Mam taki problem, że moja [notranslate]Alfa[/notranslate] 1,9 jtd 16v ostatnio dużo pali, mianowicie 12 litrów na 100km. Co może być przyczyną? Dodam, że nie ma żadnych wycieków a samochód normalnie jeździ :(
Printable View
Mam taki problem, że moja [notranslate]Alfa[/notranslate] 1,9 jtd 16v ostatnio dużo pali, mianowicie 12 litrów na 100km. Co może być przyczyną? Dodam, że nie ma żadnych wycieków a samochód normalnie jeździ :(
Termostat jeżeli jest niedogrzany silnik
termostat jest nowy, auto dobrze się dogrzewa, stało się to z tankowania na tankowanie. Paliła 7 z hakiem po czym przy kolejnym tankowaniu przy jeździe mieszanej wyszło około 10l. Zalałem do pełna, zrobiłem 100km po miescie i wyszło 12l. Dolałem i znowu zrobiłem 100km i wyszło 12l/100km
Termostat raczej nie zrobi takiej różnicy.
Przepływka, zapchany katalizator, nieszczelność w dolocie powodująca rozjechanie się korekt, same wtryski mogą lać.
Obstawiam to pierwsze. Nie zauważyłeś spadku mocy?
Zapnij FES'a i zloguj korekty wtrysków oraz dobrze by było zrobić próbę przelewową.
nie ma spadku mocy, jedzie jak szalona, muszę na kompa podjechać. Wtryski chyba też nie bo nie kopci jakoś bardzo. kolega ma za godz podjechać z kompem to zobaczymy
po podpięciu kompa okazuje się ze korekty wtrysków mają: pierwszy -0,49, drugi -1,10, trzeci 0,43 i czwarty +1,51 co o tym myślicie?
To nic nie mówi wywalaj wtryski i daj na normalne sprawdzenie ja miałem na jednym korektę +5 niby to bardzo źle dałem na profesjonalne sprawdzenie na maszynie bosha i wtrysk jest ok
po niedzieli wywalę wtryski i dam do sprawdzenia, kumpel pożyczył mi przepływkę żebym sprawdził co i jak chociaż na kompie wyszło ze przepływka jest ok. Nie wiem czy przekładać
zmień stację bo jak nagle się to stało to paliwo jest kiepskiej jakości
spaliny ok, wtryski ok, po zatankowaniu na innym CPNie zrobiłem 100km (około 30km miasto reszta trasa) i wlałem 7,5l
Ja akurat po zimie się zdziwiłem jak włożyłem alu 17" i laczki 215 to wciąga gdzieś 1l więcej ale czego się nie robi dla alfy... :) teraz trasa 30% miasto 70% i 8-8,5l wciągnie, dla porównania na zimówkach 6,5-7,5l . Paliwo cały czas te same albo Verva albo Dynamic ON .
O kurcze mi 2.4 20v najwiecej spalił 7.1 a w trasie w miare dynamicznej schodzi do 5.7-6.1 a jezdzi na 225.
Nieoplaca sie jezdzic 1.9 ;)
W trasie też mi zejdzie do 5/6L , niestety głównie jeżdżę po mieście, komputer pokazuje średnie na poziomie 6,1L ale patrze od tankowania do tankowania ile zrobiłem km i mija się to z tym co wyświetla komputer, znajomy ma 2,4 jtd ar166 i kopci od tankowania do tankowania ok 10-11 l głównie po mieście... Komputery zawsze przekłamują spalanie, a zejście do poziomu 5l/100km (realne, nie z kompa) w mieście można włożyć między bajki...
Mi komp pokazuje z reguły półtora lub dwa litry mniej niz pali realnie . Wiec na kompie mam z reguły okolice 4.5 litra.
Jak mialem 147 z 1.9 140 to palila dokladnie tyle co 2.4 175 w 156 . Tylko przy super eko jezdzie 1.9 spali mniej od 2.4.
W marei z dieslem 105 koni mam spalanie srednio o 0.3 mniejsze od mocniejszej o 70 koni alfy .
Ze nie ma kata
Mam katalizator - nie wiem czy jest sprawny bo nie wiem jak to sprawdzic
Dokładnie to. Niektórym zaraz zacznie się ropa z baku wylewać, bo zejdą ze spalaniem na wartości ujemne. :lol:
Tak wygląda mój dziennik spalania w 2.4 10v w cyklu mieszanym:
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...017/06/437.jpg
Mierzone na tankowaniu pod korek oczywiście, dane z komputera między bajki można wstawić.
(appka: fuelio https://play.google.com/store/apps/d...a.fuelio&hl=pl
No twoje tak wyglądają a moje z dystrybutora w 20v w trasie wychodzi między 5.7 a 6.1 a mieszany między 6.5 a 7.2. Miasta nie ma bo po miescie alfa nie jezdzi.
Nie moją winą jest ze twoja pali tyle ile ci pali. Ja nie podważam twojego spalania wiec nie rozumiem głupich uwag o wartsosciach ujemnych
Nie miałem styczności z jednostką 2.4 w 156 ale nie podważam... :)
Silnik ten ma na pewno lepsze "kopyto" i lepiej się uwija, tak więc większa moc i większa ilość zaworów lepiej sobie radzi z tą samą budą, nie "męcząc" się tak jak 1,9 JTD.
Tym bardziej, że te silniki są dosyć ciężkie...
Też kiedyś myślałem o 2,4 jtd ale wyszło jak wyszło :)
Na przyszłość polecam 2.4 20v spalanie naprawdę śmieszne, teorii jest nieskończoność ale mam to w praktyce :D
Moja alfa 2.4 20v ostatnio spaliła 20l/100km. Tankowałem do pełna, zrobiłem 100km i znowu do pełna, wyszło trochę ponad 20l. Nie wiem co mam z tym robić. Dodam że ostatnio został wymieniony rozrząd.
Ja tam sie nie znam, ale czy alfa odpala prawidlowo? Czy ma swoja moc?
Wszystko wróciło do normy, zrobiłem kilka tras i Alfunia pali znowu mało :) Dzięki wszystkim za pomoc
na Shelu
A wczesniej co lałeś
Paliwo robi robotę, ja swego czasu lałem na stacji xxx i paliła mi 8-10 teraz leje orlen i 6,5
Nie znam takiej stacji xxxCytat:
Napisał [notranslate
A moja 156 2.4 20v 200 koni dzis na 80 kilometrowej trasie zrobila mi cos takiego :)
http://www.forum.alfaholicy.org/imag...018/05/226.jpg
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
156 2.4 20v
Ten silnik jest w taki sposób dobry że da się nim jechać aby spalił 5.5 a da się i tak aby spalił 12. I jedno i drugie spalanie sprawdzone poprzez dolewanie po 100km paliwa do ówczesnie zalanego pod kor baku.
Jeżdżąc bez zastanowienia, mieszana 50/50 trasę mam 7 - 8/100