i dobrzy fachowcy od Alf...proszę o info sprawdzonych warsztatów w których wiedzą co w Alfach gra/lub nie :) Katowice, Siemianowice, Czeladź, Sosnowiec, Chorzów. dzieki z góry za pomoc
pozdrawiam
Printable View
i dobrzy fachowcy od Alf...proszę o info sprawdzonych warsztatów w których wiedzą co w Alfach gra/lub nie :) Katowice, Siemianowice, Czeladź, Sosnowiec, Chorzów. dzieki z góry za pomoc
pozdrawiam
a od kiedy te miasta leżą na DŚ ? :P
I konkretnie jakich fachowcow Ci potrzeba?
Widocznie ktos tu nie zna mapy polski.!!!!
he he.
a Dąbrowa Górnicza pasuje ??
jejku pomyliłam sie ale juz mnie przekierowali:p
moze byc Dąbrowa G.
ja wymieniałem rozrząd u siebie w v-ce w katowicach na ulicy Chromika 5a (501 721 801, 501 721 781). kiedyś ktoś ich tu polecał i pojechałem tam w sumie w ciemno, ale jak wjechałem na plac to już wiedziałem, że jestem wśród "swoich", bo stały prawie same alfy. rozrząd wymienili bez problemu, a nie jest to prosta sprawa w v6. teraz planuje tam jechać na wymianę sprzęgła.
jeszcze jeden warsztat o którym słyszałem to italauto na roździeńskiego 188 (516 023 530, 508 313 999, 603 326 405). rozmawiałem z nimi i widać, że też mają pojęcie o alfach, ale nic u nich nie robiłem.
Alfa Tur Bytom POLECAM w 100% serwisuje tam od 4 lat ,za to wystrzegaj sie Ganinexu:/ raz mnie wystawili i więcej tam nie wróciłem
Pzdr
mogę polecic serwis ITALAUTO na rozdzieńskiego, nie spotkałem się jeszcze ze złą opinią o nim,
ja tam robiłem parę podstawowych rzeczy po kupnie auta:
wymiana rozrządu z wariatorem i pompą wody,
wymiana olejów silnik, skrzynia, filtry
poza tym obejrzeli całe auto i powiedzieli co jeszcze do zrobienia jest
AUTOPORT na Chromika też godny polecenia
dziękuję wam bardzo za info :)
Ja podobnie jak poprzednicy polecam zdecydowanie ItalAuto:)
już gdzieś to wcześniej pisałam ale polecam serwis Fiat Auto Hit w Mysłowicach na ul.Mickiewicza :) chłopcy naprawdę znają się na rzeczy i co najważniejsze nie zedrą z człowieka ostatniego grosza :) jak się da coś zrobić bez wymiany na nowe to robią :) seriwsuję tam 3 samochody ---> swoją 147-kę, 146-kę i Seicento
Koledzy, a jak z cenami w powyższych warsztatach?
Ja mam do wymiany prawe wachacze etc. i szukam fachowca, który dobrze i tanio się tym zajmie.
Ja właśnie dzisiaj oddałem auto do italauto w katowicach - dlaczego ?
szukając po forach i pytając znajomych to wybor padł właśnie na ten warsztat, dobre opinie i fachowość mechanków, raczej polecali bo nikt się nie zawiodł.
Jak będzie gdy odbiorę auto napewno dam znać
a co się Twojej belli przytrafiło ?
Ano musiałem wymienić gumy stabilizatora przod , olej no i zbierzność a w warunkach garażowych bez kanału albo podnośnika nie dałbym rady. Zaraz jade alfe odebrać, zrobimy małe testy i zobaczymy.
No i jest już ze mną moja alfa, troche pojeżdziłem posprawdzałem czy wszystko w porządku , w autku cisza. Panowie z italauto się postarali, bylo szybko i cena przystępna, także polecam.
A możesz bliżej określi "przystępną cenę"? :)
oczywiście, miałem do wymiany to co pisałem wcześniej, zapłaciłem 360 zł za wszystko myślę że cena jest dobra, bo jak wcześniej pojechałem śię rozeznac do mechanika (w tychach) za samą wymiane gum stabilizatora zaśpiewał mi 400 zł, u kolejnego cena bardzo zbliżona (choc z miny jaką zobaczyłem to chyba nie miał pojęcia jak to zrobić).
Myślę że wybor był jednoznaczny - italauto - z nazwy juz wiadomo czym się zajmują.
Na miejscu już miejwięcej się umowiłem na wymianę rozrządu (250zł) w tym temacie jeszcze nie wiem czyto dużo czy nie ?
Po Waszych opiniach dzisiaj udałem się do Italauto. Koszt wymiany wachaczy górnego i dolnego 600-700 zł (części + robocizna).
Co do rozrządu, ja wymieniałem za 100, ale to po znajomości :)
Jeżeli chodzi o wymianę jednej strony? to chyba zależy z jakiej firmy te wachacze będą, cena sugeruje że mogą być w miarę dobre (coś w okolicach TRW albo FAST) + robocizna, no ale to by czeba się upewniić
Tak, mowa była o TRW, co ważne szef warsztatu powiedział, że przy okazji przejrzą gumy stabilizatorów (co często majstrzy z racji trudności omijają) i w razie potrzeby wymienią.
Dla mnie ważne, bo ok 3 tyg. wymieniałem u "znajomych" mechaników górny wachacz i w tym momencie do wymiany mam 2.... na razie szukam przyczyny, ale póki co postanowiłem w przyszłości belle odstawiać do osób, które je kiedykolwiek naprawiali...
Jak są minimalne luzy to lepiej te gumy wymień , za jednym zamachem i problem mniej, wiiadomo coś tam się dopłaci za robocizne (za wymiane samych gum płaciłem 200 zł) u mnie właśnie to wymienili i w środku mam tak cichutko :) .
Piszesz że masz dwa do wymiany i w tym jeszcze raz ten wymieniony?
Dokładnie tak. Więc albo mechanicy coś spartaczyli albo nowy wachacz był uszkodzony i pociągnął za sobą drugi w trakcie eksploatacji. Przynajmniej tak na swojski rozum główkuje..
Wątpie żeby wachacz nowy był uszkodzony czy miał jakąs wade (chyba że ogromnego pecha miałeś i trafiłeś na takowy), raczej to ich błąd podczas montażu, zapewne dokręcali wachacz na podniesionym aucie i puzniej go opuścili i gotowe, a robi się odwrotnie:opuszcza się auto na koła i wtedy dokręca wachacz. Jakby tak zrobili napewno miałbyś spokój z zawieszniem. No chyba że dali swój wachacz może jakiś przejechany i na wykończeniu, no ale nie chcem tu nikogo oskarżać :/ .
Też szukałem dobrego serwisu, po przeszukaniu forum udałem się do Ital Auto, koszt wymiany gum stabilizatora przedniego (AR 147) to 170zł (gumy + robocizna). Czas: ok. 1,5h. Tylko terminy długie... Jadę 23 listopada i już nie powinno nic stukać :-)
Zgadza się :) Szefo robi na prawdę dobre wrażenie, ale terminy... masakra --> 25.11
terminy no niestety odległe - to troche boli nasze alfy jak coś nie gra, ale warto poczekać i puzniej się cieszyć
jesli o mnie chodzi to tylko Italauto, jakis czas temu wymienilem amorki, tarcze , klocki, przeplywomierz, sprezynki przednie i duperele typu nakretki, zarowki, podpiecie pod kompa likwidacja bledow, geometria ble ble ble itd...zaplacilem ok. 1500 zl ale amorki byly moje ( kayaby) reszta od nich czesci, sami ocencie czy dobrze czy nie..dla mnie to fachowcy i naprawde fajni goscie;) POLECAM !!
Cześć wam. Wymieniałem osłonę gumową przegubu w wash master w katowicach przy pukowca 25 obok makro.
1. czas - 1 h
2. koszt - 150 zł (grr)
3. jakość - przyznam, że szybko sprawnie i bez strat
witam panowie w mojej belli padł 'wariat' stad pytanie ile może kosztować wymiana wariatora+rozrząd+olej
ok 1000
Najlepszy jaki znam to ITALAUTO w Katowicach tylko trochę trzeba poczekać na przyjęcie.
ITALAUTO polecam
Ja polecam szczerze TUR Bytom mój tata naprawia tam auto mają tam dobrego fachowca Pana Marka H jak zostawiam tam samochód to porostu mówię prosto z mostu żeby naprawiał go Pan Marek 100%sprawdzony fachman
witam
a ja nie polecem autoportu na chromika...
może mam pecha, ale trafiłem tam własnie z tego forum, robiłem rozrząd - ciekła pompa, robili problemy z reklamacją.... no ale pompa nie była kupiona u nich ;) mieli sprawdzić i wymienić rolki paska wielorowkowego - cały czas się telepały i nie wymienili.. (teraz się własnie wysypało do reszty..) do tego nie zdarzyło się jeszcze, żeby samochód był gotowy na umówiony dzień czy godzinę...
pojechałem następny raz w nadziei, że to tylko jednorazowa akcja - i znowu to samo, potrzebowałem samochodu na weekend pilnie, o czym uprzedziłem szefa przed robotą - "zdążymy napewno" /oddawałem w czwartek../... a on z rozbrajajacą szczerością mi mówi, że ma problemy z pracowanikami, i nie może od nich żądać, żeby kończyli robotę po godzinach, więc musiałem się bujać 200 km pociagiem
ostatnio - hamulce tył się zapiekały - skasowali 80 zł, pół dnia bez samochodu, "przesmarowali linki ręcznego" bo się zapiekały - taaaak.. półroczne oryginalne linki, okazało się oczywiście, że trzeba było wymienić przewody elastyczne hamulca z tyłu.. no ale to by było przecież za trudne...
do tego do dzisiaj mam wątpliwości, czy koło dwumasowe, które im powierzyłem do montażu faktycznie jeździ teraz w moim samochodzie.... 4 dni trzymania auta, kilkaset złotych w plecy, zero śladów demontażu w komorze silnika, i te same objawy co wcześniej - ale.. to tylko moje podejrzenia..
tym razem wybieram się do italauto, może tym razem się nie zawiodę..
ja POLECAM ItalAuto
wymieniałem na próbę tam płyn hamulcowy i jestem zadowolony z obserwacji roboty
za tydzień wymieniam u nich całe przednie zawieszenie
już nie mogę się doczekać aż w mojej Belli będzie cicho na dziurach :-)
pozdrawiam
Ja mam umowioną wizytę w ITALAUTO na następny czwartek.
Za namową kolegów stwierdziłem, że tam się udam z kilkoma pierdółkami.
Zdam relację po całej akcji ;)
Ja Tur nie polecam. Nie wiem, kto tam pracuje etc., ale moja Bella miała tam robiony remont dołu silnika na ponad 4kzł i zapomnieli sprawdzić pompę oleju etc. i po pól roku 'spora' awaria... Nie wspomnę o tym, że robili z silnikiem, a nie sprawdzili nawet czy świece i kable są ok. Więc ogólnie robią tylko to, o co ich prosisz, nic poza tym. A to mechanik powinien wiedzieć, co może zaszkodzić i jak grzebie to zaglądnąć tu i tam nie problem.. Ale jak widać TUR ma z tym problem.
A polecam ITALAUTO bo tam zreanimowali moją 146 skutecznie. Co prawda mięli kilka niedociągnięć (nie poważnych) ale ogólnie wszystko ok. Tylko zapisy do nich jak po pączki przed tłustym czwartkiem..
Pozdrawiam,
GrzesiuŻar