Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy. Szukam Julki, zatem prośba o rozkodowanie 2 numerów VIN :
ZAR 94000007399589
ZAR 94000007386515
wdzięczny będę szybką pomoc
pozdrawiam wszystkich alfaholików, może też stanę się nałogowcem niedługo
Printable View
Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowy. Szukam Julki, zatem prośba o rozkodowanie 2 numerów VIN :
ZAR 94000007399589
ZAR 94000007386515
wdzięczny będę szybką pomoc
pozdrawiam wszystkich alfaholików, może też stanę się nałogowcem niedługo
coś ePer nie zna tych kodów :)
http://eper.fiatklubpolska.pl//navi?...UM&KEY=STARTUP
ale czy tylko ePer to jedyny i nieomylny VIN dekoder ? czy są inne dekodery - może ktoś ma dostęp do czysto alfowskiego systemu serwisowego lub dilerskiego i może mi to sprawdzić ?
wstępnie masz tu
http://vin-decoder.pl/ZAR94000007386515
ja kupując swoje auto zainwestowałem 29 pln i sprawdziłem wyposażenie jakimś dekoderem na stronie wraz z wpisami
https://www.autodna.pl/vin/ZAR94000007386515
jeśli ktoś pracuje lub ma dostęp do serwisu może znajdzie więcej
to taki sam standardowy eper
Link od Pitero działa - dzięki wielkie , ale czy jest jakiś system aby sprawdzić historię ew. napraw ?
ok, pewnie nowsza baza,ale to zwykly eper.
no jest nawet giulia i to nawet pozniej wprowadzona 2.0 benzyna. tyle ze tak jak inne epery nowy uzytkownik wywala biezacego, ciezko grzebac w tym podczas dnia, bo zaraz ktos wywala.
no ale zawsze to jakas alternatywa tym bardziej ze ma biezaca baze
Jak nie prowadzi? Oczywiście nie publicznie dostępną, ale prowadzi.
jasne że prowadzi :D wiec skończmy z tym mitem że nie jest dostępna - owszem - Jest!!!!
Aso u mnie twierdzi uparcie, że nie ma takiej bazy, ale im wybaczam, bo się przynajmniej starają. Może po prostu nie wiedzą, bo poprzedni kierownik skończył podobno w serwisie traktorów.
może chodziło o traktory Lambo?:D
to że poszczególne ASO zbierają indywidaulnie dane nie znaczy że mają powiązaną sieć ;p
jak kupowałem swoje Alfy kolega z ASO wydzwaniał za historia moich aut bo nie istnieje coś takiego jak ich wewnętrzna powiązana baza danych ;p dlatego mówię że historie a Alfie sprawdzisz tylko grzecznościowo i nie zawsze będzie się dało
Szanowni,
po rozkodowaniu ciekawostki - co to jest :
CZĘŚCIOWA KONSERWACJA (928)
KIT CHROM (4MQ)
SPECYFICZNY ZESTAW WSKAŹNIKÓW (4GF)
TABLICA REJESTR.SPECYFICZNA (389)
ktoś ma jakieś pomysły ?
389 -> pewnie nakładka pod tablice w naszym rozmairze - na zderzaku jest wytloczka w rozmiarze wloskim, a na to jest jeszcze jedna nakładka żeby nasze blachy pasowały
4GF - jeśli rozkminiasz wersje QV to ona miały wyżej wyskalowany licznik, większa moc więc większe Vmax - logiczne
4MQ - chromy wokół szyb i na klamkach, w bieda wersjach i po lifcie w niektórych np SPrintach nie było chromów tylko gumowe uszczelki i ciemne klamki wraz z lustermaki
928 - ?
dzięki za rozkminkę
to co oglądam to wersja Distinctive a pakietem business , a ponieważ to 120 KM to nie wydaje mi się żeby był wyżej wyskalowany licznik ale jak będę miał fotki bufetu to zobaczę
zagadkowe jest to 928 hmm...... częściowa konserwacja - może ktoś się spotkał
już wiem co to jest 4GF - Wyświetlacz w układzie Matrix, podświetlany na biało, ale co to jest w układzie MATRIX ?
pogooglować za folderami/cennikami w pdf najlepiej z okresu produkcji auta (bo po liftach itp może nie być dostępna albo zmieniony numer) i z rynku na jakim był sprzedawany(może nie być opcja dostępna na wszystkich), i szukać po 3 literowo/cyfrowych kodach.
sam z ciekawości wlazłem na aktualny cennik, i np 4GF to sportowe wykończenie zegarów, 4MQ obramowania szyb bocznych w kolorze aluminium, pozostałych nie ma w nim, może w starszych lub bardziej szczegółowych cennikach występują?
- - - Updated - - -
matrix- wyświetlacz matrycowy, czyli graficzny - standard w 99% giuliet i chyba zawsze jest białe podświetlanie zegarów, choć sa (a przynajmniej w 2010r były bo taki przypadek znam) tez z prostszym wyświetlaczem niegraficznym- rzuć okiem do instrukcji (do sciągnięcia w aftersales - googluj), tam będzie o tym
W mojej jeszcze lepsze kwiatki:
WKŁADKI SPECYFICZNE 1Ni chu... nie mam pojęcia co to jest, ale dobrze że nie napisali wkładki higieniczne :)
Yes (4MN)
DO tego z 10 innych 'specyficznych' elementów jak klamki czy reflektory.
To jest bardzo opisowe:
WYPOSAŻENIE WEWN.SPECYFICZNE 1
Yes (5KW)
ale cennik już precyzuję że 5KW to CIEMNE WYKOŃCZENIE GÓRNYCH CZĘŚCI WNĘTRZA POJAZDU
mam ! - 928 to ePEr w wersji językowej angielskiej podał partial shrink wrapping - prawdopodobnie auto zjechało na plac częściowo zakonserwowane folią zabezpieczającą -
Prezes - nie pisz tak kategorycznie bo po prostu tak nie jest- przykład Romka - z ciekawości wykonałem jeden telefon do mojego ASO i miałem całą historię samochodu - łącznie z datą zakupu nr rej, przedłużeniem gwary samochodami zastępczymi etc. Auto było naprawiane w rożnych ASO. Po prostu pracownikom ASO alo się nie chce albo nie wiedzą jak.
- - - Updated - - -
4MQ - chodzi o chromy wokół szyb- nawet najtańsza julka miała lusterka w kolorze budy i chromowane klamki zewnętrzne
4GF- chodzi o licznik z wyświetlaczem Matrix - liczniki w zakresie skali różnią się tylko obrotkiem - diesel bena
Mój bubel był "naprawiany" w trzech ASO i sam byłem świadkiem jak w ciągu minuty dało się uzyskać całą historię ze wszystkich trzech. Nie wnikam co to za baza, chociaż jak zadzwoniłem potem do jednego ASO z pytaniem co znaczy jakiś tam wpis, to się kierownik zdziwił skąd to mam, ale przyznał, że są tam wpisane kody operacji, który im służą im do rozliczeń z FCA za naprawy gwarancyjne i samochody zastępcze.
A, i jak jedno ASO musiało zrobić coś na własny koszt, bo im nie chcieli zwrócić kasy, to tej operacji nie ma na tej liście.