Gdzieś kiedyś ktoś coś widział i opowiedział :)
Jak wygląda "małe Brembo" w 159? Różni się to znacznie od zwykłego zacisku Ate?
Czy te zaciski są ze sobą zamienne?
Printable View
Gdzieś kiedyś ktoś coś widział i opowiedział :)
Jak wygląda "małe Brembo" w 159? Różni się to znacznie od zwykłego zacisku Ate?
Czy te zaciski są ze sobą zamienne?
Zacisk "małe brembo" jest zaciskiem czterotłoczkowym, zwykły zacisk ATE jest jednotłoczkowy "pływającym" (wysuwający się tłok dociska klocek jednocześnie "ciągnie" klocek z drugiej strony tarczy).
Zaciski nie są ze sobą zamienne ze względu na budowę zwrotnicy (mocowanie zacisku). Istnieje możliwość podmiany zacisku z AR 166. Patrz "SWAP zacisków..... ."
Tak, wiem. Aktualnie mam taki swap i się go pozbywam.
Trafiłem tylko na temat małego Brembo i chciałbym zobaczyć jak to wygląda. Montowane było nawet w 1.9 8V podobno.
Masz w swojej alfie Brembo z 166 ?
Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka
Małe Brembo pojawiły sie seryjnie w 1.9 jtdm po lifcie.
Ogólnie po lifcie we wszystkich silnikach - kolega z pracy kupił polifta 1.8 mpi i też ma małe brembo.
Mi by wystarczyło takie - wygląd na plus no i felga 16 wejdzie.
Załącznik 225629Załącznik 225630
Tak to wygląda u mnie. Na tą chwilę innych fotek nie mam jak zrobić.
Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Super, dzięki wielkie!
Jak jest z piszczeniem tych zacisków?
Potwierdzam - w swojej 1.9, 8V, 115 kucy z 2008 też mam małe brembo (dowiedziałem się niedawno, gdy przyszło mi walczyć z zacinającym się jednym z czterech tłoczków). Jeśli chodzi o hamowanie to bajka... działają świetnie. Jeśli chodzi o koszty to za zestaw gumek naprawczych do 4 tłoczków + jeden tłoczek zapłaciłem ponad 100 zł. Za kompletny zestaw naprawczy na jeden zacisk trzeba liczyć około 250 zł, gdzie w zwykłych można się zamknąć w kwocie 50 zł (razem z tłoczkiem)
Poniżej zdjęcie bez felgi (od kogoś od nas z forum).
Jeśli chodzi o piszczenie to niczego takiego u siebie nigdy nie zaobserwowałem. Przy hamowaniu awaryjnym słychać tylko pracę abs, a podczas zwalniania przy dojeżdżaniu do świateł pozostaje bezgłośne.
Załącznik 225642
Jedziemy dalej.
Nie mogę się dokopać w ePer do zwrotnic.
1. Rzekomo poliftowe zwrotnice są aluminiowe, prawda to? Oraz występują dwa typy - takie z zaciskiem montowanym czołowo (tj. śruby montowane równolegle do kierunku jazdy) oraz prostopadle do silnika.
Czy w takim wypadku był jakiś adapter do tego poliftowego zacisku Brembo w przypadku zwrotnicy z otworami prostopadłymi do kierunku jazdy czy posiadam błędne informacje?
2. Czy poliftowe zwrotnice będą pasować do przedlifta? Wiem, że górny wahacz różni się grubością sworznia, więc pewnie byłby do wymiany?
Sam sobie tutaj odpowiem :)
Zwrotnica jest w jednym typie.
Zacisk montowany jest tylko od czoła samochodu bez żadnego adaptera.
Jeśli ktoś ma przedlift i chce montować takie zaciski to trzeba wymienić zwrotnice oraz górne wahacze.
Tak słyszałem. Ale nie montuję zestawu z 2.4 tylko z polifta (mniejsze Brembo). Akurat ten rozbitek to 1.9 ;) Więc mam nadzieję, że moje piasty będą pasować.
Akurat piasta we wszystkich wersjach jest jednakowa.
Mamy pytanie odnośnie hamulców Brembo. Ponoć we wszystkich Brerach były montowane Brembo 305 i 330mm. Niestety w mojej 2.2 JTS są 305-ki i wyglądaja inaczej niż te ze zdjęć wyżej... Już gdzieś o tym czytałem na forum ale korzystam z Taptalka i mam problemy ze znalezieniem tematu....
Zeby włożyć 330 trzeba wymieniać zwrotnice?
Czy te które mam w Brerze różnią się od małych Brembo wrzucanych powyżej? Różnica w wyglądzie jest ogromna...
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka
Odpowiedź prosta: 305 tarcza - zacisk montowany od przodu małe brembo, 330 tarcza - duże brembo.
Jeśli te zaciski wyglądają jeszcze inaczej to pewnie z przodu siedzi Ate. Tak czy inaczej, w każdym przypadku trzeba zmieniać zwrotnice.
Wie ktoś czy małe Brembo ma taki sam rozmiar gniazda na przewód hamulcowy?
Zastanawiam się czy będę musiał od razu dorabiać przewody czy na razie podejdzie mój fabryczny. Widziałem na zdjęciu, że oryginalny przewód przy zacisku jest miedziany?
W przedlifcie jest w tym miejscu elastyczny.
Gniazdo jak je nazywasz jest takie samo. Instalacja składa się z następujących przewodów: przewód stały(ten przy karoserii), przewód elastyczny, przewód stały(łączy zacisk z przewodem elastycznym) . Jeżeli robisz przeróbkę możesz zrezygnować z krótkiego przewodu stałego łączącego zacisk z przewodem elastycznym lecz wymaga to końcówki przewodu elastycznego pod kątem 90 st oraz odpowiedniej długości przewód elastyczny.
Dzięki. Czyli trzeba dorobić przewody ;)
Marku a czy takie przewody będą dobre?
Tj. czy ten elastyczny + stały (przy zacisku) mogę zastąpić jednym przewodem w oplocie?
W którym miejscu potrzebuję mieć końcówkę 90 stopni?
Znalazłem taki rysunek:
Załącznik 225761
9 - przewód "sztywny", 10 - elastyczny. W 9 widać 90 st. Przewód elastyczny musi być wtedy 10-12 cm dłuższy plus dwie przelotki.
Daj znać jak Ci poszło bo jestem bardzo ciekaw, do siebie również zastanawiam się nad małym Brembo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jestem na etapie kompletowania gratów.
Mam już w połowie zregenerowane zaciski (kupiłem w dobrym stanie, trzeba było tylko wymienić gumki, ale zachciało mi się malować). Ze zwrotnicami zapłaciłem 900 zł, z tego zdążyłem się zorientować to jest dobra cena. Tylko krew mnie zalała, w pierwszej próbie nie udało mi się wyciągnąć starych piast ze zwrotnic. Są mega zapieczone i obawiam się, czy uda mi się to zrobić bez uszczerbku na zwrotnicach. Mam tylko nadzieję, że moje wyciągnę łatwo, bo dodatkowy koszt nowych piast nie był zaplanowany ;)
Do tego zamawiam górne wahacze poliftowe (600) i stalowe przewody w oplocie (220), śruby do mocowania zacisków. Do tego klocki i wyjdzie lekko 2000 zł.
Nie lepiej było iść w 330 za te pieniądze? ;)
W tych pieniądzach z takimi standardami na pewno bym się nie zmieścił :D
Niedawno zakładałem nowe tarcze 305 mm, więc szkoda mi się ich pozbywać. A myślę, że jakość hamowania będzie porównywalna.
Jak możesz to daj znać (linka) jaki zestaw gumek kupiłeś i jakie wymiary mają tłoczki. Zestaw dla siebie (tłoczek + gumki) mam już zakupiony, ale w razie jakbym gdzieś się walnął przy zamawianiu to może zdążę jeszcze skorygować. Z góry wielkie dzięki, a informacja będzie dla potomnych.
Potrzebujesz taki zestaw
https://www.autosklep24.pl/pl/p/Repe...a-strone/18701
Wszystkie tłoczki mają średnicę 42 mm.
Na pewno będzie lepiej hamowało niż ATE, porównywalnie do tych z 166, ale do dużego brembo 330mm, będzie niestety sporo brakować. Opieram to na swoich doświadczeniach.
Niestety przy przesiadce z ATE na jakiekolwiek brembo, które wymaga wymiany zwrotnic oprócz zakładanych kosztów często rodzą się dodatkowe, jak chociażby uszkodzenia osłon sworzni wahaczy przy ich wybijaniu itp. niespodzianki.
Pozdrawiam.
- Rafał
Albo demontaż piasty ze zwrotnicy :mad:
Udało mi się dziś wymienić zacinający się tłoczek.
Faktycznie wymiary tłoczka w małym brembo to 42x29 mm.
Jeśli chodzi o zestaw naprawczy z https://www.autosklep24.pl/pl/p/Repe...a-strone/18701 bo właśnie ten zamawiałem to: gumki wewnętrzne pasują idealnie - wymieniłem we wszystkich 4 tłoczkach zacisku. Gumki zewnętrzne (te zabezpieczające tłoczek przed syfem z zewnątrz) są trochę twardsze i minimalnie są większe. Dużo trudniej wbić je do końca tak jak oryginalne - wymieniłem jedną, a resztę zostawiłem oryginalne bo były w idealnym stanie.
Poniżej zdjęcie tłoczka, który sprawiał problemy - pięknie zjechany. Uszczelnienie na nim było o dziwo całe - jedynie guma ochronna minimalnie się odkształciła w jednym miejscu, ale to już wystarczyło.
Załącznik 226086