Regulacja Xenon - komputer
Cześć,
Regulacja po włączeniu świateł działa, lampy idą do dołu a potem do góry. Problemem jest że idą za mało, krótkie świecą 3m przed samochód.
Próbowałem się podłączyć do modułu przez FiatECUScan 3.3, mam kabel VAG/FIat ecuscan z przełącznikami na piny: 7, 3, 1/9, 12/13.
Program mówi że ma być pin 12'ty przy podłaczeniu do modułu xenona, ale sie nie łączy, próbowałem na zapłonie i włączonych/wyłączonych światłąch.
Udało się komuś podłączyć do tego modułu?
PS. Jeżdziłem ok. pół roku z odłączonym czujnikiem na przednim wachaczu, chyba od tego momentu światła zaczeły świecić niżej, wcześniej bylo ok.
Po wyprostowaniu sytuacji z czujnikiem światła nie wróciły do góry.
--
Pozdr.
Hubert
2 załącznik(i)
Nie działa samo poziom i światłą świecą w bok - regulacja
Witam.
Od zakupu auta (166 3.0 2001 przed FL) czyli od wakacji rzadko zdarzało mi się jeździć w pełnym zmroku lub jeśli już to miasto było dobrze oświetlone. Ostatnio częściej jeżdżę w nocy i zauważyłem, że światła świecą w bok, a dokładnie w lewo. Na odległości już 10m od ściany widać, że centrum świecenia lewej oraz prawej lampy nie wypada na wprost tylko jest już przesunięty w lewo o ok. 1m. Najbardziej jest to widoczne przy zapaleniu świateł drogowych (długich) gdyż jadąc ciemnym lasem oświetlana jest tylko jedna strona gdyż wiązka światła leci na lewo.
Światła ksenonowe samopoziomujące choć nie wiem czy samo poziom działa gdyż nie zauważyłem tego (po zapaleniu świateł za każdym razem kładą się w dół i podnoszą ale czy działa to faktycznie podczas jazdy mam wątpliwości - chyba, że działa to wolniej niż myślę).
Ostatnio zmieniając koła znalazłem tylko po lewej stronie zarówno z przodu jak i z tyłu przy wahaczach jakieś czujniki i mają one popękane blaczki, którymi są przykręcone do wahaczy. Czy to jest od regulacji?
Proszę o jakieś nakierowanie bo w nocy jest klapa z taką jazdą.
Zdjęcia tych czujników:
Załącznik 215714Załącznik 215715