I stało się silnik do remontu. Jak wyciągnę jednostkę to opiszę więcej. Na 100% blok ma dziurę i wał się zatarl na panewkach. Takie to mam dziś ostatki
Wysłane z mojego F3311 przy użyciu Tapatalka
Printable View
I stało się silnik do remontu. Jak wyciągnę jednostkę to opiszę więcej. Na 100% blok ma dziurę i wał się zatarl na panewkach. Takie to mam dziś ostatki
Ahh ten dpf zabija wszystko :)
Wysłane z mojego SM-A500FU
Ciekawe. Wymień silnik na inny i ogień. Nie słyszałem jeszcze żeby JTD 16V strzeliło z korby :)
To się stało przy jakiejś forsownej jeździe? Bardzo rzadki przypadek w JTDm.
Ciekawe jaka była przyczyna. Silnik raczej do wymiany niż remontu.
Auto było po sofcie jakimś?
JDT też tak robią jeśli olej nie jest systematycznie zmieniany. Niestety.
Kup inny silnik i po sprawie. Nie ma co rozpaczać, bo tego juz nie uratuje.
Auto po sofcie prawie 1,5 roku, olej zmieniany co rok, nic się nie tluklo w silniku. Szukam obecnie silika
Raczej stopiony tłok niż panewka.
Jak korba wyszła bokiem to zapewne tłok stopiony. LOL
Program jest od naszego forumowego tunera.
Wtrysk zabił tłok.
Lepiej napisz jak długo jechałeś z pedałem w podłodze. :)
Ehhh, przykra sprawa. Szkoda, że to nie 2,4 w końcu ktoś by napisał jak to dziadostwo się wyciąga. :)
wałki rozrządu ściągnięte na trzecim tłoku złamane 2 dźwigienki na wydechu, ale to jest skutek a nie przyczyna (korba urwana to tłok poleciał kiedy mu pasowało). Co do softa to nie szukam w nim winy sam grzebię w oprogramowaniu i wiem kiedy można przesadzić. Rozbiorę resztę wtedy bedzie można się zastanawiać nad przyczyną.
Co do pedału w podłodze :) ruszyłem z podwórka 1 i 2 i jeb, silnik rozgrzany bo z pracy wróciłem
A jak z klapami? dawno wyleciały? wszystkie wyjąłeś sam?
Klapy usunął ktoś wcześniej. Wyciągnąłem kolektor a klap już nie było
Wtryski miałeś w dobrej kondycji? Pytam pod kątem tego stopionego tłoka (o ile stopiony ;) ).
Przebieg nie wielki ,jak na bardzo solidna jednostke 1.9.
Byc moze wtryski sie skonczyly,choc w takim przebiegu to raczej nie mozliwe.
Mialem wczesniej crome 1.9 150km. Program od oryginalnego przebiegu 71 tys. Dzis z tego co wiem, przekroczyla 200 tys km i nadal jezdzi bezproblemowo,tak wiec albo przebieg nie koniecznie pewny masz,choc to nie do konca musi miec znaczenie,bo układ wtryskowy w 1.9 jest trwaly,albo nastapil blad w sztuce i tez nie mozna z pewnoscia tego zakladac.
Ciekawe jak czesto wczesniej dpf sie wypalal i jak mocno byl rozrzedzany olej ropa. To rowniez ma ogromne znaczenie w kwesti smarowania,a wiec i trwalosci silnika.
Jezeli dojdziesz w czym byl problem,podziel sie informacja .
Rozbieram silnik na wieczór sie podzielę informacja. Dajcie spokój tłoku on nie jest stopiony, jak narazie wygląda że zatarl się na 3
Ja pier.. dzisiejsza motoryzacja
Stopiony czy zatarty chodzi o to samo. Spuchło od temperatury i się zatarł.
Olej wymieniałeś co roku, a jak to ma się do przebiegu między wymianami?
Auto po programie więc interwał powinien być częstszy, ja w każdej swojej Alfie wymieniam olej co 10.000km.
Pozdrawiam.
- Rafał
I po co ta uszczypliwosc ? Przeciez napisal kolega,ze wina wskazuje na niedosmarowanie.
Sam szukasz sensacji i ludzi popychasz do niezdrowej dyskusji.
Silnik mogl byc podmeczony rzadka ( serwisowa) zmiana oleju i dpfem. To wystarczy,by podniesiony programem moment ,dokonczyl zywotu silnika.
Tuner wcale nie musial zawinic.
silnik miał jednak spory przebieg niz licznikowy. Ogólnie tłoki mają spory luz względem gładzi cylindrowej, niestety na 3 pieprznęło korbą w magistrale olejową (w wyniku zatarcia)tuż przy rozruszniku i reszta wiadoma. Olej wymieniany co rok bez względu na przebieg, dpf nie mam
- - - Updated - - -
Załącznik 222972Załącznik 222971Załącznik 222972Załącznik 222973
sprawa nie fajna , ale spoko bez paniki , jak podzwonisz po forumowych sprzedawcach klamotów bez problemu kupisz goły słupek do przekładki
niektórzy sprzedawcy mają jeszcze silniki w autach gotowe do odpalenia w aucie przed kupnem
Jeśli głowica dobra to sam dół bym kołował. Stan będzie widoczny.
Silnik już mam. Na weekend odbiorę