Przypadkiem odkryłem, że rozlatuje mi się koło pasowe wału korbowego w 156 :-) Można to jeszcze gdzieś dostać?
Printable View
Przypadkiem odkryłem, że rozlatuje mi się koło pasowe wału korbowego w 156 :-) Można to jeszcze gdzieś dostać?
https://m.czesciauto24.pl/alfa-romeo...71/kolo_pasowe
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
korzystał ktoś z tego sklepu ??? bo jakiś dziwny mi się zdaje.
ja póki co czekam chyba 3ci miesiąc na to koło - tanifiat z allegro zamówił trochę więcej, mechanik sprawdzał różne źródła - mówi że wyschnięte. Ponoć ktoś regeneruje zakładając poliuretan zamiast tego paska gumy, ale jakoś się boję takich kombinacji.
1go czerwca miało być za 2 tygodnie ... sam sprzedawca podsumowuje sprawę jednym słowem, które wszystko mówi : Włosi
Czyli w tłumaczeniu na nasze : "mamy was wszystkich w d. , ale za to mamy styl, dusze i pasję" .
ps z 3 miesiącami przesadziłem, ale zaraz będą 3 :)
To moje ma lekką szparkę między tym pierścieniem gumowym a żelastwem, i się zdecentrowało. Sam nie wiem co robić za bardzo, póki co delikatnie jeżdżę.
Zaraz się przypomnę mu jeszcze raz.
No ja wlasnie wymienilem termostat i pelen entuzjazmu spojrzalem na strone napedu rozrzadu. Juz wiem skad to piszczenie paska napedu osprzetu ;-) bardzo chcialbym moc powiedziec, ze 156 to fajny samochod nana co dzien.
No gdy jeździ to tak :)
Bimsky..nie mów w moim nowym nabytku też coś piszczy...Ale 2,5 jeszcze nie rozbierałem na części...hehe;)
Milczenie...
No nic, idę w takim razie w używkę. Oby pojeździła przez jakiś czas... Inaczej będzie trzeba przypatencić coś.
Jak coś znajdziesz fajnego to daj znać ;) , ponieważ mam ten sam problem , moje jest już w bardzo słabym stanie , już na oko widać że chodzi strasznie krzywo .
Ja znalazlem coś takiego :
https://www.czesciauto24.pl/skf/7023234
http://www.iparts.pl/czesc/kolo-paso...544001110.html
Widziałem dayco po 450-550 i inne jeszcze drożej, co nie zmienia faktu iż 300pln to jest to i tak sporo ...
odpowiedź z iparts :
Uprzejmie dziękuję za zainteresowanie naszą ofertą.
Niestety poszukiwana część jest obecnie niedostępna
czesciauto24 to jakaś zbieranina ofert, nie po prostu sklep.
Pytalem w UK, gdzie niby maja wpisane ze dostepne od reki - oczywiscie brak i niewiadomo czy bedzie.
Mi nawet nie odpisali ... :). Masakra jakaś z tym kołem pasowym , okazuje się że nawet nie ma go skąd kupić chyba nie pozostaje nic innego niż jakas rzeźba , żeby zminimalizować to piszczenie przynajmniej
Nowe informacje : autosklep24 - ok 1tys zł, długie oczekiwanie. Tanifiat - odpisał - wciąż nie ma, jednak nie traci nadziei :) - jak to w Top Gear było "[notranslate]Alfa[/notranslate] Romeo -nadzieja nad rozsądkiem" :)
A co do rzeźby - to trochę strach bo jak rzeźba zerwie pasek lub się sama rozleci to i chyba po rozrządzie raz dwa.
Ponoć ktoś je regeneruje dając zamiast gumy poliuretan. Jak będę u mechanika to popytam o namiary bo to on mi o tej alternatywie mówił. Z tym że ja się jakoś obawiam takiej rzeźby właśnie. Ewentualnie czy nie umiałby ktoś tego dorobić - litego, bez tego paska gumy, przecież guzik to daje? a może nie, może daje coś?
Nie no, to wygląda jak jakiś żart trochę :-) Najlepsze że to nie jest jakiś stuletni zabytek. Ma ktoś namiar na firmę która by coś takiego zregenerowała? Pytałem w jakimś tedgum to mi odpisali, że 'już nie regenerują kół pasowych' :D Póki co biorę używkę a w międzyczasie porozglądam się za jakimś rozwiązaniem trwalszym.
Jak zrzucę to rozwalające się kółko to zobaczę jak to wygląda po pozbyciu się gumy - czy można coś dotoczyć, coś przyspawać, przerobić. Może dałoby radę dorobić pierścień z wielorowkiem z jakiegoś lżejszego stopu, co by nie dodawać masy spawaniem?
Jest takie źródło :
https://www.amazon.de/Dayco-DPV1002-...=Dayco+DPV1002
testuję czy to to, i dam znać.
Doszło, szybko całkiem, wygląda ok, ale jeszcze niech mechanik się wypowie przy zakładaniu - moooże w przyszłym tygodniu..
Na Amazon jest jeszcze wersja INA (w opisie INA a numer LUK podany??? ) , tańsza i z tańszą wysyłką, ale piszą 1-3 tygodnie, a to (z Barcelony) było "w magazynie" , droższe ale chciałbym przed końcem wakacji zakończyć wizyty u mechanika... a jeszcze poprawki konserwacji, wgnioty wstrętne... ech.
Ja znalazłem sobie bardzo ładna używke za grosze ze 166 2.5 i temat z głowy :) Załącznik 233969
Załącznik 233970
Załącznik 233971
Załącznik 233972
Ja tez szukam i widze ze nie jestem sam w tym bajzlu. 156 to bardzo stare auta sa..... Czesci niedostepne.....
Tanifiat wciąż nie daje znać że dostał, więc raczej pozostaje to z Amazon... dopóki jest, były dwóch sprzedawców, pozostał jeden.
Dla potomnych podpowiem, że koło od 3.0 pasuje bez problemu mimo, że numer części jest inny. Ja nie mogłem znaleźć nawet używki do 2.5 i uratowałem się w taki sposób.
Nie wiem czy to podpowiedź ? bo były już głosy, ze pasuje, ale jednoczesne że jest inaczej wyważone, i jeśli tak to nic dobrego delikatnie mówiąc.
Dokladnie, pasowac bedzie, ale ja nie chce wkladac od 3.0.
Gdyby ktoś szukał to posiadam takie koło pasowe. Nówka sztuka DAYCO.
DPV1002 do 2.5 ale niestety już nieaktualne. Poszło dosłownie w 10 minut :)
Hej Koledzy,
Podpinam się pod wątek, teoretycznie nawet od 3.2 koła pasowe są dostępne, a do mojej biednej 2.5 posucha..
Ktoś może ma jakieś źródło?
A z drugiej strony, jakie mogą być konsekwencje założenia koła inaczej wyważonego?
Teoretycznie złe wyważenie niekorzystnie oddziaływuje na cały układ korbowy ale w praktyce różnice nie są jakieś drastyczne bo nie słyszałem o przypadku, żeby ktoś miał jakiekolwiek problemy po wsadzeniu koła od Busso większej pojemności. Sam od prawie roku jeżdżę na kole od 3.0 i nie ma absolutnie żadnych niepokojących sygnałów. Zdobycie tego od 2.5 graniczy z cudem, więc raczej nie będziesz miał wyboru. No chyba, że twoje jest w na tyle dobrym stanie, że możesz sobie pozwolić na miesiące czekania aż coś się trafi.
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Czasem coś wpada. Ale są to wykopaliska, odkopane po latach u kogoś w garażu i tylko tyle. Czekać możesz miesiąc albo i dwa lata, a i tak jest opcja, że ktoś zwinie Ci je sprzed nosa. Ja kiedyś miałem jedno to sprzedałem dosłownie w godzinę i to za dobre pieniądze. Ja bym włożył co jest.
Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka
Dobra, pod ręką miałem koło od 3.2 i to pójdzie na montaż - zobaczymy co z tego dalej będzie. Dzięki panowie za poradę!
Tak dla potomnych, koło pasowe od 3.2 pasuje, masa i kształt są zauważalnie inne natomiast po montażu, przynajmniej na razie, nie widzę negatywnych objawów dla silnika.
Tak, one wszystkie podejda. Wiem, najlepiej wsadzic od danej pojemnosci, tylko ze takich juz nie ma do 2.5. Temat powraca i powracal bedzie, bo zdobycie czesci graniczy z cudem.
W swojej zamontowalem nowe od 3.0, ciagle jeszcze jezdzi.. . Z braku laku wolalem nowe od innej pojemnosci, niz zostawiac stare, ktore "latalo" we wszystkie strony. Kupowanie uzywki (w tym konkretnym przypadku) MOIM zdaniem bez sensu.
Wal w busso jest wyważony idealnie.kolo pasów oraz zamachowe są swymi przeciwmasami
rownie ważne.kolo pąsowe różni się w zależności od pojemności ponieważ 2,5 3,0 cz 3,2
maja inne skoki tłoków wiec inne wykorbienia.Dlatego potrzebne do inne masy przeciwwag
na końcach walów.
Wiec lepsza dobra uzywka.
Po co tam ta guma? Przecież i tak na tym jest pasek gumowy. A gdyby tak wypieprzyć ten pierścień gumowy, zastąpić go wytoczonym np. z aluminium - wyważenie by się nie zmieniło. Poza tym, można dopasować koło z innej pojemności, poprzez korektę wyważenia.