Może ktoś zna odpowiedź czy silniki 2.4 w 156 różnią się tylko głowicami czy bloki tez są inne. Chodzi mi o różnice między 10v i 20v
Printable View
Może ktoś zna odpowiedź czy silniki 2.4 w 156 różnią się tylko głowicami czy bloki tez są inne. Chodzi mi o różnice między 10v i 20v
20v DOHC na 2 wałkach. Wtryski inne, turbo chyba.
No i na pewno mocami :) ja bym wybieral 20v 175 hp.
w 20v 175 chyba siadają dość często przeguby wewnętrzne
400 niutonow robi swoje odbija sie to na przebubach.
Chodzi mi o różnice w blokach tych motorów, czyli wały tłoki, korby. Druga motorownia mi się kończy :/ a z dostępem do bloków krucho :( się zastanawiam dlatego czy nie podejdzie blok z 10v których jest od groma.
Czyli jak dobrze rozumie chcialbys zmienic glowice na 20zaworowa? Mysle ze to mozliwe lacznie z kolektorem wydechowym z 20v. Niech mnie ktos poprawi jak sie myle.
Aktualnie mam 2.4 20v w pierwszym bloku pękł pierścień kompresyjny na 5 garnku co skończyło się wymiana bloku. Teraz po roku nagle z dnia na dzień zaczął wpieprzac olej jak Passat :) narazie się mieszcze w 1l/1000km przy czym brak wycieków i kopcenia :) ale za to z odmy wydobywa się dym. Zrobiłem pomiar kompresji i znowu 5garnek w dupe daje 25barow na reszcie 30 do 31
Moze sprobuj ceramizera do oleju proponuje po wyrzej 200tys przebiegu wcisnac 2 lub 3 choc tanie nie sa bo ok 75zl za 4ml no ale na pekniety pierscien to nje pomoze
Kompresję żeby sprawdzić to wtryski wyciągać ta?
Nie konieczne bo wykrecajac swiece zarowe tez sie da.
Czyli jest ryzyko, że któraś się nie odkręci :D Łatwy dostęp w 2.4 10v 140?
Powiem tak dostep sredni dlugi rurkowy klucz i ma isc w swoim 1.9 wymienilem i wszystkie git nie urwalem nic ale natomiast miale forda tddi 115hp mondeo mk3 i tam juz ukrecilem jedna swiece ale ojciec cos wymyslil i wykrecil.
W 20v dostęp do świec bajka, tylko do pomiaru ciśnienia trzeba sobie ze świecy adapter zrobić bo w żadnym zestawie nie spotkałem się z gwintem m9. Co do ceramizer jeszcze nie próbowałem, natomiast kupiłem.xado antycarbon i musze użyć w większości przypadków pomaga na zapieczone pierścienie a jak kupiłem blok to był bez głowicy i oleju i nie wiadomo ile tak stał, wiec mogła rdza złapać pierścionki, bo cylindry były idealne nawet fabryczne hony były.
Napisalem pw.
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka