Jak w nagłówku, po włączeniu DYNAMIC ściąga auto w prawo, wcześniej tego nie było. Kierownica od razu lekko się odkrzywia. Gdzie szukać przyczyny?? na NORMALU jest ok. opony nnowe felgi proste nie ma bicia.
Printable View
Jak w nagłówku, po włączeniu DYNAMIC ściąga auto w prawo, wcześniej tego nie było. Kierownica od razu lekko się odkrzywia. Gdzie szukać przyczyny?? na NORMALU jest ok. opony nnowe felgi proste nie ma bicia.
niby nie piszczą ale faktycznie kiedyś w lagunie I zablokował mi się zacisk i ściągało
czy to po założeniu nowych opon ? miałem to samo , założyli mi nowe opony Bridgestone bieżnik kierunkowy symetryczny tzw. choinka i tak samo ściągało na prawo. Było sprawdzone w aucie wszystko . Okazało się że po założeniu innych opon bieżnik asymetryczny problem zniknął .
skoro na normalu jest ok a na trybie dynamik nie ...to szukałbym różnic w utwardzeniu wspomagania w tych dwóch trybach.Bo klocki , opony itd. pozostają te same :).Nie znam budowy maglownicy z wspomaganiem elektrycznym .. ale ,, po mojemu " tam tkwi problem.
Po włączeniu trybu "D" klocki zbliżają się do tarcz w celu zapewnienia szybszej reakcji układu hamulcowego....przynajmniej tak jest w instrukcji obsługi.
Jeśli rzeczywiście tak jest to chyba masz odpowiedź ;)
W sumie łatwo to sprawdzić - w trybie normal delikatnie naciśnij hamulec i zobacz czy samochód ściąga tak samo jak w trybie dynamic
Bakol nie miałem pojęcia o zmianach ustawienia klocków, faktycznie to chyba będzie wlasciwy trop....
a czy grzeje Ci się prawa tarcza ..? Można również w ustawieniach DNA spróbować wyłączać poszczególne tryby / np. na dynamik odhaczyć utwardzenie wspomagania , siły hamowania .. nie wiem co tam jeszcze można regulować / i porównać z trybem normal
Nie sprawdzałem tarcz jeszcze w sumie to sie nie bawiłem ustawieniami różnych trybow. Pokombinuje
może coś pomoże
http://www.forum.alfaholicy.org/mito...ga_prawo_.html
tą geometrie zostawiam na koniec, zacznę od hamulców bo wczoraj jak dostała ode mnie trochę po gazie i kilka razy awaryjne hamowanie to jakby jej przeszło, tym bardziej że wcześniej nie było tego problemu. choć mam wrażenie że kierownica nie stoi idealnie prosto. Napisze co zrobiłem i czy pomogło.
W mito takiej opcji nie ma z menu, może przez diagnostyke?
Nie piszcie bzdur , nie ma żadnej możliwości zmiany jakichkolwiek ustawień w konfiguracji dna
Witam wszystkich.
Od niedawna jestem szczęsliwym posiadaczem Giulietty (rocznik 2012 , benzyna, 170KM) i chciałbym odswieżyć ten wątek. Mam identyczny problem - przy szybkim ruszeniu w trybie dynamic auto gwałtownie ciągnie w prawo. Jest potwornie niestabilne. W innych trybach wszystko jest w porzadku. Samochód nie był bity - ma fabryczny lakier. Sprawdzone w stacji diagnostycznej - zadnych luzów w zawieszeniu. Koła sprawdzone - nie podjada bieżnika na zadnej oponie. Gdzie szukać przyczyny??
Przychodzi mi na myśl funkcja pre-fill która działa tylko w dynamic. Może zacisk się blokuje?
Dzieki za tip. Sprawdze to
Ja za winnego obstawiał bym działanie szpery Q2 na niesprawnym(zapieczonym)którymś zacisku.
A ja bym obstawiał na wadliwa prace systemu Q2 .
Przyhamowuje jedno kolo dlatego ściąga w jedna stronę.
Pre-fill ma inne zadanie.
Podepne się pod temat ponieważ jestem na etapie poszukiwań mito. Czytam o różnych usterkach na co zwracać uwagę itp. Autor tego wątku ostatecznie nie napisał gdzie tkwił problem. Znam przypadek w którym alfaholiczka zwróciła się do mnie w sprawie zaufanego warsztatu w Poznaniu.Ponieważ nikt nie potrafił jej pomóc z problem samo skręcającej alfy mito. Alfa ciągnęło na prawo. Dziewczynie kilka razy sprawdzali geometrie, wyważenie kół, zawieszenie układ hamulcowy lecz bez rezultatu. Ostatecznie wylądowała u mojego znajomego mechanika, który naprawił usterke. Nie chce źle napisać ale problem tkwił w czujniku koła kierownicy czy jakoś tak. Po wymianie alfa w każdym trybie dna jechała prosto. Pozdrawiam. Mam nadzieje że to komuś pomoże w przyszłości.
Ja dwa miesiące temu zakupiłem Mito i niestety też ściąga na prawo. Auto używane więc przeglądaliśmy czy coś nie jest skrzywione + przekładanie kół, zmiana opon na nowe przy okazji nadchodzącej zimy, geometria etc. - nic nie pomogło. Były już 3 tematy założone w tej sprawie i nic niestety nie pomaga ale widzę, że to nie jest tylko mój problem. Trochę szkoda, kupiłem Mito siostrze, bo miałem dobre wspomnienia z jazdy 147mką.
ja zrobiłem kalibracje położenia kierwonicy czy jakoś tak i jest po problemie już od dawna
Też kupiłem niedawno mito. Czasami po włączeniu zapłonu wywala brak ASR , wspomagania, hill holder, itp. Zapala się abs to kółeczko z trójkątem. Aute jedzie normalnie prosto tylko DNA nie działa. Po sprawdzeniu ma zapisany tylko jeden kod błędu C0051 czujnik kąta skrętu. Jak myślicie czujnik do wymiany? Czy wystarczy styki wyczyścić?Z tego co patrzyłem trzeba całą kolumnę rozebrać aby to dziadostwo wymienić. Kalibracji jeszcze nie robiłem. Napiszcie jak ją prawidłowo wykonać krok po kroku.Pozdrawiam
To ja tylko dodam od siebie, żebyś zauważył przy jakim położeniu kierownicy (w trakcie przekręcania kluczyka) wywala te błędy. Najpewniej jest tak, że tylko pewien zakres kątów jest uszkodzony. Może być tak, że odpalanie przy prostej kierownicy nigdy nie powoduje błędów (jak u mnie) ale to pewnie zależy które punkty na okręgu dają błąd sygnału. Jak ja to wyczaiłem u siebie to zapomniałem w ogóle o chęci naprawy tego czujnika.
Jest tak jak piszesz.
Dodatkowo dodam że ten błąd ma większą szansę się pojawić w zimowym okresie niż letnim.
Dzięki za odpowiedzi. Też zauważyłem, że częściej wywala jak się zrobiło chłodniej. Z ciekawości zobaczę w jakiej pozycji koła kierownicy wywala ten błąd. Bynajmniej będzie wymiana. A orientujecie się ile taki czujnik wytrzymuje 30tys km 50 może 100? Dodam, że auto używane w mieście gdzie sie dużo manewruje. Ale chyba w przypadku małej mito to.chyba oczywiste, że do miasta :)
Przez dwa dni testowałem sposób ustawienia kierownicy podczas włączania zapłonu aby nie wywalało komunikatów od czujnika skrętu. Efekt taki, że rzeczywiście łapie ten błąd w określonych pozycjach koła kierownicy. Najczęsćiej zapala gdy kiera ustawiona jest na wprost. Rzadziej gdy jest przekręcona o kilka stopni w prawo lub lewo. Da się z tym tymczasowo jezdzić i zdaje egzamin. Gdy wyskakują komunikaty poprostu wył. zapłon i przekręcam kiere w inna pozycję. Po ponownym włączeniu zapłonu nie ma błednych komunikatów.