Koledzy, doradźcie, proszę, jak w GT wymienić żarówkę do światła mijania oraz żarówkę oświetlającą tablicę rejestracyjną?
Spaliły się dzień po dniu.
Wolę zapytać, zanim zacznę grzebać i coś schrzanię, a robię to pierwszy raz.
Printable View
Koledzy, doradźcie, proszę, jak w GT wymienić żarówkę do światła mijania oraz żarówkę oświetlającą tablicę rejestracyjną?
Spaliły się dzień po dniu.
Wolę zapytać, zanim zacznę grzebać i coś schrzanię, a robię to pierwszy raz.
Jakie masz lampy zwykłe czy ksenon? Wymiana żarówek tablicy jest opisana w instrukcji, którą łatwo znajdziesz na necie lub tutaj na forum. Jeśli chodzi o lampy przednie to jest niezła gimnastyka. Ja mam ksenony i mój patent polega na tym, że śruby mocujące pokrywę od dołu mam usunięte czyli po jednej na stronie i wtedy można się dobrać do pozostałych trzech i wymienić żarówki bez demontażu zderzaka i lamp. Zacznij jednak zawsze od sprawdzenia bezpieczników.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
rik2, dziękuję.
Lampy mam zwykłe.
Ja mam ksenony i pokrywa jest na cztery śrubki. Do trzech można się dobrać choć nie jest łatwo ale jedna po obu stronach jest w miejscu prawie nie możliwym do odkręcenia wiec mam je nie wkręcone i wtedy przy użyciu sprytnego kluczyka, który zawsze mam w autku odkręcam bez problemu i jestem w stanie wymienić żarówki nawet na drodze a to rzecz nie taka oczywista w Alfie GT jak wiedzą użytkownicy.
jak nie ksenon to masz łatwo
z tyłu podważasz i tyle, zerknij w instru na wszelki wypadek żebyś wiedział z której strony płaskim srubokrętem podważyć
Żarówki świateł mijania w GT nie są aż tak schowane. Od strony kierowcy dostęp jest całkiem niezły, gorzej od strony pasażera.
Musisz zdjąć obudowę z tyłu lampy, zdjąć kostkę z lampy, i zrzucić drucik mocujący (on jest na takim wcięciu), potem wymieniasz żarówkę i składasz.
Do wymiany podświetlenia rejestracji dobrze mieć jakiś szeroki płaski śrubokręt. podważasz krótszy bok z prawej strony, powinno wyskoczyć. ;)
Czyli jest jakiś (ale niewielki) plus posiadania zwykłych, nie ksenonów:).
Dziękuję za podpowiedzi.
Czyli zasadniczo nie powinno być problemu. Jutro wymieniam.
Wymieniłem te żarówki.
Dosyć łatwa sprawa:).
Wszystko działa, ale niestety, dalej wyświetla mi "fejlur".
A myślałem, że ten "fejlur" sam zniknie po wymianie.
Muszę zainteresować się bliżej softem, by samemu takie rzeczy usuwać.
A wszystkie żarówki świecą? Informacja o przepalonych żarówkach chyba nie dotyczy świateł mijania. Jak założyłeś jakąś ledową (tablicy) to błąd spalonej żarówki dalej może się świecić.
Aaa, no proszę.
Kontrolka "right side light failure" zapaliła się trochę wcześniej, ale niewiele, dlatego połączyłem ją ze światłem mijania w prawym reflektorze.
Wymieniłem żarówkę światła mijania i podświetlenia tablicy. W tym drugim wypadku komunikat błędu zniknął, zaś w pierwszym dalej się pojawia.
Z tego wynika, że muszę jeszcze wymienić żarówkę w świetle postojowym z prawej strony...
Tylko czemu te żarówki tak hurtem padły, jedna po drugiej? Przez cały rok nie musiałem żadnej wymieniać.
Jeżeli postojówka się przepaliła, to na stówę dlatego wywala błąd.
Rzeczywiście trochę dziwne, że tak hurtowo...
Może miałeś jakieś przepięcie? Mi ostatnio padły obie świateł mijania. Dosłownie w przeciągu godzin.
Sprawdziłem światła postojowe - jedno (prawa strona) rzeczywiście nie działa.
Jutro wymieniam:).
W każdym razie wiem na przyszłość, że kontrolka "right side light failure" odnosi się do świateł postojowych.
- - - Updated - - -
Zobaczę, co będzie dalej.
Jak problem będzie się powtarzał, to wizyta u elektryka.
Z tego hurtowego przepalenia się żarówek dowiem się przynajmniej, jak sprawnie je wymienić w GT.
Przyda się, choćby w drodze.
Kazikx ... jak czytam twoje posty to proponuję przeczytać instrukcję obsługi. Wtedy tak prosty komunikat nie będzie dla Ciebie niewiadomą.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Oczywiście, masz rację z instrukcją.
Tylko tak, jak wcześniej wspomniałem, przepaliły mi się te żarówki jedna po drugiej, a ponieważ pierwsze, co rzuciło mi się w oczy to światła mijania, więc od razu wymieniłem.
Z drugiej strony, hasło kontrolki jest ogólne, a nie szczegółowe: jeśli right side light odnosi się konkretnie do światła postojowego, to przecież równie dobrze można było napisać precyzyjnie: parking light, czy position light. Wtedy od razu bym wiedział, o jakie światła chodzi:).
W instrukcji właśnie jest opisane, że right side light, to jest postojówka z prawej strony. Może nie jest to do końca logiczne, ale w miarę sprawnie opisane w instrukcji.
Instrukcja instrukcją (opis teoretyczny), ale opinie Forumowiczów (opis praktyczny) są bezcenne:).
Dla zdecydowanej większości Użytkowników jest to banał, ale dla mnie nie.
Jeszcze rok temu jeździłem z wymianą żarówek (i każdą inną pierdułką) do mechanika; a dziś już z wieloma rzeczami potrafię sobie poradzić sam:).
A jednak poległem z żarówką postojową:(.
Mijania wymieniłem sprawnie, ale postojowej już nie.
Instrukcja nie pomogła:
Załącznik 214278
Włożyłem łapkę w reflektor, wymacałem sprężynę + coś w rodzaju "narzędzia A" z instrukcji.
Ale nie pomogła:(.
Bo nie rozumiem, co to znaczy "zamocować narzędzie (A) do oprawy...".
Przycisnąć? Przekręcić?
Postojowa żarówka jest włożona do takie motylka - trzeba go lekko ruszać na boki i ciągnąć aby wyjąć (za ten plastik długi). Powiem szczerze, że może to przysporzyć kłopotów ... sam muszę kolegom wymieniać bo też mają lewe ręce :)
Ostatnio jak u siebie wymieniałem, to po prostu złapałem za ten uchwyt "narzędzia A" i wyciągnąłem na siłę (trzymało bardzo lekko). Jak masz wyjęty to całe gniazdo żarówki razem z uchwytem to wyjmujesz żarówkę obracająć ją w lewo jak w instrukcji jest napisane. Wkładasz nową i jak jest dobrze zamontowana to wkładasz całe gniazdo z uchwytem w swoje miejsce.
1 nie kazdy ma motylka/narzędzie A w lampie
2 pociągnij za przewody - wyjdzie
3 przed montażem wklej w oprawę żarówki sztywny drut (np podtynkowy w izolacji) - łatwiej będzie nacelować do włozenia (rada - włącz pozycje i patrz od przodu przez szkło lampy) a i łatwiej wyjąć w przyszłości
Dziękuję za kolejne cenne rady, do tego z naddatkiem:).
Teraz z pewnością będzie łatwiej.
chcesz zobaczyć nowy ksenon z ASO? :D
miałem nieprzyjemność kupować jakiś czas temu
nie każda
Załącznik 214334
W tej cenie już całą Alfę można kupić:).
- - - Updated - - -
Wymieniłem postojówkę:).
Zniknął komunikat z fejlurem.
Motylek mam - innymi słowy, "narzędzie A" z instrukcji.
Pokręciłem nim w prawo i lewo lekko ciągnąc na zwenątrz.
Wymiana żarówki była już bardzo prosta.
Po wymianie żarówki włączyłem światła postojowe.
Ułatwia rzeczywiście montaż.
Dla szukających tu inspiracji do "zrób to sam" - zdjęcie wyciągniętego gniazda i motylka ("a nad nią lata motylek"):
Załącznik 214357
elegancko :)
Mała rzecz, a cieszy.
Jeszcze raz dziękuję:).
Mam pytanko, udało się komuś wymienić postojówkę w GT z ksenonami bez ściągania zderzaka i wyciągania lampy? U mnie padła z prawej strony, robiłem podejście do tego ale nie ma siły żeby się tam zmieścić z ręką.
tak, udało
Opisałem wyżej mój patent na wymianę w lampach z ksenonami :)
Witam
Jakie żarówki postojowe idą do gt ? H6W czy w5w ?
H6w.
Co myślicie o kupnie tych H6W ledowych chińskich can-bus? Chce je połączyć z żarówkami mijania osram night breaker laser h7
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Jakiej długości żarówki H6W ledowe chińskie wejdą do reflektora? Wejdzie mi taka http://allegro.pl/h6w-canbus-6x-led-...099570159.html ?
Wejdzie o ile jej średnica jest taka sama jak trzonka/podstawy. Miałem LEDy H6W, ale diody po czasie padały. Te wyglądają w miarę ok, ale nie zdziw się jak po miesiącu czy dwóch zacznie mrugać, albo zgaśnie na amen.