tak jak w temacie mam pytanie jakie macie hamulce przy swoich AR 145 z tyłu a i jak możecie to proszę napisać jak silnik
Bo ja mam 1.6 Boxer i Tarczówki z tyłu a niektóre mają bębny pozdrawiam i dziękuje
Printable View
tak jak w temacie mam pytanie jakie macie hamulce przy swoich AR 145 z tyłu a i jak możecie to proszę napisać jak silnik
Bo ja mam 1.6 Boxer i Tarczówki z tyłu a niektóre mają bębny pozdrawiam i dziękuje
juz to przerabialismy na forum... pewnie masz abs i dlatego masz bebny
Tuti ale on pisze, ze ma tarczowki z tylu a nie bebny i pyta dlaczego niektore maja tarcze a niektore bebny.
Tarcze sa jak masz ABS a bebny jak nie masz
a tak tak... pomylilo mi sie :)
abs - tarcze
nie ma absu - bebny :)
oki dzięki bardzo to mi wszystko wyjaśnia
Ja mam bębny ale nie wiem czy mam ABS :| prawdopodobnie nie mam ale tez nie sprawdzałem, a poprzedni właściciel sie tym nie chwalił :|
Ja mam 4 piękne tarcze + abs :)
QBA to jak hamujesz to nie wiesz czy masz abs to weź zahamuj mocno wciskając pedał do dna i się dowiesz czy masz czy nie
Przód - 2 tarcze wentylowane.
Tył - 2 tarcze pełne.
ABS.
<----silnik
przód tarcze
tył tarcze
brak ABS-u
Przod tarcze
Tyl bebny
ciechu, Ty pewnie masz tarcze bo to mocniejszy silnik...
jak nie ma absu to kontrolki pod zegarami chyba tez nie bedzie? :)
Szczerze to nie wiem czemu w jednych Alfach był ABS a w innych go nie było. To chyba zależy od opcji wyposażenia. Co do kontrolki to nigdy takowa mi się nie zapaliła, na zwrotnicach nie mam ząbków, więc ABS-u nie mam raczej od nowości.
nie przypominam sobie, zebym widzial ogloszenie 2.0 w ktorej nie bylo absu...
1.8 ogloszen to prawie w ogole nie widywalem :)
skad pochodzi Twoja alfa? moze to od rynku zalezy... moja z dojczlandii...
We wszystkich 1.8 i 2.0 są tarcze z tyłu.
W 1.4 i 1.6 uzależnione od posiadania ABS-u
Mowa oczywiście o TS. Jak w boxerkach to nie wiem..
ja mam 1.6 Boxer i mam 4 tarcze + ABS więc nie wiem, a mnie to lekko zaciekawiło więc z dlatego dałem ten temat
Zgadza sie, w 1.8/2.0 tarcze to standard, a ABS to tylko opcja jesli dobrze rozumiem...
tutaj wiecej: http://www.alfa145.co.uk/specs.html ;)Cytat:
Servobrake. Electric control with pad wear indicator.
Environment-friendly linings. For cars fitted with ABS system
(optional for versions/markets where applicable) and electronic brake distributor (EBD)
Moja prosto z Włoch. Jestem drugim właścicielem od nowości po kobiecie... :lol:
W życiu nie miałem takiego szczęścia jak przy kupnie mojej Alfy. :mrgreen:
To swoją drogą troche dziwne. 1.8TS, dość bogato wyposażona i bez ABS-u.
Tuti - gdzies widzialem podobna specyfikacje z tym ze 1,6 tez byly z tarczami.
Moja tez ma tarcze z tylu.
Wychodziły fabrycznie tarcze wentylowane w 145 :?:Cytat:
Napisał medork
Cytat:
Napisał Tuti
W alfach chyba nie stosowano takich rozwiązań, że jak z tyłu były bębny to samochód posiadał abs.
W innych samochodach spotkałem się z takim rozwiązaniem, z tyłu bębny i abs.
Ja mam tarcze z przodu i z tyłu i mam abs
A korzystając z okazji, może to głupie, ale zadam pytanie :)
Gdzie są czujniki od absu?? ostatnio wymieniałem wszystkie tarcze, przód i tył oraz klocki,
żadnego czujnika, kabelka, czegokolwiek ani z przodu ani z tyłu, skąd to cholerstwo wie kiedy koła się blokują :) i czy abs w alfach jest niezależny na wszystkie cztery koła??:) czy tylnia oś jest podpięta pod jeden czujnik jak to miało miejsce w tfu tfu golfach 2i3 ??
sorry za głupi temat :)
JaGGeR
jak to nie ma?? to moze po prostu nie masz absu, z przodu czujnik jest zamocowany na zwrotnicy gdzie liczy żeby ktore są na przegubie od niego odchodzi kabel, przymocowany do macpersona i dalej leci do gory pod maske..
z tyłu czujnik zobaczysz wkladajac glowe za tarcze tam aldnie wchodzi sobie czujnik w piaste :mrgreen: