Napisał
Mateusz_159
Witam
Chciałbym się zapytać jak u innych użytkowników 1.9/2.2 jts wyglada sprawa brania oleju?
U mnie niestety potwierdzilo się , że bierze ok 200/250 ml na 1tys km ,dokładnie ciężko stwierdzić z racji dość nie precyzyjnego bagnetu, pewnie użytkownicy jts wiedzą o co chodzi.
Myślałem ,że to może byc wina oleju bo poprzedni właściciel zalewal mobilem 5w50 , i temperatura przy wyzszych prędkościach
Dochodziła prawie do 130C , zmieniłem na LM 5w40 , wydaje mi się ,że poprawiła się praca silnika ,a temperatura oleju nie przekracza 110 C i po 600 km musiałem dolać 100 ml , a teraz po nastepnych 600km kolejne 100 ml .
Silnik suchy ,wyciekow brak. I teraz zastanawiam się nad wlaniem ceramizera przy okazji wizyty na belwederczykow u Tomka ,
Bo jak wymieniałem u niego olej to polecali ceramizer , dokładnie nie wiem jaki , ale nie taki ze stacji benzynowej ;) bo koszt ok 250 zł . Wiem , że pewnie i tak czeka mnie remont , ( tylko na jaka skale) i chciałbym to troche odłożyć w czasie bo remont po 3 miesiącach użytkowania to trochę słabo ...a oleju miał nie brać...