Napisał
epsonix
taniego węgla (flot/miał) z tego co wiem juz w kilku województwach nie kupisz - z tego co słyszałem śląskie, małopolskie i opolskie, za jakiś czas pewnie i reszta kraju dołączy. kierunek jest na mniej zanieczyszczeń, stąd będą też brali się za DPFy, a też za niedługo w UE mają wprowadzić wymóg odpowiednika DPF do silników benzynowych. taki jest trend, i stąd wycinając dziś DPF myślę że możemy zrobić sobie problem na za np 2 lata bo będzie trzeba go znowu montować, albo np ludzie nie będą chcieli kupić auta bez DPF.
- - - Updated - - -
tak, między EGR a kolektorem - z tego co widziałem to Cinek wkładał mi tyko tam zaślepkę (choć też mu nie patrzyłem na ręce cały czas, więc na 100% nie powiem). nie potrafię skomentować potrzeby czy sensu dawania zaślepki z drugiej strony.
co do modu, mi nie bardzo chodzi o to żebyś poznał kreski po chipie, jakie to ma znaczenie ponad możliwość pochwalenia się na forum. bardziej chodziło mi o to żeby porównać co było, a co jest, dół tak wystroić żeby nie było nic więcej niż w serii, poszukać też gdzie jest moment że robią się uślizgi albo dwumas nie daje rady, i te zakresy z odpowiednim marginesem osłabić itp. tego się nie bardzo da zrobić wgrywając jakiegoś gotowca albo na ślepo podkręcając doładowanie i inne parametry ECU.
dlatego zasugerowałem że jeśli robisz gotowca i bez indywidualnego strojenia przez gościa który zna się na tuningu (a nie na przestawianiu suwaków w sofcie) toco najwyżej wgraj jakiś lżejszy program.