czy ktoś zmieniał mape silnika w 2,5 v6 prosze o porady jak to skutecznie zrobić
Printable View
czy ktoś zmieniał mape silnika w 2,5 v6 prosze o porady jak to skutecznie zrobić
Zmiana mapy w nim daje bardzo mało. Tutaj mechanicznie można coś ugrać ale i tak 2,5 jest mało rozwojowy. Odezwij sie do kolegi Grzesiekk.
założyłem jej barany z 3.0 v6 i jest poprawa ale nie wiem czy przeprogramować sterownik bo niektórzy piszą że nie trzeba..
Seryjne ECU powinno ogarnąć tą zmianę.
Tak jak Belfer mówi, mechanicznie coś jeszcze można poprawić.
a jaki powinien być stosunek paliwa do powietrza? czy zakładać większe wtryski?
Załóż walki wydechowe z gta, przerób kolektor pod przepustnice o większej średnicy - 82mm chyba.
To na tyle. Seryjny komp ogarnie, nic nie trzeba zmieniać. Ale to robota bez sensu, bo silnik 3.0 seryjny da więcej i bedzie tańszy bo swap jest bardzo prosty. Dopiero jak juz będziesz mieć 3.0 to wtedy zrób to co napisałem na początku.
Tak, zapewne chodziło Mu o dolotowe.
Wzorowe AFR ma 1:14.7 (paliwo:powietrze) masowo, co w praktyce mało kiedy ma zastosowanie.
Jeżeli podniesiesz AFR do jakieś 15-15,5 wtedy ubogacisz mieszankę i zyskasz na mocy. Do pewnej granicy ma to sens, potem zaczyna się zalewanie silnika. Seryjne wtryski spokojnie wystarczają na w/w modyfikacje.
Bogata mieszanka to jest afr 10, uboga 15, a nie odwrotnie. Air to fuel ratio. Dużo powietrza to duże ratio.
Dalej swap na 3.0 to jedyny rozsądny początek zwiększania mocy.
a jeśli po badaniu afr wyszło mi 13,4 to pompa za słabo daje czy listwa wtryskiwaczy szmelc?
13,4 to bogata mieszanka. Ale to chyba nic jeszcze nie mówi, bo 14,7 to bardziej teoria. W praktyce AFR zmienia się. Niektóre uturbione silniki mogą mieć nawet w okolicach 10.
13.4 to wg mnie prawidłowa mieszanka, 14.7 to tylko teoria, wszystkie komponenty masz ok. ;)