Witam, szukam felg do mojej alfy i wpadły mi w oko tomassony tn1 jednak w mojej 159 mam duże brembo i bez dystansu nie wejdzie na pewno... Stąd pytanie czy miałby ktoś pożyczyć dystanse do przymiarki tych tomaśków?
Printable View
Witam, szukam felg do mojej alfy i wpadły mi w oko tomassony tn1 jednak w mojej 159 mam duże brembo i bez dystansu nie wejdzie na pewno... Stąd pytanie czy miałby ktoś pożyczyć dystanse do przymiarki tych tomaśków?
A dlaczego mają nie wejść? Kształt ramion jak najbardziej predysponuje je na brembo. Podaj dokładne dane felgi to będzie wiadomo czy wejdą bez dystansów.
mierzyłem 19 calowe, et30 8.5j i bez brembo nie wejdą ;) tak jak Marcin K. mi pisał te felgi mają coś w stylu _/ \_ i przez to bez dystansu nie ma opcji, ori mają _| |_ i przez to brembo się mieści :)
Edit:
Bez dystansu nie wejdą*
Z takim ET i 8,5 cale nie wejdą? Aż mi się wierzyć nie chce. Ale co do pozostałej części posta to nie bardzo wiem o co chodzi.
Mnie się też nie chce wierzyć. Oryginalne felgi mają ET 40,5 i wchodzą na duże brembo i też nie mają kąta prostego od płaszczyzny piasty to ramion (bo chyba o to chodzi koledze).
Ja mam na lato 8 calowe 18' z ET 35 i wchodzą bez problemu mimo dość głebokich ramion.
Na niemieckim forum jest jeden użytkownik, który miał je bez dystansów na 159 2,4. Więc tutaj też mają wejść.
Na dużym Brembo to masz?
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/346.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/347.jpghttp://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/348.jpg
Tak u mnie to wyglądało na przymiarce... Auto stało na kole, nie ułożyło się idealnie ale widać ile koło wystawialo i wątpię że aż o tyle się ułoży (stockowe zawieszenie, będzie eibach jeśli robi to komus różnice), dystans 20 mm.
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Z tego niezbyt pomocnego zdjęcia wynika że nawet jeśli dystans będzie potrzebny to max 5 mm. Koło po opuszczeniu też się trochę schowa. Wywal dystans, przyłóż felgę, nawet jak się oprze o zacisk to zmierz ile jest od felgi do piasty dodaj 2mm, kup nowy dystans i git. Będzie dobrze.
Właśnie z tego co czytam na niemieckim forum gościu też o to pytał i mówili mu że będzie miał z tym problem, nie mam blisko do tego gościa niestety stąd moje zapytanie o dystans...
Już się wyjaśniło. Tomason TN1 19/8,5 zET30 wchodzi z dystansem 8mm. A co do porównania felg ori z innymi to ET o niczym nie przesądza. To jest odsunięcie płaszczyzny montażowej od osi symetrii . Ramiona felg w kołach wkleslych idą mocno pod skosem a w ori praktycznie równolegle do tarczy hamulcowej . Ja mam 19/9 ET35 i trzeba też minimum 8mm bo jest również felga wklęsła. Zakładałem ostatnio 3SDMy 19/9,5" ET35 i nawet na mały zacisk na przodzie trzeba było dystans ( na fotce 13mm dystansu ) . Na tył weszły już bez dystansu bo tam zacisk jest praktycznie na równo z piastą .http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/377.jpg
PS. Te 3SDMy z foto na Brembo duże potrzebują 22-25mm dystansu !!!! Wtedy już wystają poza obrys i bez gwintu ani rusz
Tu macie z kolei moje felgi 19/9 ET35 z gumą 245/35/19 , obniżenie -60mm i dystanse 20mm .http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/03/378.jpg
O tym wlasnie mówiłem... :) Nazar jednak wszystko lepiej wyjaśnił ode mnie, w końcu nie na próżno mówią że magistra może pisać na temat felg w alfie ;)
Witam, moze doradzicie cos na temat dystansow?
Felgi 19" do brery z ET 40 po zalozeniu nie dochodza do konca piasty, opieraja sie na zacisku. Oryginalne felgi 19" do brery maja Osadzenie 41
- - - Updated - - -
Pisze moment
- - - Updated - - -
Felgi ats prazision et40 19" . Jak zaloze dystans 5mm czy bedzie git
- - - Updated - - -
Felga nie dochodzi 2- 3 mm do konca piasty
- - - Updated - - -
Bo nastepny dystans jest 15mm, zgadza sie? Ale wtedy kolo wystaje za blotnik i dupa
Jaki masz rozstaw śrub i jaką średnicę otworu centralnego?
5x110 i 65.1
- - - Updated - - -
Tu jest wszystko ok, problem jest z osadzeniem. Felgi pasuja do brery ale z mniejsza moca. Ale nie do mojej
- - - Updated - - -
Idzie to jakos zmierzyc czy dystans 5mm bedzie pasowal?
- - - Updated - - -
Spadam, dzieki
Dystans 5mm nie będzie tutaj dobrym patentem. Nie da się zrobić kołnierza centrującego felgę a jazda bez niego to pchanie się w kłopoty. Tutaj najlepiej pasował by najmniejszy dystans z kołnierzem centrującym. Najmniejszy z kołnierzem to bodajże 13-14 mm w zależności od profilu felgi w otworze.
Dlugosc kolnierza centrujacego jest okolo 16- 17 mm. Jesli udaloby sie zalozyc dystans 5mm to powinno byc ok moim zdaniem. Czy nie?
- - - Updated - - -
Dlatego rozmiar dystansow jest 5mm a nastepny 15mm. Ten 15mm jest wlasnie z kolnierzem ale kolo za bardzo wyjdzie
- - - Updated - - -
Tylko moze byc problem czy 5mm dystans nie bedzie za maly. W poniedzialek postaram sie pomierzyc szczelinomierzem. Luz pomiedzy zaciskiem a felga jak bedzie ok 2mm to pownno byc ok?
Nie da się fizycznie zrobić dystansu 5 mm z kołnierzem, jeśli piasta ma 65,1 i otwór centralny 65,1.
Zgadza sie, 5mm jest bez kolnierza. Dlugosc kolnierza piasty jest ok 16mm. To jesli doloze dystans 5mm to i tak jeszcze zostaje ok 11mm kolnierza. Uwazam ze bedzie ok, felga bedzie siedziala. Czy jak?
5 mm powinno styknąć, a taki można założyć bez kołnierza, sam tak mam na tylnej osi i koło bez problemu się osiuje.
No i git. Dzieki
Nie tak do końca git...
Kołnierz piasty wystaje 15 mm poza tarczę. Odejmujesz 5 mm i zostaje około 10 mm. Otwór centrujący w feldze zazwyczaj ma fazowanie na rancie. Głębokość fazowania to 4-8 mm. Piasta też często ma lekką fazę (2-3 mm) w zależności od firmy. Więc jeśli będziesz miał pecha to obie fazy się niejako miną i felga nie będzie miała oparcia na niczym poza śrubami. Żeby to sprawdzić musisz wszystko dokładnie zmierzyć lub wsadź do felg śruby, załóż na nie podkładki na grubość 5 mm i zamocuj tak koło na podnośniku. Jeśli pod lekkim dokręceniu będziesz miał luz osiowy to jest źle.
Uuuuu, jutro bede sprawdzal. Mam nadzieje ze az tak pechowy nie jestem. Zobaczymy
Witam, przymierzylem i pomierzylem felge. Felga pasuje i dobrze siedzi na piascie. Nie ma luzu osiowego. Martwi mnie tylko nieduzy luz pomiedzy felga a krawedzia zacisku. Luz wynosi 1,3 mm. Wystarczy to?
- - - Updated - - -
Ogolnie nic nie obciera. Gdzies tam wyczytalem ze min powinno byc 2mm, ale nie wiem????
Jeśli masz brembo to one nie ruszają się względem tarczy i piasty. 1,3 mm moim zdaniem trochę mało. Zrób dystans na 5,5-6 mm.
Tak, mam brembo. Gdzie to można zrobić. Masz jakieś namiary? Bo firmowe sa tylko 5mm
http://www.ring-tuning.pl/ofirmie.htm
Robią różne, kwadratowe i podłużne:)
Ja już u nich robiłem kilka kompletów.
Dzieki, super, jutro dzwonie
Masz moze wymiary bo dzwonilem do nich i mam napiasac w mailu. Co tam trzeba im podac? Jak robiles do alfy 159 to do brery bedzie to samo. Suwmiarka mi sie nie miesci w feldze a kola nie chce mi sie zdejmowac. Podaj wymiary jak masz
Średnica piasty 65,1
Rozstaw śrub 5x110
Średnica śrub 14
Grubość dystansu 6 mm (bo tyle mi wychodzi z Twoich obliczeń)
Tyle wymiarow wystarczy? Myslalem ze jeszcze zew srednica.
W sumie wolalbym zrobic grubosc 5.5mm bo felga bedzie lepiej siedziala na kolnierzu. Mysle ze tez bedzie ok. Wtedy luz pomiedzy zaciskiem wyjdzie 1,8mm.
Średnice zew. są normowane. Dlatego Ci nie podałem.
Ok, wyslalem maila z wymiarami. Poczekamy zobaczymy
No i spoko. 220 zl za cztery dystanse ze śrubami. Cena atrakcyjna
dostalem dystanse, rozstaw śrub i grubość ok. tylko srednica zewnętrzna dystansu jest troche mniejsza o ok. 6mm po obu stronach (czyli ok 12mm po calosci) od kolnierza felgi. tak ma być?
Zamontowalem. Wszystko ok. Jechalem 150 i nic nie trzeslo i nie telepotalo. Wyglada ze jest ok. Bede mial czas to wyprobuje na max predkosci.