10 załącznik(i)
Alfa Romeo 75 3.5 V6 SAVALI
Myślę że będzie to jedyna alfa z silnikiem 3.5V6 w Polsce, dlatego pozwoliłem sobie na nowy temat w tym dziale.
Silnik udało mi się zakupić jakiś czas temu w Holandii. Nie było łatwo bo szukałem go już od dłuższego czasu. Pojemność silnika zmieniona z 3.0 na 3.5 przez Holenderską firmę Savali, specjalizującą się w tuningu aut maki Alfa Romeo.
Załącznik 218057Załącznik 218058
Ze względu na święta jest parę dni wolnego, w tym czasie będę chciał trochę odświeżyć silnik i przygotować go do założenia do alfy 75.
Głowice zdemontowane czekają na obróbkę wtorek, środa do odbioru.
Załącznik 218059Załącznik 218060
Uszczelki pod głowice już dorobione. Nie wyglądają zbyt profesjonalnie, ale nie ma już czasu na szukanie innej firmy która dorobiła by je ponownie. Może ktoś wie gdzie można to zrobić lepiej. Chętnie dorobię jeszcze jeden komplet na zapas.
Załącznik 218061
Zestaw usczelek pod dekle zaworów, pasek rozrządu, uszczelki pod kolektor wydechowy. wszystko czeka na głowice.
Załącznik 218062
Wydech
Załącznik 218063
Teraz tylko zostało brać sie po swiętach do pracy. Kupuje i planuje sie fajnie gorzej z pracą przy tym wszystkim, ale mysle że sie uda.
Znalazła się też chętna 75 do przyjęci takiego fajnego serca. Alfa też przyjechała z Holandii gdzieś w 2014r. Przeszła mały remont blacharski i potem nowy lakier. Ale to oddzielna historia. Kilka osób z forum już zna ten samochód. Teraz stoi sobie pod wiatką u ojca i czeka na silnik 3.5.
Załącznik 218066Załącznik 218067Załącznik 218068
Będę starał się na bieżąco wrzucać zdjęcia z przeprowadzanych prac związanych z silnikiem.