Czy ktoś robił remotn Boxera ze szlifem proszę o porady uwagi
Printable View
Czy ktoś robił remotn Boxera ze szlifem proszę o porady uwagi
Witam ja robilem remont boxera. co bys chcial wiedziec dokladnie :?:
Szlifowałeś pewnie wał ? Na ktury szlif?Ile KM.pszejechałeś po remoncie ,ja robie remont i niewjem jak to będzie chodziło
Boje się chodz miałem AR 75tke i robiłem kapitalke i było ok a te auto kupiłem z silnikiem w worku
Witma szlifowalem wal czopy glowne na 1 a kobowodowe na 2. po remoncie stuknolem juz ok 4000 km i wszystko w ok
Witaj
Warto sprawdzić pompe oleju :wink:
pompe popieram przez to mi siliczek padl w mojej Belli.
Pompe oleju mam nową bo doradzili mi znajomi mechanicy w serwisie bo pszyczyną zacierania tego typu silników jest za za małe ciśnienie oleju daje pompa``wyciera się``,niezapala kontrolki bo czujnik reagóje ponirzej 0,5 Bar a minimalne ciśnienie na rozgrzanym silniku na biegu jałowym ma być min 2,0Bar do 4,0-5,0Bar tak mówi serwis, mój wał wydał na 1szlif korby i główne czopy zabieram się do składania niedługo :D
A jaki olej wlałeś bo ja zamirzam Castrol 10w/40 bo mam wbrud w warsztacie
Ja jeżdzę na Mobilu 10w/40. :)
Ważene że by był to w miarę dobry olej, no i półsyntetyk. Na wpełni syntetyczny szkoda kasy przy remontowanym silniku.
Sprawdz czy kanały dolotowe oleju są czyste, miałem w 33 jeden zapchany a wymiana rozrzadu nie jest tania :/ lepiej sprawdzić
Moje autko już prawie poskładane zrobiłem pare zmian konstrukcyjnych,bo musiałem zrobić szlif cylindrów. Poniewasz tłoki są dosyć drogie bo ok.250 zł za szt. to zrobiłem szlif bod urzywane tłoki z 84mm na 87mm czyli będzie 1,7 8v ciekawe jak to będzie chodziło może jutro odpale.
jezdzi nawet nie stuka i jest 1,7 8v zrobiłem 300km i narazie ok
Witam! Z ciekawosci chce spytac ile dales za szlif wału i czy korbowody dawales do szlifu?