czym sie rozni taka wersja od normalnej ,pytam bo jest tylko 1 szt. w miescie i nie mam z czym porownac .
Printable View
czym sie rozni taka wersja od normalnej ,pytam bo jest tylko 1 szt. w miescie i nie mam z czym porownac .
a od czego ma się różnić ? nierozumiem pytania
aha chyba chodzi o ten "sport " to nie wiem
chodzi mi czy mechanicznie jest jakos zmodyfikowana fabrycznie czy tez chodzi tu raczej o marketing,czyli kwestje wyposazenia dodatkowego np.felgi 16 ,poduszka kierowcy, elektryka ,itd.pytam bo czytalem ze wersje sport wychodzily z silnikami 16 zaworowymi po 96 roku a moja ma 8v i jest rok produkcji 95 a rejestracja kwiecien 96,natomiast w papierach z niemiec mam wpisane 155 1.8 ts sport .i stad pytanie .
JA KUPILEM AR 155 1,8 ts SPORT I ROZNI SIE TYM ZE MA SKORZANA KIEROWNICE I LEWAREK BIEGOW OBNIZONE ZAWIESZENIE AZ O 1,5 CM :) HEHEHEHE LOTKE NA KLAPIE NO I MOCNIEJSZY SILNIK. POSZUKAJ NA NECIE JA ZNALAZLEM ROZPISKE WSZYSTKICH MODELI ALE NIE PAMIETAM GDZIE :( POZDRAWIAM
i oto chodzi wiec jednak sa ,poszukalem i znalazlem ,ze maja wzmocnione zawieszenie ,glowice , skrzynie biegow , sportowe sprzeglo czyli twarde ,fele 16 speedline ,kiere momo i fotele kubelki .dzieki za odpowiedz .
nie wiem czy mam racje ale mam jakis inny kolektor dolotowy duyzo wiekszy niz widzialem w innych TS 1,8
moze zrob fotke, chciałbym zobaczyc ten duzo wiekszy kolektor niz w innych 1,8 16v :lol:Cytat:
Napisał OO__V__OO
no nie bede sie produkowal ale na allegro jak ogladalem 156 i byly zdjecia komory silnika to zupelnie inny byl kolektor dolotowy - mozliwe ze w 156 robili juz inne
są inne ale jesli inne nie znaczy ze wsadzili je sobie od tak, bo dzieki tym kolektorom w 156 TSy 1.8 i 2,0 mają o 5 kucy wiecej
Chmmm dziwne według versji silnika to ja też mam "SPORT" :D Według netu wersje sport to ALFA ROMEO 155 1.8T.S Sport (167A4a;167A4C;167A4E)16(127hp) (1/1992-12/1996). Ja mam wersję silnika 167A4E 1.8 T.S 8V z września 1995. Ale to jakaś wersja "ekstremum" sport. Bez ABS, bez klimy, żadnej skóry no i czerwonego lakieru brak aha no lotki też brak :( Więc jak z tą wersją sport to nie wiem :( Może ktoś rozwieje wątpliwości.
a może napiszecie o osiągach i porównamy o ile Wasze są bardziej sportowe od naszych?
Osiągów wcale nie mam większych :D A dopisek sport znalazłem w necie przy opisie wersji mojego silnika. W dowodzie mam wpisaną pojemność 1731 i moc 93 kW a więc dane z wersji 1.7 jakiś "wybitny" musiał być tłumacz papierów z holenderskiego :mrgreen:
Na stronie e-Pera, po wprowadzeniu nr VIN, są podstawowe informacje o pojeździe. Stąd wiem, że mam wersję Sport.
Cytuję za Alfaclub.pl:Cytat:
Napisał ufty
"W tym samym roku (1996 - przyp. Przemek_Docent) zaprzestano produkcji silników 2.5V6 oraz 2.0 Turbo. Pod koniec 1997 r. zakończono produkcję modelu 155. Do końca występowały silniki: 1.6 , 1.8 , 2.0 wszystkie TS, 16V oraz turbo diesel 1.9 i 2.5 firmy VM.
W modelach po faceliftingu występowały także dwie ciekawe wersje: SUPER i SPORT.
Pierwsza z nich (błąd - chodzi im o SPORT - przyp. Przemek_Docent) charakteryzowała się innymi fotelami, skórzanymi dodatami (drążek zmiany biegów i kierownica "MOMO"), czerwonymi obwódkami zegarów. Dodatkowo mogła być wyposażona w tylny spojler, progi w kolorze nadwozia, 16 calowe czarne alufelgi firmy speedline oraz fotele "RECARO". Wersja SUPER charakteryzuje się jasnym wnętrzem i grubym welurem oraz wykończeniem w drewnie - kierownica "MOMO", lewarek biegów, deska rozdzielcza. "
Ja mam wersję "Super" i wszystko sie zgadza - meblościanka jak talala ;-)
ja mam sport i mam skorzana kierownice momo i lewarek, tak jak piszesz czerwone zegary, ale progi mam plastikowe czarne, spojler na klapie mam i 15 speedline i boazerie na desce :) 155 jest z 97 roku i ma juz nowszy silnik TS 16v wersja strasznie biedna bo kupiony w polsce :( bez klimy, bez absu, bez el. lusterek. no i nie wiem ile mocy ma ten silnik 144, 140 czy mniej?
co do glowicy i sprzegla to napewno jest standard. ostatnio robilem glowice w takiej wersji (a dokladnie silverstone)i nie zauwazylem nic nadzwyczajnego. jedyne czym sie rozni wersja sport to tym ze jest ciut odelzona a i co cieka we krecila sie do 7300 ale pozniej rozebralem komp i okazalo sie ze jest chipowana, chociaz niewiem jak inne wersje sport sie kreca.