Witajcie. Mam pytanko, mam w alfie prawie 234tys przejechane i silnik 1.9jtdm 120km. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów skrzyni. A czytam o niej właśnie i się boję strasznie że niedługo coś się stanie;( powiedźcie mi, jest aż tak źle ? :(
Printable View
Witajcie. Mam pytanko, mam w alfie prawie 234tys przejechane i silnik 1.9jtdm 120km. Nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów skrzyni. A czytam o niej właśnie i się boję strasznie że niedługo coś się stanie;( powiedźcie mi, jest aż tak źle ? :(
Prędzej czy później padnie, ale nie wpadaj w panikę bo za ok 1250zł to zrobisz więc nie ma tragedii. MOżesz ew. wymienić olej w skrzyni i wlać go więcej niż fabryczne dane czyli ok 2.7l.
Slyszalem że w 120km dłużej wytrzymuje. Oleju nie wymieniłem i nie wiem czy jest sens, jak wlać to jaki ?
- - - Updated - - -
A wy koledzy ile macie przejechane bez jej remontu ?
206kkm, nic nie chrobocze tylko biegi wchodzą dosyć ciężko. Mam porównanie do Bravo z M32 z przebiegiem 106kkm i tam biegi wchodzą lepiej.
Wspomaganie w Alfie jest hydrauliczne a np. we fiatach z city elektryczne. Przynajmniej tak mnie poinformowano w ASO.
Wysłane z Galaxy S7 Edge przy użyciu Tapatalka
Czasami mam myśli żeby sprzedać bo boję się o ta skrzynię, jak się tak naczytałem, ale jestem zakochany w tym aucie;(
Posmarujcie linki przy wybieraku. CX-80 albo chociaż WD40 (najkrócej się utrzyma, ale też ruszy linki). Syf powoduje, że ciężko chodzą w pancerzu.
Nie ma reguły. Nie w każdym aucie ta skrzynia padnie. Zresztą rzadko kiedy pada z dnia na dzień.
Magil, na wiosnę to ogarnę bo teraz nie ma warunków. Dzięki za poradę. [emoji4]
Sebastian, bez przesady. Tak jak pisał kolega wyżej 1250zł i masz już skrzynie i to dosyć blisko Ciebie bo w Luboniu jest zakład zajmujący się regeneracją
Wysłane z Galaxy S7 Edge przy użyciu Tapatalka
Otwierasz maskę. Po prawej stronie od silnika masz skrzynię. Na jej górze jest wybierak i dwie linki do niego przymocowane. Trzeba popryskać w miejscu, gdzie linki wchodzą do pancerza i popracować drążkiem na sucho ;)
Po co? Żeby linki nasmarować? Nigdzie nie musisz jechać :)
Nic mnie nie przeraża bo leci już rok od kiedy ja mam i codziennie wsiadam w nią z uśmiechem. Już mnóstwo pieniędzy włożyłem, więc kwota 1k+ Nie jest dla mnie niczym szczególnym. Chodziło mi raczej o to że boję się że coś może nagle sypnąć na trasie, a jeżdżę bardzo dużo. 3-4 zbiorniki w miesiącu :)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
1000 zamurować i będzie na czarną godzinę
Przepraszam kolego, nie chciałem nikogo tutaj denerwować. Liczyłem tylko na waszą wspólną życzliwość w tej kwestii, ponieważ lubię jak się podchodzi do człowieka indywidualnie. Chciałbym kiedyś się z Wami spotkać, wypić piwko, zakochałem się w tym aucie choć mialem na swojej drodze mnóstwo aut. I następne auto to będzie również alfa, to auto ma duszę :)
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Ależ ja się nie denerwuje po prostu jak byś posiedział i poczytał wszystko na temat M32 wiedział bys jakie sa koszty i objawy, a tak to najbardziej chyba jesteś poddenerwowany Ty bo gdzieś się naczytałeś jakiś ogólników o awaryjności.