Witam
Orientujecie sie może gdzie i za ile mogę dostać progi do alfy gt
Chodzi mi o nowe ewentualnie repraturki dolne.
Z gory dzieki
Printable View
Witam
Orientujecie sie może gdzie i za ile mogę dostać progi do alfy gt
Chodzi mi o nowe ewentualnie repraturki dolne.
Z gory dzieki
Nie ma żadnych reperaturek do GT. Szukasz blacharza co ci to wyrzeźbi, albo szukasz wyciętych progów w dobrym stanie z innej GT. Zobacz sobie na allegro.
A może ktoś ma jakiś patente i zaadaptowal progi od innego modelu alfy, fiata lanci ?
Słabe maja progi te nasze GT... U mnie obydwie strony sie sypia od spodu właśnie, aż strach podnosić auto żeby do środka nie wpadło. Jak będziesz miał jakieś info to daj znać czy są takie reperaturki, bo tez przymierzam sie do wymiany
[MENTION=71260]inferno7[/MENTION], jak podnosisz auto poprawnie to progów nie tykasz, nawet jeśli się sypią to nic nie wpadnie. Chyba że źle podnosisz :-) zainteresuj sie tematem, bo dobrze było by abyś się orientował i pilnował mechaników, a także nie popsuł sobie sam np przy zmianie koła. Generalnie łapy podnośnika podsadzasz sporo głębiej, grzybki nie mogą być skręcone aby łapa nie dotknęła progów. Jeśli podnosisz podnośnikiem z zestawu to podstawiasz go tak aby szczelina w podnośniku trafiła w wystające wzmocnienie w podłodze.
Broń boże nigdy nie podstawiaj podnośnika na progu tuż przy trójkątach.
Dobra, tyle z offtopu.
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Daj znać co odpisali :) Też byłbym chętny.
Robiłem u nich próg do poprzedniej GT. Zrobili bez żadnego problemu. Tylko to jest tak, że nie mieli gotowego wzorca.
Chłop wyszedł z miarką, płaskownikami i mierzył oraz doginał sobie wzornik z płaskownika w newralgicznych miejscach.
A potem na miejscu w chyba pół godziny zrobił mi próg.
Do tego zapytał jak głęboko w podwozie go chcę itp..
Blacharz mi go włożył, nic nie narzekał, nawet jak zapytałem to powiedział, że zajebisty.
Po wszystkim absolutnie nic nie odróżniało wymienionego od tego zdrowego z drugiej strony
Również jestem zainteresowany tematem, więc dajcie znać co i jak:)
Otrzymałem odpowiedź:
"Niestety nie mam wzoru do tego modelu."
Jakby ktoś z okolicy odwiedził tego speca, to można zasugerować żeby od razu zrobił sobie wzór, bo raczej zainteresowanie takimi progami do GT byłoby chyba całkiem niezłe.
[EDIT] Otrzymałem jeszcze potwierdzenie od tego speca, że jak ktoś by się u niego pojawił GT, to zrobi wzór - warunek (ale go zdecydowana większość posiadaczy GT spełnia) nie może być na progach żadnych spojlerów, dokładek.
Także jeżeli ktoś z okolicy Gdyni chciałby zająć się swoimi progami, a przy okazji chciałby pomóc innym posiadaczom GT z całej Polski, to zapraszam do http://www.progisamochodowe.com/kontakt.html
To dziwne pafka, że tak Ci odpisał, bo ja w ubiegłym roku robiłem progi w swojej bo się posypały strasznie i właśnie zamawiałem u tego człowieka z http://www.progisamochodowe.com.
Darek (GhostRider z forum) wyciał próg z mojej i przesłał do Gdyni celem dorobienia progów - także ja mam wspawane nowe. Napiszcie do Darka, może coś więcej Wam powie.
No właśnie - wysłał na wzór stare, ale ten spec z Gdyni nie zrobił sobie szablonu, i bez auta lub bez progów nie dorobi.
Szkoda, że nie zrobił wzoru. Ciekaw jestem czy przy grupowym zamówieniu nie zeszli by jeszcze z ceny (chociaż i tak jest niska).
Było by super gdyby sie udało z tymi progami
pytam z ciekawości bo nie potrzebuję progów - czy taki dorabiany próg ma wytłoczony trójkącik wskazujący miejsce
do podnoszenia GT?
Napisałem w sprawie zamówienia grupowego, poniżej odpowiedź:
"Niestety nie mam wzoru do tego modelu, musiałbym mieć wycinek na wzór. "
Czyli pozostaje czekać na kogoś kto podjedzie...
jak macie to zamawiac grupowo to pogadajcie o "trójkąciku" - dla mnie taki dorobiony próg bez wytłoczenia tam gdzie powinno być to lipa całkowita
Niestety, wytłoczeń nie wykonuje.
Jeżeli nikt nie chce podjechać, to jeżeli ktoś nie boi się kosztów - można kupić próg z rozbitka i go wysłać, obstawiam, że potrzebny im tylko jeden, z jednej strony.
Trójkącik można jako-tako wykonać domowym sposobem, wykonać matrycę oraz stempel - kształt trójkącika i odpowiednio przymocować do imadła tak aby były osiowo. Wtedy w imadle to skręcać z wyczuciem, bo w końcu musi wejść tylko delikatnie. Jeżeli siła będzie za mała - to przedłużka i powinno pójść spokojnie :P Najgorsze to chyba wykonanie matrycy, bo trzeba wyfrezować.
Off topując - GT ma problemy z rudą? Tylko na progach? Duże te problemy? :P
Serio te progi tak gnija?w kazdym roczniku czy coś poprawili później?jestem teraz na etapie szukania gt i już wiem że muszę najpierw opadać te progi :)...bardziej od wewnętrznej je podjada czy już z zewnątrz można dojrzeć? Ogolnie jest jakiś temat na co zwracać uwagę przy kupnie gt ?nie chce tu robić bałaganu :)
Pozdro!!!
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Progi w gt sa zazwyczaj zniszczone przez błędne podnoszenie samochodu - albo przez błędne podstawienie podnosnika z zestawu w miejsce trojkacikow, albo przez bledne podstawienie podnosnika w zakładzie (np za mało odkręcony grzybek)
Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka
Aha. Czyli tu nie chodzi o korozję...to mam coś podobnego w 166. Tam też trzeba uważać jak sie podnosi auto...
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
Odgrzewam kotleta
Wiosna idzie i czas na wymiane sie zbliża.
Był ktoś z progami u tego magika?
Ja też wciąż chętny - po zimie nawet jeszcze bardziej, hehe.
A może jest jakiś alfaholik z okolicy Gdyni który chciałby pomóc właścicielom GT z całej Polski, i podjechałby zostawić wzór tych naszych wspaniałych progów?
Ja jestem z Gdańska tylko moje progi z przodu są trochę pogięte przez mechaników (i narazie zabezpieczone- tylko nie wiem co jest pod spodem), więc nie wiem czy wzór się nada. Jeśli tak to mógłbym Wam w przyszłym tygodniu pomóc.
Ja samochód mam od pół roku. Przy kupnie wyglądało na to, że są dobrze zakonserwowane i że pod konserwacją jest blacha a nie kit. Ale zobaczę jak wygląda po zimie.
Teraz mnie nie ma w Gdańsku, więc nie dam rady podjechać- ale w przyszłym tygodniu mógłbym podjechać i dać swoje auto na wzór- tylko musicie jakoś poinformować o tym fakcie osobę zajmującą się tym.
Mógłbym jutro z rana podjechać do tego fachowca? :) Ktoś wie?
- - - Updated - - -
No i sprawdziłem jak wyglada po zimie. Pod konserwacją jest blacha, konserwacja odpadła miejscami i blacha zaczyna rdzewieć(bez dziur- sam rudy nalot). Polecicie mi jakiś środek, którym mógłbym tymczasowo zakonserwować?
Dzwoń :)
Kom: 602 245 448
Tel: (58) 623 88 51
progisamochodowe.com/kontakt.html
jak ktoś szuka progów bądź reperaturek, to Polcar.pl i tam są sklepy, które współpracują.