Cytat:
Mówię to aby zwrócić uwagę na fakt, że sama wymiana głośników niewiele poprawi, a niektórze mogą czuć się rozczarowani. Ze względu na słaby wzmacniacz w radiu, nowe głośniki mogą zagrać dla wielu gorzej niż stare. Aby poprawić mocniej dźwięk, należy wydać sporo pieniędzy. Więc jednak fabryczne głośniki nie są takie złe. Ktoś czytając, jakie to oryginalne glośniki są fatalne, może odnieść wrażenie że kupi inne głóśniki i będzie zadowolony. A potem powiecie mu: "No ale to dopiero początek, teraz wymień tylko radio, wygłusz drzwi, dołóż wzmacniacz, subwoofer, wygłusz bagażnik i jakoś będzie to grało".
Głośniki kupiłem za ok 300zł do tego dokupiłem wzmacniacz złotej seri XM od Sony za uwaga 100zł w stanie idealnym. Radio serii CDA od Alpine czy JVC KD-SH można kupić za 300zł i gniecie jakością wszystko co aktualnie można nowego kupić do 2K zł ja zdecydowałem sie na kombajn na WinCE, a kombajny niestety jakością nie mają startu do starych odtwarzaczy.
Cytat:
Piszę to na własnych doświadczeniach. Aktualnie widzę znaczną poprawę dźwięku u mnie w samochodzie, ale kosztorys wygląda tak:
- radio Pioneer DA 120 - 1700 zł
- głośniki Morel Tempo Ultra 602 - 1000 zł
- pierścienie MDF, maty butylowe itp - ok. 400 zł
Podsumowując: wydałem już ponad 3000 zł (nie licząc robocizny, montażu, wygłuszania itp.) i nadal nie jestem zadowolony. Jest duża poprawa dźwięku, ale gdybym wiedział że będzie to kosztowało tyle ile kosztuje, nie decydowałbym się zmienić nic. Wygłuszyłbym po prostu drzwi i pozostał przy fabrycznym sprzęcie. Ale gdy już wydałem tyle pieniędzy, idę za ciosem, będę montował subwoofer, wzmacniacz i wygłuszał bagażnik, na co wydam z 700-800 zł na subwoofer i 1500-2000 zł na wzmacniacz, który pociągnie przód i subwoofer. Dodać wytłumienie bagażnika, słupki pod tweetery... i spokojnie pęknie kolejne 3000 zł w sprzęt audio i wtedy to zacznie grać.
Po prostu robisz to źle, od początku należy sobie wszystko od A do Z zaplanować i przeliczyć. Np. Zamiast Tempo Ultra trzeba było kupić Morele Tempo 6 (swoją drogą te chińczyki co teraz kupiłem to ich kserokopia, woofer i tweeter identyczny jak z tej samej chińskiej fabryki :lol: ) i do tego jakiś używany wzmak np. Kenwood PS, SOny XM itp wyszło by tyle samo lub taniej, a zagrało lepiej bo sam morel pod radiem nie zagra, nawet do Tempo w poprzednim aucie czyli 147 podpinałem Audiosystem Twister F2-120. Szukać i kupować używane radia/wzmacniacze bo przyzwoite nowe głośniki to już kilkaset złotych, a nowe wzmacniacze i radia sporo powyżej tysiaka. Spokojnie za 1500zł jeśli ktoś nie potrzebuje stacji multimedialnej, a audio ma tylko dobrze grac idzie złożyć fajny zestaw. Za maty płaciłem na bitmat ok 200zł spokojnie starczyły na drzwi w Brerze. Dystanse jak poszukasz dobrze dostaniesz gratis do głośników.