Cześć,
Czy ktoś wie jakie powinno być fabryczne ciśnienie sprężania dla TBi?
Printable View
Cześć,
Czy ktoś wie jakie powinno być fabryczne ciśnienie sprężania dla TBi?
9,5:1
To jest tzw kompresja.
Zmierz w swojej i przyjmij, że najwyższa wartość jest odpowiednia:) Niemieckie forum nie działa od kilku dni a jest tam człowiek, który na 90% takie pomiary robił. Może będzie miał wiedzę na ten temat.
A po co Ci to?
ok.11.9 bara
A ile Ci pokazało?
A po dolewce oleju też mierzyłeś?
Mierzyłem ok 40 km po wymianie oleju. Mam zastrzeżenia co do manometru oraz warunków pomiaru. Dlatego kolejny zrobię za tydzień, może dwa, gdy załatwię inny sprzęt pomiarowy. Tzn chciałbym mieć uzasadnione zastrzeżenia... Silnik mógł trochę ostygnąć, ale nie wiem czy to ma aż takie znaczenie. Manometr pokazał 8...
Silnik w ostatnim czasie pouszczelniałem na tip top, także nie ma teraz żadnych zapoceń nawet. Przez 250 km nie zauważyłem zużycia oleju na bagnecie, ale ten bagnet w TBi jest mało czytelny. I nie wiem czy mam się już martwić.
Ale mierzyłeś tylko na jednym cylindrze czy wszędzie pokazało 8?
Wszędzie 8. Na dwóch nieco poniżej, na dwóch nieco powyżej.
Czym jestes zaniepokojony ze chciales mierzyc kompresje?Znika olej ,auto slabe.Sprawdzales na hamowni jaka moc ma auto po zakupie?
Niedawno nowa uszczelka pod separatorem odmy puściła. Powiązałem ten fakt z uszkodzeniem membrany zaworu odmy wcześniej, założyłem przedmuchy do skrzyni korbowej.
Na brak mocy nie narzekam. Może tylko na spalanie - to, co piszą tu inni użytkownicy jest dla mnie nieosiągalne. Trasa pozamiejska - na mniej niż 8.5 litra nie mam szans.
Niedawno nowa uszczelka pod separatorem odmy puściła. Powiązałem ten fakt z uszkodzeniem membrany zaworu odmy wcześniej, założyłem przedmuchy do skrzyni korbowej.
Na brak mocy nie narzekam. Może tylko na spalanie - to, co piszą tu inni użytkownicy jest dla mnie nieosiągalne. Trasa pozamiejska - na mniej niż 8.5 litra nie mam szans.
A zaworki od odmy masz sprawne ,przewody drożne ?
Ona jest dość rozbudowana i jest gdzie się zatkać.
A 8.5 l to dużo?
Ja jeszcze poniżej 8 nie zszedłem.
Chyba założę limiter do 90 i pewnie z 6 będzie paliła.
Tak, całą odmę demontowałem i czyściłem. Zawór zwrotny przy kolektorze sprawny. Ale faktycznie odma w tym silniku przekombinowana.
Ja tez nie schodze ponizej 8.5 na 18 ,ale jakos mi nie zalezy uzyskiwac mniejsze wartosci.
Mi generalnie też nie, ale nie wiem czy to normalne, że gdy jeżdżę po swojemu (czyli dynamicznie), to auto pali tylko pół litra więcej niż jak staram się być eko. W sumie to może ja nie umiem jeździć TBi :cool:
Czy stan akumulatora ma wpływ na pomiar?
Generalnie nie ma problemu z odpalaniem auta, ale czuć, że aku najlepsze lata ma za sobą. Po dwutygodniowym postoju odpala z błędami ABS. Dwukrotnie tej "zimy" je z tego powodu ładowałem, ostatnim razem uzupełniłem poziom elektrolitu.
Zastanawiam się co mogłem zrobić źle. Wykonałem pomiar przy wykręconych wszystkich świecach i odpiętej wtyczce regulatora na pompie paliwa (z założeniem, że w ten sposób ECU nie poda paliwa). Aku kręcił, choć niespecjalnie żwawo, błędy ABS nie wyskoczyły. Wskazówka obrotów silnika nawet nie drgnęła z pozycji 0.
Gniazda świec były czyste. Zastanawiam się tylko, czy na adapterze nie powinien znajdować się oring, który dodatkowo uszczelni połączenie.
Zużycie paliwa to marny wskaźnik kondycji silnika. Mi na początku (po przesiadce z 2,0 170) TBi spalało w trasie około 9. Po przyzwyczajeniu się do jego charakterystyki jestem w stanie zejśc poniżej 7,5 (6,7 na 100 km ze średnią 64 i 3 osobami na 18' też się zdarzyło).
Na twoim miejscu zrobił bym pomiary elastyczności (możesz to zrobić za pomocą dość dobrze działąjących aplikacji) a ostatecznie pomiar mocy.
Słabe aku też nie kopnie go na tyle dobrze, żeby wyszło maksymalne ciśnienie. Ostatnio w Vitarze mierzyłem i ciśnienie szczytowe po kilku próbach było niższe na każdym cylindrze (przeciętnie spadało z 12 do 11- 10,8). Po naładowaniu akumulatora nie było problemu z osiągnięciem szczytu.
Taki pomiar to początek. Jeśli masz opony 225/17 na seryjnych felgach to powinien on być miarodajny. Ale hamownia chyba Cię nie ominie a i przyda się tak wiedza.
Przyda się, dawno miałem to zrobić, ale nijak nie było mi po drodze. Teraz mam powód to może okazja się znajdzie ;)
Ciśnienie sprężania powiązane jest ze stopniem spręzania i oblicza się według wzoru 0,125 x stopień sprężania (Mpa) czyli dla Tbi 1,187 Mpa czyli 11,87 Bara.
Podczas pomiaru ciśnienia wciskamy gaz do dechy i wykręcamy wszystkie świece. Oczywiście silnik rozgrzany.
Gaz do dechy? A co to daje przy elektronicznym wtrysku i odłączonym regulatorze ciśnienia paliwa?
Gaz do dechy aby otworzyć przepustnicę i dać cylindrom powietrze. Gdy szybko biegniesz dasz radę oddychać tylko przez nos? :)
[MENTION=20089]epsonix[/MENTION]
Nie robiłem drugiego pomiaru. Trochę się wkur... tym pierwszym. Jutro mam plan podjechać na hamownię. Mam nadzieję, że to rozwieje wątpliwości.
Co do samego pomiaru - na pewno trzeba wykręcić wszystkie świece. Wypadałoby również odłączyć zasilanie paliwem, żeby nie lać benzyny do cylindrów. Ja to zrobiłem poprzez zdjęcie wtyczki z regulatora ciśnienia.
Załącznik 239466
Mój zestaw to adapter (tak myślę, że powinien być z oringiem, który uszczelni połączenie adaptera z głowicą). Do adaptera przed montażem dokręciłem wężyk. Całość wkręcałem w gniazdo świecy ręką z wyczuciem. Nie trzeba używać nie wiadomo jakiej siły. Oring spokojnie wytrzyma pomiar.
Nie sprawdzałem, czy wtedy uchyla się przepustnica ani czy zrobi to po wciśnięciu pedału gazu. Najprościej na czas pomiaru zdemontować przepustnicę i wtedy nie będzie pytań ;)
- - - Updated - - -
[MENTION=6]Piotriix[/MENTION] sugerował jeszcze wykonanie próby olejowej (info w necie) w przypadku uzyskania kiepskiego pomiaru. Tego też nie robiłem.
Mogę powiedzieć tyle, że manometr leci do kosza :) Auto trzyma serię :)
To daj wykres
Wykres wrzuciłem już do działu tuningu. Pomiar może być obarczony błędem, ale raczej jest seria. Może kiedyś udam się na profesjonalną hamownię.
Załącznik 242133
Hmmmm, nigdy nie jeżdziłem 159 TBi ale wydaje mi się że moc powinna być chyba ok 240 KM. Może się mylę ale moja Gtv jak ją hamowałem była padliną i tyle prawie zrobiła bez Over Bosta. ;). A ciśnienie sprężania ok. 11 barów, jeden chyba ciut mniej o 0,2.
Pozdrawiam: Czarek.
240 KM z silnika, który fabrycznie ma 200? ;)
Pomiar na 5 biegu
Bardziej miarodajny jest pomiar na 4 biegu
A ja myslałem ze w 159 silnik 1750ccm Turbo ma moc 240 KM.... Niestety moja 159 to 1,9 JTDm 16v - 150 KM. Przepraszam za zamieszanie i dziękuję za info.
Pozdrawiam: Czarek.
Każdy by chciał 240KM w 159
niektórzy mają, ale trzeba się wybrać np do Cinsoftu :)