym można było zauważyć gołym okiem, a w nowszym nie ma szans na taką profilaktykę.
No to k... do dupy z takimi modyfikacjami, jak śruby zostały zastąpione zgrzewem.
OK, dzięki, czuję się przekonany, że i ta modyfikacja się nie udała.
w jaki sposób usunąłeś? czy zmieniałeś program?
Trzeba wyciągnąć kolektor. Usuwa się cięgno, pozostawiając sterownik klap na miejscu i wtedy nie musisz nic w sofcie zmieniać.
Jest o tym nie jeden temat, włącznie ze zdjęciami. Ja usuwałem przy 144000km przebiegu. Ile się namordowałem, żeby to cholerstwo wyrwać z osiek, to moje. Naprawdę, zastanawiałem się wtedy, jakim cudem te klapki się urywają skoro tak to cholerstwo się trzymało.