Cześć, w sumie nie wiem do jakiego działu czy LPG czy tutaj to pytanie bardziej pasuje. Ale planuję założyć instalację LPG, czy macie jakieś pomysł gdzie zamocować ten przełącznik benz/lpg tak aby nie zaburzał estetyki wnętrza auta? :)
Printable View
Cześć, w sumie nie wiem do jakiego działu czy LPG czy tutaj to pytanie bardziej pasuje. Ale planuję założyć instalację LPG, czy macie jakieś pomysł gdzie zamocować ten przełącznik benz/lpg tak aby nie zaburzał estetyki wnętrza auta? :)
Schowek na okulary
Obok przełącznika DNA też źle nie wygląda, tak montowali przełączniki fabrycznej instalacji.
Jeśli masz na myśli gdzies przy światełkach wnętrza to nie mam tam schowka :( a jeśli ten w miejscu navi to tam zupełnie nie widać a nie chcę jeździć tylko na przejechane kilometry ;)
Jak możesz to wrzuć proszę bo mnie nurtują zielone/niebieskie diody a wszystko ma piękną czerwień wewnątrz :(
Co do instalacji to CHYBA KME jutro będę u gazownika to robił to wypytam dokładnie, dałem mu wolną rękę co założy ma dobrze działać i być z butlą min. 45l a reszta w jego gestii on to ustawia i serwisuje wiec mi to lotto. U mojej mamuśki w Mito (1.4 105 km) też zakładał i wszystko od półtora roku śmiga elegancko. Co do pytania gdzie to pod Warszawą (wyjazd na Mińsk maz.).
Właśnie widziałem że tam montują ale jakoś nie kupuję do końca tego patentu ;)
EDIT:
Ktoś z forum może zna metodę montażu tego w tych przyciskach co są halogeny S&S zamyknie itp? Żeby dioda świeciła się jako rezerwa, a przełącznik był gaz/benzyna? to byłoby świetnym rozwiązaniem!! :)
Proszę bardzo. W codziennej eksploatacji zupełnie mi nie przeszkadza.Załącznik 236796
A czy możesz zapytać tego gazownika czy serwisuje również MultiAira z instalacją Tartarini?
Ja taką mam i z tego co się orientuję we Włoszech oryginalnie Tartarini szło na montaż do Julek. U nas chyba zresztą też...
Dzięki, a nie znasz nikogo z tym patentem o który pytałem?
Nie serwisuje na 100%, nie wiem co montowała alfa ale fiat wsadzał (do bravo przynajmniej) wg ASO tartarini wg. rzeczywistośc Landi Omegas Plus ;)
Sam nosze się zamiarem montażu LPG, ale samochód jest na gwarancji,jeśli dojdzie do montażu to będzie to tartarini
Co do przełącznika to w instrukcji montażu LPG tartarini przełącznik montują między przełącznikiem DNA a pokrętłami klimatyzacji.
Możesz zdecydować się na inną lokalizacje ale przełącznik powinien być łatwo dostępny i widoczny dla kierowcy.
[MENTION=75910]gucio1960[/MENTION] teorie znam ale miejsce MI się nie podoba na przełącznik i wybacz ale ten montowany w ASO jest SZPETNY, wygląda jak rodem z dużego fiata.... ;)
u mnie jeśli się uda to będzie pod klapką (w miejscu navi) jeśli nie to jak u kolegi [MENTION=71743]sailor_p[/MENTION]
P.S
pytałem o przełącznik tak jak chciałem, gazownik powiedział, że to nie jest tylko wyświetlacz tylko cały moduł więc instalacja wywalałaby błędy gdybyśmy tak zrobili. Czyli pewnie trzeba niezłego elektryka do tego :(
Przełącznik to żadne cudoZałącznik 236824 idą do niego 4 przewody umieścić go można wszędzie nawęd przy hamulcu ręcznym.
Przełącznik jest potrzebny by wzrokowo ocenić ilość paliwa oraz czy pracujemy na paliwie lub LPG oraz do przełączenia ręcznego na benzynę.
Wiem wiem, miałem już 2 auta w zyciu ze zmienioną dietą na LPG. Ja chciałem teraz zamontować to tak, żeby w ten przełącznik co mam pod radiem pusty był przełącznikiem benz/gaz. Dioda nad nim sygnalizowała mi tylko rezerwę lub że jadę na benzynie. Gazownik powiedział, że to co tam jest to moduł sterujący bla bla bla i to się nie uda ;)
Przyjąłem do wiadomości, że jemu się nie uda ale i tak nurtuje mnie takie rozwiązanie bo jest IDEALNIE estetyczne :)
[MENTION=71743]sailor_p[/MENTION]
mam KME Nevo.
Jeśli chodzi o moje pierwsze uwagi po 1 dniu jazdy:
trzeba przerobić zasilanie jej żeby było spod stacyjki (tak aby start&stop działał poprawnie, póki co niestety przy dłuższym postoju się rozłącza)
trzeba podregulować ponieważ przy dynamicznej jeździe auto po wrzuceniu wyższego biegu na około pół sekundy się dławi i traci moc.
jak ktoś chce Januszować, żeby nie było widać to najlepsze miejsce jest pod kierownicą po lewo u dołu
Załącznik 237061
Też nieźle, u mnie ostatecznie jest w miejscu gdzie były montowane navi
Cześć,
ma ktoś może zdjęcie tego przełącznika w schowku na okulary ?
Pozdrawiam
Ja mam tutaj.
Załącznik 258661
A ja na tym plastiku, powyżej przycisku DNA. Tyle, że mi nie zależało na ukryciu przełącznika.
Ja też, ale w górnym lewym narozniku. Przełącznik widać tyle ile potrzeba.
A moja kobieta kazała zrobić sobie taki.https://www.forum.alfaholicy.org/ima...019/05/325.jpg
Bardzo ładny:)
Zupełnie nie potrafię zrozumieć dlaczego ludzie chcą ukrywać takie elementy jak sterownik LPG - rozumiem, że to wstyd? Przełącznik powinien być umieszczony tak żeby dowolny kierowca miał go w polu widzenia i w zasięgu ręki.
W polu widzenia i w zasięgu ręki - a po co?
Ilość gazu pokazuje orientacyjnie.
Załączanie odbywa się automatycznie wyłączanie również- sygnalizowane dźwiękiem i mi to wystarczy.
Po jednym tankowaniu już wiadomo ile km przejedziesz na zbiorniku .Nawet jak skończy się lpg to mam pb i przy najbliższej okazji zatankuję.
Nie umrę jak przejadę 10 czy 30 km na pb.
Licznik kilometrów mam przed oczami .
Ten przełącznik jest zbyt rażąco odbiegający od wyglądu kokpitu aby go umieszczać jako ozdobę a funkcjonalność ma jak dla mnie marginalną.
Dlatego we wszystkich moich alfach był tak umieszczony aby nie był widoczny .
Ja mam instalacje z BRC, przełącznik w tym miejscu i w zupełności nie przeszkadza. Aczkolwiek żałuję że nie schowałem go w miejscu niewidocznym bo wielozawór się zepsuł więc nawet orientacyjnie nie pokazuje stanu.Załącznik 258786
Nie no z tym mijescem to ześ pojechał po całości;) Tak zaburzyć czystą jednolitą powierzchnię, to trza miec niezłą artystyczną wizję:)
Moja pierwsza instalacja gazowa więc chciałem mieć to na widoku, a nie chciałem psuć środkowej części kokpitu. :)
Wszystkie argumenty są prawdziwe, ale:
- zdarza mi się na szybko tankować część zbiornika (jedna z wad jazdy na LPG to konieczność częstego tankowania, które dodatkowo jest czasochłonne)
- zdarza się zapomnieć wyzerować licznik przebiegu
- mimo wszystko zdarza mi się jeździć część dystansu na benzynie więc dostęp do włącznika wbrew pozorom przydaje się.
Ale oczywiście co kto lubi, czy też może bardziej potrzebuje.
Dokładnie
Ja tankuję 2 razy na 1000 km, więc wcale nie tak często. Włącznik mam pod ręką na tunelu środkowym, ale mało widoczny. Te diody są mocno oczoj...e, więc gdyby były na widoku to nie byłby to dla mnie dobry pomysł.
W giuliettcie jeszcze nie mam instalacji, ale na co dzień jeżdżę laguną 2,0 TB (giulietta jest dla żony) i zbiornik mieści ok 42-43l co wystarcza na ok. 400 km. Jako, że do pracy moj dojazd i powrot to ok. 210 km to wychodzi, że muszę tankować codziennie (zwłaszcza, że w Gliwicach paliwo jest sporo tańsze). E95 powinno wystarczyć na ok. 700-750km.
Inna rzecz że Julka powinna palić parę litrów mniej.
Ja mam 47 litrów zbiornik i podłoga jest chyba 3-5 cm podniesiona. Ale przy tym podniesieniu pewnie 50l by też weszlo bo po bokach zbiornika jest jeszcze ciut miejsca
Mam zbiornik we wnece koła, zasięg 500-550km. To chyba nie problem poświęcić 5 min na tankowanie raz na kilka godzin jazdy , zresztą i tak się z reguły robi jakieś małe postoje na trasie
To ile masz litrów zbiornik? I ile zbiornik wystaje ponad podłogę? U mnie ok 8-9 cm. Zrobiłem se po bokach zbiornika podwójna podłogę.
- - - Updated - - -
Zbiornik podobno musi mieć wolne miejsce po bokach, boki wnęki nie mogą dotykać bólów zbiornika. Wiec z reguły idzie się w górę niż w bok.
U mnie bagażnik ma służyć przede wszystkim do wożenia wiolonczeli i zależy mi żeby nie podnosić podłogi. Moje pytanie bierze się nie z lenistwa, bo zmierzenie wnęki to nie problem. Wiem, że w niektórych samochodach ludzie radzą sobie z wmontowaniem jak największego zbiornika przez doksztaltowanie wnęki młotkiem gumowym.
Chyba 30kilka litrów wchodzi na płasko ale to do weryfikacji. Zmierz głębokość/szerokość wnęki i zobacz wysokości/szerokość butli to najlepsza metoda
Butla 30 litrów ,chyba 270 mm wysokości.
Ale i tak trzeba podłogę sklepać z tych przetłoczeń.
Młotek gumowy i parę minut i zrobione.
W przyszłym miesiącu zajmę się tematem montażu instalacji to też będę po rozmowach z gazownikami i wrzucę tu informację o wymiarach zbiornika.