Chcę wymienić olej w skrzyni biegów na elf 80w90 - może być ?
Printable View
Chcę wymienić olej w skrzyni biegów na elf 80w90 - może być ?
proponuje półsyntetyk 75/90 moze byc elf ale po co przeplacać proponuje TUTELA olej włoski chłopaki pisali ze leja go do alf. Zaplacilem na allegro z przesłką za 2l -81 zł
Podepne sie pod temat, czy powinno sie w ogole wymieniac olej w skrzyni? Bo wyczytalem gdzies na internecie, ze nie zaleca sie wymiany oleju w skrzyni biegow w Alfie Romeo 145. Tak na marginesie dodam, ze mam znajomego co jezdzi w prawdzie Audi A4, ale ma juz naczaskane ponad 0.5 mln. km i nigdy nie wymienil oleju w skrzyni biegow. Wiec pytanie wymieniac czy nie? Nalezy to robic - jak tak to co ile? Czy tylko dolac jak ubylo go z biegem lat?
wiem ze wchodzi więcej w ks.serwisowej pisze 2.6 ale mam juz taka sahare tam ze dobre te 2 :) A co do wymiany oleju no masz racje niektorzy wcale nie wymieniaja ale to swiadczy tylko o tym jak dbaja o auto:) A jesli biegi ci wchodza płynnie skrzynia nie buczy i podczas mrozow biegi chodzily dobrze to olej jest okey ale jesli masz zrobione ze 150 tys to dla profilaktyki mozna zmienic jak nie bylo ruszane napewno to poprawi żywotnosc skrzyni pod warunkiem ze wlejesz dobry olej :)
no tez racja lepiej wymienić :)
oki rozumiem ale czy te 80w90 nie zaszkodzi? a musialem wlac cos bo nic praktycznie nie bylo robione od nowosci(9 lat)-sahara.
Nie zaszkodzi wlać syntetyk np. tutela zc75 synth, ja będe wymieniał na taki właśnie tylko najpierw muszę uszczelnić skrzynie tylko sprawdź czy nie masz wycieków na skrzyni. A ten Elf to chyba minerał a z tego co się orientuje to do skrzyń dobrze jest wlewać syntetyk ale mogę sie mylić, chcoiaż pamiętem przyapdłość w Temprze jak tam wymienili w skrzyni na minerał to przy morazach biegi a szczególnie jedynka wchodziły z dużymi oporami.
Do wspomagania nie kombinowałem i zalałem oryginał tj. TUTELA G1/A. Do skrzyni zalecany jest TUTELA W90/M-DA, którego ciężko jest mi dostać na miejscu. W jednym sklepie u siebie w mieście wyhaczyłem olej TUTELA ZC 80/S po 26 zł/l. Zastanawiam się, czy będzie się nadawał. Czy zalewał już ktoś z Was ten olej do skrzyni?
z tego co ja czaje to te oznaczenia liczbowe wlasnie mowia o jakosci oleju gadalem z dobrym mechanikiem i dobrze jest zalać 75-ką jak sie wleje za dobry olej ... to zeby jakis brudow nie wypukał. no i dobrze kolega wczesniej wspomniał czy skrzynia jest szczelna??:)
Ten ZC80 był wlany fabrycznie i w sumie taki jest zalecany, ale mechanik powiedział że syntetyk właśnie ZC75 będzie lepszy pod warunkiem wcześniejszego uszczelnienia
skrzyni.
Dobra koledz, a jakie klucze sa potrzebne do wymiany oleju w skrzyni? SA tam jakies nie typowe czy jakas "17" wystarczy? I czy ktos moze powiedziec gdzie jest korek wlewu i gdzie korek spostowy w 1.4 TS 97 r??
I czy olej: synt.olej przekładniowy 75W90 GL-4/GL-5 1L MOBIL Mobilube SHC 1 sie nadaje?
Przesadzacie z tym olejem do skrzyni to są cywilne auta a nie jakieś wyczynówki olej o odpowiednich parametrach zmieniany na czas w skrzyni wystarczy ja tak zrobiłem i jest ok biegi pięnie wchodzą skoro nie widać różnicy to po co przepłacać
Wiem, że nie powinienem pisać jednego posta pod drugim, ale postanowiłem odświerzyć nieco temat. Z tego co udało mi się ustalić olej TUTELA ZC 80/S nie bardzo będzie się nadawał do mojej skrzyni, gdyż jest on zgodny ze specyfikacją API GL-4 nie zaś API GL-5 tak, jak dedykowany olej TUTELA W90/M-DA. Dodam, że zarówno jeden, jak i drugi olej to minerał w przeciwieństwie do zalecanego w TS-ach oleju TUTELA ZC 75 :/
Jeśli nie uda mi się namierzyć zalecanego przez producenta oleju TUTELA W90/M-DA nie pozostanie nic innego, jak rozejrzeć sie za czymś innym spełniajacym wymaganą specyfikację API GL-5 SAE 80W/90, albo uśmiechnąć sie do Kolegi kaes u którego w mieście można nabyć go podobno za 27 zł :)
Co do zamiennika, który mógłby spełnić wymagania zastanawiam się nad olejem AGIP ROTRA MP 80W-90, który można nabyć już za 24 zł/l. Co o nim myślicie?
Rzeczywiście, 2 tygodnie temu kupiłem Tutelę w serwisie na Spółdzielczości Pracy w Lublinie, wzięłem ostatnie 2 litry, za 27, 50. Facet mówił, że coraz mniej tego sprowadzają, bo jest zerowe zainteresowanie. Dobrze, że kolega dał mi 0,5 litra i akurat starczyło na wymianę. :) Ale nic straconego, masz tu link:
TUTELA W90/M-DA (642149555) - Aukcje internetowe Allegro
kup 5 litrów, będziesz miał dokładnie na 2 wymiany. :)
ps. jak możesz kupić dedykowany olej, nie lej zamienników.
To miałeś farta Kolego - 2 ostatnie opakowania, jeszcze w takiej cenie. Dzwoniłem w zeszłym tygodniu do jednego z ASO w Łodzi na stanie mieli tylko litr wiec nawet sobie nie zawracałem głowy :/
To ja nie wiem co oni ludziom do skrzyń leją w tym ASO? Co do tego, że coraz mniej sprowadzają - nic dziwnego, że zainteresowanie maleje, skoro kuleje reklama, sama dystrybucja, że o pomocy technicznej już nawet nie wspomnę. Usiłowałem się niedawno z nimi skontaktować e-mail'owo - ani słychy ani dychu do dziś :/
FL Selenia Poland
Nie wiem czy tam w ogóle ktoś siedzi czy to jakaś jednoosobowa firma?
Dwie wymiany? Chyba prędzej mi się to auto rozsypie zanim będę wymieniał olej w skrzyni po raz kolejny :)
Chciałbym kupić zalecany przez producenta, ale skoro dystrybutor się nie stara - co zrobić? Zastanawiam się jeszcze nad czymś takim:
Mobilube S 80W-90
P.S. Do Mobil-a, jak pisałem to chociaż odpowiadali na e-mail'e :)
Czyli rozumiem że do mojego t.s. wlewać tutela 75 tak? Apropo jest w Żorach malutki sklepik samochodowy gdzie mają całą pułkę Tuteli bodajże 80 o ile dobrze pamiętam 80 lub 75
Z tego co wiem do TS-ów zalecają syntetyczny olej przekładniowy TUTELA ZC75 SYNTH o specyfikacji 75W90, API GL-5 więc ten TUTELA ZC80/S nie bardzo będzie sią nadawał.
Jeśli chcesz dowiedzieć sie czegoś więcej o olejach przekładniowych wpisz w googlach:
KLASYFIKACJA OLEJÓW PRZEKŁADNIOWYCH
P.S. Jek będziesz w tym sklepie dowiedz się czy jest ten, który mnie interesuje tzn. TUTELA W90/M-DA. Gdyby był w dobrej cenie to może bym się dogadał jakoś z tym sprzedającym :)
Dzięki as jak coś to się odezwę z tym olejem. Być może jutro tam podjadę to sobie kupię odrazu dla siebie bo czeka mnie wymiana.
Co myślicie o oleju AGIP Rotra MP 80W/90 lub Mobilube S 80W-90 zamiast oleju TUTELA W90/M-DA? Specyfikacje się zgadzają. Ten pierwszy znalazłem na ALLEGRO po 24 zł/l.
Wymienialem dzisiaj olej u mnie w Belli w 145 1.4 TS i postanowilem zrobic fotki które pokażą gdzie są korki :-) Może się komuś to przyda, cała zabawa w wymiane oleju jest bardzo prosta, zrobiłem to na parkingu pod blokiem, auto podniesione na learku ściągniete koło od strony kierowcy. A wiec tak:
1. Korek spustowy:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...009/07/233.jpg
2. korek wlewu oleju:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...009/07/234.jpg
Odkręcamy je imbusem "12". Potrzebny jest krótki imbus by odkręcić korek spustowy, ja zakupiłem imbus bit "12" i założyłem na niego kluczyk "10".
A olej jaki zalałem to tutela ZC - 80/S - taki jak podaje mi włoska instrukcja obsługi samochodu.
Co do samego oleju - wiem, że rozmawialiśmy już na ten temat, ale zastanawia mnie jeszcze jedno - czy rzeczywiście do Twojej skrzyni w TS-ie zalecają ten o którym piszesz? Do starszego Boxera zalecają Tutela W90/M-DA w klasie GL-5 (Extreme Pressure), do nowszych TS-ów Tutela ZC 75 SYNTH również w klasie GL-5 (Extreme Pressure), zaś do Twojego TS-a - olej w klasie GL-4 (Mild Pressure).
Oto zdjęcie strony z oryginalnej włoskiej instrukcji obsługi. A skoro moja Bella to rodiwita włoszka smiem twierdzic, ze i na takim oleju tam jeździła, więc skoro zrobiła już na takim oleju 136 tys. to ten olej jej pasuje myśle :-)
http://images48.fotosik.pl/173/b772c2f98da011cbm.jpg
Faktyczie Kolego - W tWOJEJ instrukcji jest wyraźnie napisane TUTELA ZC80/S, natomiast w tej ze strony:
http://www.zola.neostrada.pl/
napisane jest (s. 274) TUTELA ZC75 SYNTH :/
Wiesz zastanawia mnie jeszcze jedno - w jaki sposób zalewaleś świeży olej? Chodzi mi o to, że mechanicy mają coś ala mega "strzykawy" umożliwiąjace wpompowanie oleju do niekiedy trudno dostępnych otworów przeznaczonych do uzupełniania w skrzyniach tylnych mostach itd.
Nowy olej bardzo prosto wlać do skrzyni :-) Można kupic taką mega strzykawke, jak to nazwales, ale to koszt około 45 zł za metalową i około 25 zł za plastikową. Ja zrobiłem to domowym sposobem a mianowicie pojechałem do apteki kupiłem największa dostępna strzykawke (w moim przypadku udało mi się kupić tylko 60 ml ale wiem, że są też większe) następnie pojechałem do Castoramy i kupilem 25 cm wężyka który założyłem na końcówke strzykawki (zamiast igły). Wkładałem więc ten weżyk ze strzykawką do butelki z olejem, ciągłem do końca olej i wlewałem go do skrzyni, troche to czasochłonne zajęcie - około 15 minut zajelo mi wlanie 2 l ale wydałem zaledwie 2 zł a nie 25 zł lub 45 zł na pojedyńcza robotę. Wiec jak widzisz można sobie poradzić.
A co do warsztatów to kwestie wymiany oleju w skrzyni biegów jakoś bym im nie powierzył dla tego, że oni tą jedną mega strzykawa wlewaja rózne oleje nie myjąc jej po każdej pracy lecz dolewają kolejne oleje więc do skrzyni nie trafia olej jaki byś chciał ale mieszanka wielu olejów.
A co do oleju jaki powinien być w skrzyni to sam nie wiem dla czego jest różnica miedzy intrukcja oryginalna włoska a tłumaczoną na PL. Ja wyszedłem z założenia tak jak pisałem, że alfa to rodowita włoszka instrukcja włoska podaje taki olej więc taki zalałem. Nie mam zielonego pojęcia czy lepszy jest olej ZC80/S czy W90/M-DA lub ZC 75. Może ktoś sie orientuje i wypowie jak to jest? Ja zalałem to co zaleca producent.
Wymieniłem niedawno olej w skrzyni biegów swojego bolidu. Postanowilem jednak pojeździć trochę zanim podzielę się spostrzeżeniami. Z uwagi na kiepską dystrybucję i nieprzystępną cenę postanowiłem odpuścić sobie oryginał. Zalałem zakupiony u jednego z Kolegów na forum zamiennik - Agip Rotra MP 80W/90 GL5 i muszę przyznać, że po kilku dniach eksploatacji jestem bardzo zadowolony.
Różnicę odczułem zaraz po wymianie jednak nie chciałem chwalić dnia przed zachodem słońca. Przejdźmy do konkretów - biegi wskakują lżej niż przed wymianą skrzynia pracuje nieco ciszej i co najważniejsze po wymianie nie miałem jeszcze problemu z wrzuceniem "jedynki" ani "wstecznego". Wcześniej od czasu do czasu zdarzały mi się problemy z wbiciem właśnie tych dwóch biegów - musiałem wówczas wysprzęglać i wrzucać bieg ponownie - po wymianie oleju w skrzyni jeszcze mi się to nie zdarzyło. Nie wiem jednak, czy wcześniejsze problemy spowodowane były jakością i/lub zużyciem oleju, bo fakt faktem ten stary nie wyglądał już najlepiej, czy może ilością, bo było go ok. 400 ml. mniej niż powinno.
Podchodząc obiektywnie do przejścia z zalecanego przez producenta oleju na zamiennik - nie sądzę, aby przyniosło to jakieś negatywne skutki tym bardziej, że specyfikacja zamiennika z oryginałem pokrywa się nie tylko w zakresie klasyfikacji lepkościowej (SAE 80W-90) oraz jakościowej (API GL-5), ale i w przypadku mniej istotnych klasyfikacji.
Na koniec z czystym sumieniem moge polecić zakupy produktów f-my AGIP u Kolegi fr33. Szybka wysyłka, dobry kontakt e-mail'owy, staranne zabezpieczenie towaru na czas wysyłki oraz ceny ze specjalnymi zniżkami dla ALFAHOLIKÓW - to tylko niektóre atuty współpracy z tym Kolegą. Myśle, że na prawdę warto!
Kolego AS, a po dłuższej jeździe i rozgrzaniu oleju nie ma różnicy?
Jakoś się nad tym nie zastanawiałem, ale nie zauważyłem różnicy. W sumie nie powinno być różnic, bo specyfikacja oleju AGIP ROTRA MP 80W/90 pokrywa się ze specyfikacja zalecanego przez producenta oleju - TUTELA W90/M-DA. Co do wymiany - wspominałem już, że mój stary olej nie wyglądał najlepiej. Tak na prawdę nawet nie wiem co to było, może nawet nie był to oryginał :/
as
a w jaki sposób wlałeś olej do skrzyni ? Strzykawka czy masz jakiś inny szybszy sposób ? :)
A to nie lepiej lać od razu z butelki z olejem przecież to chyba taka sama wielkość ?
Nie wiem, jak inni ale je posłużyłem się lejkiem i wężykiem do paliwa. Nasunąłem końcówkę wężyka na króciec lejka, drugi koniec wężyka spuściłem pod skrzynię i umieściłem go w otworze do sprawdzania poziomu oleju w skrzyni. Pod samochodem Kolega pilnował czy wszystko OK, zaś ja polewałem od góry :)
Zamiast lejka można posłużyć się również plastikową butelką po napoju w której trzeba odciać dno i wywiercić w korku otwór o takiej średnicy, aby wężyk wchodził na lekki wcisk.
Na koniec nadminię, że warto jest przechylić nieco auto na jedną stronę, aby olej nie zaczął wyciekać pod koniec napełniania skrzyni :/