Tuleje stabilizatora na przód Meyle do 147 to dobry wybór?
Jaki termostat? Vernet czy Behr? W obu przypadkach Alfa 147 FL 1.6 105km
Printable View
Tuleje stabilizatora na przód Meyle do 147 to dobry wybór?
Jaki termostat? Vernet czy Behr? W obu przypadkach Alfa 147 FL 1.6 105km
Kup poliuretany, na dłużej będziesz miał spokój
Wysłane z mojego SM-G357FZ przy użyciu Tapatalka
Tuleje to Impergom. Robili ma pierwszy montaż. Maja nawet znaczek Fiata.
Mam też Verneta od zeszłej zimy, do tej pory wszystko śmiga idealnie.
Zgadza się otwiera się przy 88st zamiast 90, ale to pikuś.
Jak już złapie temperaturę to trzyma jak zaczarowany.
Tez polecam Verneta.Od trzech lat dziala jak trzeba.
Jak wszyscy tajk chwalą to Ja też :) Vernet 1,5 roku po wymianie działa bez zarzutów
Poliuretany trzeba przesmarować, pisz do Nazara.
Co do termostatu, ja mam Verneta, jest ok. To w końcu nowe, więc działać musi ;P Przepłucz sobie układ chłodzenia i zalej dobrym płynem, to naprawdę poprawi szybkość nagrzewania auta.
Jemu nie skrzypią, ale też nie ma ich długo. Myślę, że kupno nowych lepszej firmy w pełni by wystarczyło. Ja robię 10k rocznie :D
Co do układu chłodzenia, od wakacji mam nową chłodnicę a co za tym idzie nowy płyn. Wcześniej była nieszczelność i płyn był nowy co 3 miesiące:D
- - - Updated - - -
Powiedzcie mi jeszcze jedno - jakie są objawy padniętego czujnika temperatury? Lub co jeszcze innego może odpowiadać za wskazówkę temperatury? 90 czasem osiąga, ale zawsze jakoś dziwnie spada, wzrasta. W zimie gorzej. Teraz jechałem trasę 60km to nie wzrosło powyżej 80. Chyba nie ma innej możliwości niż termostat?
Termostat, miałem identyczne objawy. Jego wymiana pomogła.
Może jakoś dziwnie się skubany zacina czasami i dlatego taka loteria.
Raczej nie ma co szukać innego winowajcy i wymieniać termostat, tym bardziej teraz w takich warunkach.
Mój przed zmianą też działał w magiczny sposób, czasami kilka dni trzymał 85-90, potem kilka dni dobijał do 90 i wracał do 70-80 stopni itp.
Co do termostatu - wyczytałem teraz, że Behr ma czujnik temperatury a Vernet nie. Prawda? W autosklepie24 ich cena różni się o przeszło 100zł więc może coś w tym jest
Miałem w reku kilka oryginalnych wahaczy górnych i na żadnej gumie od tulei nie było znaczka TRW, Moog czy nawet Fiata. Może miałem pecha ;) Jednak po porównaniu gum różnych firm Moogi najbardziej odpowiadają tym, które były montowane w fabryce. Ciasne, bez wypływek, sztywne, dobrze widoczne XXX na gumie. Reszta nie miała którejś z tych rzeczy. TRW nie macałem niestety (a są?).
Dla potomnych - termostat Behra nie posiada czujnika temperatury. Dla świętego spokoju wymienię termostat na Behra z czujnikiem, tuleje stabilizatora Impergom. Myślę, że będzie ok.
Tylko zmierz grubość stabilizatora - jak najbliżej gumy. Mają różne średnice.
Właśnie nie. Rzuć się pod auto z suwmiarką przy skręconych na maxa kołach i będziesz wiedział. Grubość stabilizatora jest czasem inna niż wskazuje rocznik, silnik.
Mam jeszcze o pytanie o wymianę tych tulei stabilizatora. Ma to jakieś powiązanie przy demontażu z wymianą sprężyn? Teraz będę robił termostat i chciałem od razu te tuleje. Ale na wiosnę obniżam auto, więc jeżeli byłaby to podobna robota (demontaż) to lepiej i taniej pewnie byłoby za jednym razem. Czy to zupełnie coś innego i inna "robocizna" ?
Na wiosnę przy okazji sprezyn wymien gumy. Bedzie jedna robota :)
Termostat kupiony, tylko jest taki okres że ciężko z mechanikami. Mogę z tym jeździć jeszcze tydzień-dwa? Na długiej trasie mam 80 stopni cały czas, momentami dobija do 90 albo spada do 70. Nie katując auta mogę normalnie jeździć? Biorąc pod uwagę, że są mrozy
Nie patrz w kwestiach 'moge/nie moge'. Robisz to na wlasna odpowiedzialnosc i ze wszystkimi tego konsekwencjami.
Jezdzilem tak rok. Dogrzewal/nie dogrzewal. Dlugie/krotkie odcinki. Katowany/nie katowany.
Ostatnio wymienilem termostat. Czy ten okres wplyna na zuzycie innych elementow? Nie wiem. Bez specjalistycznych przyrzadow i pomiarow 'przed i po' tego nie sprawdze, wiec przyjmuje, ze nic sie nie stalo.
Oleju 'nie bierze', plynu tez nie bierze, wyciekow nie ma.
Wszystko organoleptycznie. Reszta to moje zaniedbanie. Tyle.
Auto się nie rozleci, nie martw się ;) Oczywiście lepiej by było wymienić teraz, ale świat się na termostacie nie kończy.
W googlach coś piszą o zatarciu silnika dlatego wolałem zapytać. Ale póki wskazówka nie przekracza 90 st. to chyba nie jest najgorzej ;p a w tym roku myślę, że uda się to zrobić