Wysokie spalanie i komunikat o niskim ciśnieniu oleju
Witam, od niedawna moja 156 zaczęła sporo więcej palić zamiast 7-7.5 litra wychodzi mi 9.5(komputer pokazuje 7, wcześniej 5.9), na ciepłym silniku ciężej odpala, no i teraz pojawił się kolejny problem, po rozgrzaniu, gdy stoję w korku na jałowym wyskakuje lampka oleju i komunikat "engine oil low pressure" zdarzyło mi się to już 3 raz, po przejechaniu paru km normalnie (po wyjechaniu z korku), gdy zatrzymuje samochód błąd nie pojawia się ponownie. Za wyższe spalanie obwiniałem regulator ciśnienia paliwa, mam w planach jego czyszczenie, czy te dwie sprawy mogą być ze sobą jakoś powiązane? Co to może być? Boję się jeździć żeby nie zatrzeć silnika. POMOCY! 1000km temu wymieniane były filtry, zalany motul 5w40 xcess (wcześniej 10w40 orlen...)
Edit: W sumie nasunęła mi się pewna teoria: Czy możliwym jest żeby z powodu niepoprawnie działającego regulatora silnik dostający złą dawkę na luzie trzymał zbyt niskie obroty, niejako "dławiąc" się, czego następstwem jest wyświetlanie komunikatu o zbyt niskim ciśnieniu oleju?